Başbakan Binali Yıldırım, ekonomiye destek için alınan yeni kararları açıklad. Firmaların nakit sıkıntısını gidermek için 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturulacak. 2017’de 600 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. İstihdamı korumak ve artırmak için de SSK prim ödemeleri 3 ay ötelenecek. KOBİ’lere bir yıl geri ödemesiz 50 bin TL’lik faizsiz kredi imkanı geliyor.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK)'nun geçen haftaki toplantısında aldığı kararlar dün açıklandı. Çankaya Köşkü'nde kabinenin ekonomi kurmaylarıyla birlikte kameraların karşısına geçen Başbakan Binali Yıldırım; yatırım, üretim ve istihdamı artırmak, diğer yandan da dövizdeki tırmanışın önüne geçmek için bir dizi tedbiri hayata geçirdiğini belirtti.
Tedbirler kapsamında 250 milyar liralık yeni kredi hacmi oluşturulmasına karar verdiklerini belirten Başbakan Yıldırım, 500 bini özel sektörde olmak üzere toplam 600 bin kişiye iş imkanı sağlayacaklarını kaydetti. İşverenin prim ödemelerine 9 ay erteleme imkanı sağlayan düzenlemenin müjdesini veren Yıldırım, bu paketle KOBİ'lere 3 yıl faizsiz kredinin yanısıra imalata ve ihracata artı destek sağlayacaklarını kaydetti. Yıldırım, 2017'nin tasarruf yılı olması kararlaştırdıklarını da kaydetti. İşte EKK'nın beş ayaklı destek paketi:
*Firmaların nakit sıkıntısını gidermek için, işlerin genişlemesini, istihdamı artmasını sağlamak için hazine kefaleti getirilmek suretiyle Kredi Garanti Fonunun kefaretiyle 250 milyar TL'ye kadar kredi hacmi oluşturulacak. Böylece KOBİ'ler, orta ve büyük işletmeler ve ihracat yapan şirketlerin nakit sıkıntısı giderilecek.* İhracat kredilerinde garanti yüzde yüz, KOBİ kredilerinde yüzde 90, ticaret kredilerinde ise yüzde 85 uygulanacak.
*2017'de özel sektör yatırımları daha da teşvik etmek ve artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayine ve yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek verilecek. Yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatılacak. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı mevcudun üzerinde yüzde 15 daha artırılacak. * Kurumlar vergisi indirimi tam olarak uygulanacak. Teşvikin yüzde yüzünü diğer kazançlara uygulama imkanı getirilecek.
*Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iade hakkı verilecek. KDV iadelerinde gecikme olmayacak. * İstihdamı korumak ve arttırmak için özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 1017 Ocak, Şubat ve Mart ay primleri 2017 Ekim, Kasım ve Aralık ayına ötelenecek.
*İş başı Eğitim Programı, Mesleği Eğitim Kursları ve Girişimcilik Eğitim Programları daha da güçlendirilerek. 2017'de Mesleği Eğitim ve Girişimcilik Eğitimi olmak üzere özel sektörde 500 bin kişi iş kurun aktif işgücü programlarından yararlandırılacak. 500 bin kişiye ilave olarak 100 bin kişi de toplum yararına çalışma programına devam edecek. Bu ağırlıklı olarak doğu ve güneydoğu bölgelerinde uygulanacak.
İstihdamın üzerine artı istihdam oluşturacak işverene ilk yıl yüzde 50, ikinci yıl yüzde 25 destek verilecek. BDDK, bankaların reel sektöre kullandırdığı kredilerin yeniden yapılandırılması için yetki verdiği karşılıklar kararnamesini kabul etti. Böylece BDDK tarafından bütün kredilerin yapılandırması imkanı getirildi.
2017'de bir önceki yıla göre ilave ihracat yapan şirketler ayrıca desteklenecek. Bu amaçla Eximbank'ın 3.7 milyar dolar olan sermayesi daha da artırılacak. *İhracatçıya yüzde 100 teminat verilecek. *Yurtdışı yükleniciler ve müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan kredilerden faiz alınmayacak. *KOBİ'lere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin TL faizsiz kredi imkanı verecek. Ödemeler son 2 yıl 3'er aylık faizler halinde yapılacak. Bu tedbirlere ilave olarak 2017 kamuda tasarruf yılı olacak. Yeni bina, yeni araç alınmayacak. Gereksiz seyahatlerden kaçınılacak.