Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez, "Güneşte bunun (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) ilk modelini Konya'da uyguluyoruz. Rüzgarda da benzer bir modeli 2017'nin ilk çeyreğinde gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Burada çoktan seçmeli bir model üzerinde çalışıyoruz. Rüzgarda şu anda 5 bin megavat üzerinde kapasite bulunuyor, bir o kadar da lisans alan veya inşaatı devam eden tesis mevcut. Şu anda rüzgarda 3 bin megavatlık başvuru bekliyor. Bu kapasite de yarışma usulüyle hak sahiplerini bulacak" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ile Türkiye'de yeni bir model oluşturduklarını belirterek, "Güneşte bunun ilk modelini Konya'da uyguluyoruz. Rüzgarda da benzer bir modeli 2017'nin ilk çeyreğinde gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Burada çoktan seçmeli bir model üzerinde çalışıyoruz." dedi.
5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde (TÜREK) konuşan Dönmez, 4 Mayıs'ta Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliğinin (TÜREB) yaptığı sektör toplantısında kendilerine bir ödev verdiklerini ve TÜREB'in de bu ödev bağlamında, ülkenin rüzgar haritası üzerinde bir çalışmayı tamamladığını ifade etti.
Dönmez, değerlendirme yaparken sektörden gelen bilgi ve verilere ihtiyaç duyduklarını ve TÜREB'in hazırladığı çalışmanın bu anlamda kendileri için önemli olduğunu aktardı.
Türkiye'de yenilenebilir enerjide inovasyon ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiğine dikkati çeken Dönmez, bu gelişimin hem piyasaya hem de maliyetlere olumlu yansıdığını söyledi.
Dönmez, Türkiye'nin teknolojiyi iyi kullanan ama fazla üretemeyen bir ülke olmasından kaynaklanan dezavantajını telafi etmek için yeni yatırımlara yerli ekipman şartı getirdiklerini anımsatarak, şöyle devam etti:
"Bunu teşvik edici bir model olan YEKA'yı geliştirdik. Güneşte, bunun ilk modelini Konya'da uyguluyoruz. Aralık ayı içerisinde bin megavatlık bir ihaleye çıkacağız. Rüzgarda da benzer bir modeli 2017'nin ilk çeyreğinde gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Güneşte sektörle birebir dirsek temasında bu ihalenin şartnamesini oluşturduk. Rüzgarda da aynı şekilde çalışacağız. Sanayici ve yatırımcılarla bir araya gelerek şartnameleri çıkaracağız. Güneşte tek bir alanda bin megavatı yakalama fırsatımız oldu. Rüzgarda bin veya üzeri bir gücü tek başına bir alanda yakalama imkanımız artık yok. Burada çoktan seçmeli bir model üzerinde çalışıyoruz."
"Rüzgarda şu anda 5 bin megavat üzerinde kapasite bulunuyor, bir o kadar da lisans alan veya inşaatı devam eden tesis mevcut." diyerek mevcut durumu özetleyen Dönmez, yatırımcıya sunacakları çoktan seçmeli model ile yatırımcının türbin dikmek istediği alanları kendisinin seçebileceğini anlattı.
YEKA ihalelerinde yatırımcıya "fiyatı biz değil siz belirleyin, sizin belirleyeceğiniz fiyattan elektriği almaya hazırız" dediklerini ve bu kapsamda ihalelerin yarışma usulüyle yapılacağını aktaran Dönmez, "Şu anda rüzgarda 3 bin megavatlık da başvuru bekliyor. Bu kapasite de yarışma usulüyle hak sahiplerini bulacak. Burada, teknoloji gelişimi maliyetlere de olumlu yansıyor. Bunun tarifelere de yansıması için böyle dinamik bir model ortaya çıkarmak durumunda kaldık." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven de açılış konuşmasında, Türkiye'nin rüzgar enerjisinde mesafe kaydettiğini, bu yıl sonunda 5 bin 300 megavatlık kurulu gücün aşılacağını söyledi.
Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında dünya genelinde ilk 10, Avrupa'da ilk 5 içinde yer aldığını belirten Ataseven, ülkenin potansiyelini geliştirmesinin önemine dikkati çekti.
Ataseven, "Ülkemizin 48 bin megavat tekno- ekonomik potansiyeli var, 2023 yılı sonrasında ise 20 bin megavat rüzgar kurulu güce ulaşma hedefi var, 20 bin megavatın 2023'e kadar işletmede olduğunu göreceğiz. TÜREB olarak ülkemizdeki rüzgar enerjisinin ekonomiye kazandırılması için çalışmalara devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Ankara'da 2 gün sürecek etkinlikte 14 oturum ve 65 konuşmacı yer alacak. Kongrede, rüzgar enerjisine yönelik TÜREB tarafından hazırlanan Rüzgar Master Planı, YEKA ve yerli üretimle ilgili planlar ile yatırım ve rüzgar sanayisi alanında İran ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarı olanakları, ertelenen yeni başvurular ve teşvik konuları tartışılacak.