Gıdalardaki takviyelerin artması ve bu yönde çok sayıda olumsuz haberin gündeme gelmesi ile toplumda oluşan organik ürün algısı fırsatçıları da hareketlendirdi. Çok sayıda ürün üzerinden organik yalanı ile vatandaşın hassasiyetleri ile oynayan fırsatçıların son zamanlarda en fazla yoğunlaştığı alan ise yumurta sektörü oldu. 2017 rakamlarına göre piyasada bulunan yumurtaların 2.5 milyar adedinin kaydı bulunmuyor.
yenisafak.com'a konuşan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur ise organik kılıfına sokmak için endüstriyel yumurtaları tavuk pisliğine bulaştırma gibi çok sayıda yönteme başvuran fırsatçıların oyununa gelmemek için tüketicileri yumurtalar üzerindeki seri numaralarına karşı uyarıyor…
Sungur, başlangıçta sınırlı sayıda ve yerel ölçekte yapılan bu üretim şeklinin giderek yaygınlaşmaya başladığını hatta bazı yerel yöneticiler tarafından mevzuata aykırı bir şekilde teşvik edilir hale geldiğine dahi dikkat çekti.
Türk gıda kodeksi yumurta tebliğinde değişiklik yapıldı ve 24 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ancak tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerine, tebliğ hükümlerine uyum sağlamaları için 16/4/2018 tarihine kadar süre verildi. Tebliğin getirdiği değişikliklerin başında yumurtanın üzerinde işletme ve kümes numarasına ilave olarak yetiştirme yöntemini açıklayan yetiştirme metodu kodunun da yer alacak olmasıdır.