Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile ABD'li mevkidaşı Pompeo'nun Atina'da gerçekleştirdiği toplantı 'Türkiye düşmanlığı' şovuna dönüştü. Elli Deniz Muharebesi'nde Türk donanmasının yenilgisinin resmedildiği tablo önünde 'gülerek poz' veren iki bakan toplantı sonrasındaysa Türkiye'ye karşı tehdit mesajları verdi. Peki, Yunanistan ile ABD yakınlaşması ne anlama geliyor? Uzmanlar yenisafak.com'un sorularını yanıtladı.
- "1912 yılında malum 'Elli Deniz Muharebesi' hadisesi yaşandı. Osmanlı’dan ayrılmış küçük bir devlet olan Yunanistan, 1909 yılında İtalya’dan aldıkları Averof zırhlısı sayesinde Osmanlı’dan daha etkili bir donanmaya sahip olmuştu. Fakat şu hiç unutulmasın ki, 2018 yılı dünya deniz kuvvetleri listesinde Yunanistan 22. sırada, Türkiye 12. sırada. Kısacası 1912 üzerinden çok sular geçti. Türkiye milli savunma sanayi politikaları ile Yunanistan’ın çok önünde yerini alıyor. Dolayısı ile bu tablo önünde kurgulanan kahkaha tiyatrosu, aslında durumu analiz edebilenler için küçük çocuğun elinden şekeri alındığında ağladığı sahneden ibaret."
ABD yeni Türkiye'yi kabullenemiyor
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Washington yönetiminin Türkiye'deki yeni düzeni sindiremediğinin altını çizen Özkan, "ABD Türkiye’yi sıkıştırabilecek, tarihi ve güncel bir çok anlaşmazlıkları olan kendilerinden yana güçlü bir müttefik arıyor. Yunanistan onlar için adeta biçilmiş kaftan pozisyonunda" değerlendirmesinde bulundu.
ABD'nin Lozan'a aykırı üs kurma girişimleri var
- "Dedeağaç bölgesine Lozan’a aykırı olarak üs kurma çabasına yeltenen ABD, Türkiye’de sivil toplum kuruluşları ve hükümetimizin uyarıları sonucunda bunu ertelemiştir fakat vazgeçtiğini söyleyemeyiz. Buna kılıf olarak Dedeağaç limanının özelleştirilmesi ve ABD’nin buraya özelleştirme vesilesi ile yerleşmesi söz konusu oldu. Bu konuyu da yakından takip ediyoruz. Suriye’de Türkiye’nin yaptığı operasyonlarda kazandığı başarıları ve son dönemdeki yükselişini içine bir türlü sindiremeyen bir ABD yaklaşımı var"
Yunanistan gerçek tabloyu göremiyor
"ABD malesef Yunanistan’ı yine bu tablo önünde oyuna getirmiştir. Diplomaside gurur okşamayı iyi bilen ABD’li yetkililer Yunanistan’ın hayal kurma zaafından faydalanıyor. Yunanistan esasında bu rüyadan uyanmalı ve asıl stratejik ortağının Türkiye olması gerektiğinin farkına varmalı. İyi komşuluk ilişkileri de bunu gerektirir lakin ABD’nin çıkarları doğrultusunda kendi çıkarlarını tehlikeye atmaya devam ederse Yunanistan sadece kendisi için değil Balkanlar ve Avrupa için de istikrarsızlık kaynağı haline gelecektir."
Atina birçok alanda Türkiye'nin gerisinde
- Yunanistan hem ekonomik, hem nüfus, hem de savunma sanayi bakımından Türkiye’nin çok gerisinde kalmıştır. Dolayısı ile Yunanistan çağı yakalasa dahi Türkiye kazandığı ivme ve nüfus gücü ile daima önde olacaktır. ABD’nin verdiği mesaj sadece Yunanistan’ın iç politikasına yarayacak, ancak Türkiye’yi düşman olarak görmek isteyen Yunanlılar bunu gerçekçi bir tehdit mesajı olarak algılayacak, biz ise gerçekçi olmayan bir tehdit mesajı olarak tanımlayacağız.