Türkiye Somali'yi yeniden inşa ediyor

Yeni Şafak
13:313/06/2016, Cuma
G: 3/06/2016, Cuma
AA

Türkiye'nin insani yardım merkezli yatırımları sayesinde Somali, dikkate değer ilerleme sağladı. Uzun yıllar açlık ve iç karışıklıklar nedeniyle istikrasızlığa mahkum olan Somali'de eğitimden sağlığa, tarımdan ve meslek eğitimlerine kadar birçok alanda destek veren Türkiye, bölgeye yaptığı insani yardımları yoğun bir şekilde sürdürüyor.

Türkiye'nin Afrika politikasında önemli yer tutan Somali, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki tarihi ziyaretinin ardından Türkiye'nin insan odaklı yardımları sayesinde dikkate değer ilerleme sağladı.



Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında ticaret hacminden siyasi diyalog mekanizmalarına, eğitim faaliyetlerinden ekonomik yatırımlara ve kalkınmaya yönelik daha birçok alandaki ilişkiler, özellikle son yıllarda giderek artan bir ivme kazandı.



Türkiye, sahip olduğu kazanımları "Eşit ortaklık ve karşılıklı fayda" ilkeleri temelinde gelişmeye devam eden ilişkiler çerçevesinde Afrika ülkelerinin sahip olduğu potansiyel ile tek potada eritmeyi hedefliyor.



Eğitim, sağlık, tarım...


Afrika'ya 2005 yılında başlattığı açılım politikası kapsamında eğitim, sağlık, tarım ve daha birçok alanda Kara Kıta'da yatırım ve projeler gerçekleştiren Türkiye, uzun yıllar açlık, kuraklık, iç savaş ve benzer sorunlarla boğuşan kıtada, insan merkezli politikalarıyla dünyada dikkati çeken bir ülke haline geldi.



Afrika açılımında Somali'ye ise özel önem veren Türkiye, uzun yıllar iç karışıklıklarla boğuşan ülkenin sorunlarına çözüm bulmak ve yeniden inşası için ciddi çaba gösteriyor.



Ulaşımdan eğitime, sağlıktan ticarete, tarımdan meslek eğitimlerine kadar Somali halkının menfaatlerini ön planda tutarak çok sayıda projeye imza atan Türkiye'nin bu yardımları bölge halkının da dikkatini çekiyor.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, iş adamları ve sanatçılardan oluşan büyük bir heyetle 19 Ağustos 2011'de Somali'ye yaptığı ziyaret, dünya kamuoyunda büyük ses getirerek Somali için bir dönüm noktası haline gelmiş ve yeni bir sürecin de başlangıcı olmuştu.




Somali Hükümeti'nden de büyük destek


Türkiye'nin bölgede kısa sürede hayata geçirdiği yardım faaliyetleri, yollar, hastaneler, camiler ve okullar inşa edilmesi Somali hükümeti ve halkı tarafından büyük destek gördü.



Erdoğan, 2011'deki ziyaretinin ardından geçen yıl Afrika gezisi kapsamında yeniden gittiği Somali'nin başkenti Mogadişu'da donanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından sağlanan Somali Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'nin açılışını yaptı.



Mogadişu'da TOKİ tarafından yaptırılan 200 yataklı hastane, Doğu Afrika'da kapasite ve teknoloji açısından en modern sağlık kuruluşu olma özelliğini taşıyor. Modern ekipmanlarla donatılan hastanede ayda 6 bin kişinin tedavisi sağlanıyor. Hastanede, 28 yataklı acil servis, 4 ameliyathane, 20 yenidoğan gibi birçok ünite hizmet veriyor. Bünyesinde Türk ve Somalili doktorların çalıştığı hastane ülkedeki sağlık altyapısının iyileştirilmesine de destek veriyor.



Başkentte 2011'de açılan TİKA'nın bürosu aracılığıyla yapılan yardımlar kapsamında, başkent ve çevresinde kurulan 4 sahra hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında yaklaşık 350 bin kişiye sağlık hizmeti verildi.




Türkiye Somalilere can suyu oldu


İç savaş sonucu büyük oranda tahrip olan Mogadişu'da şehir içi yollar TİKA tarafından rehabilite edildi ve 34 kilometre yol inşaatı yapıldı. Mogadişu Havalimanı rehabilitasyon ve sivil havacılık kapasitesinin artırılmasını sağlayan Türkiye, 2012'den bu yana Mogadişu'ya THY'nin günlük seferler başlatılması yönünde de adım attı.



Ülkede şiddet gören kadınlara da meslek kursları vererek topluma ve iş hayatına katılımları sağlanırken, 2011'den bu yana değişik eğitim kurumlarına ekipman desteği ile eğitim kurumlarının fizik koşulların iyileştirilmesi sağlanıyor.



Bölgede 2013'te İnsani Yardım Vakfı ile TİKA işbirliğinde kurulan tarım okulunda tarımsal eğitimler verilerek Somali halkının kendi ürünlerini yetiştirmelerine yardımcı olunuyor. Bu şekilde kıtlığın yaşandığı bir ülke olan Somali'de halkın gıda güvenliğinin sağlanmasına katkı sunularak kendine yeterli bir ülke olması amaçlanıyor.



Somali genelinde açılan 26 su kuyusu sayesinde de 200 bin kişiye temiz içme suyu sağlandı.



TİKA'nın kıtadaki yardım faaliyetleri


Türkiye, sadece Somali'ye değil, aynı zamanda az gelişmişlik ve yoksulluk kaynaklı sorunlarla boğuşan diğer Afrika ülkelerine de yardımlarını sürdürüyor.



Bu kapsamda 15 ofisiyle Afrika'da faaliyet gösteren ve Türkiye'nin insani yardımlarının dünyaya ulaştırılmasında önemli kurumlardan biri olan TİKA, kıtada eğitim alanında geliştirdiği projelerle sürdürülebilir sosyal, ekonomik ve siyasi kalkınmayı hedefliyor. TİKA tarafından son 3 yılda okul inşaatı, onarımı, donanımı ve mesleki eğitim projeleri olmak üzere 200'ün üzerinde proje gerçekleştirildi.



Kıtada, 2011-2014 yılları arasında inşa edilen hastane-sağlık merkezi sayısı 50'ye, onarımı ve donanımı gerçekleştirilen sağlık merkezi sayısı 110'a ve eğitim alan sağlık personeli sayısı ise 2 bin 993 kişiye ulaştı.



Temiz ve sağlıklı suya erişimde ciddi sıkıntıların yaşandığı Afrika'da, TİKA tarafından Moritanya, Senegal, Mali, Gambiya, Nijer, Burkina Faso, Kamerun, Gabon, Sudan, Etiyopya, Somali ve Malavi'de bugüne kadar toplam 579 su kuyusu açtı. Dünyada halen 800 milyon kişi temiz suya erişimden yoksun olarak 2,5 milyar kişi de modern hijyen koşullarından uzakta, hastalık riskiyle yaşıyor.



Türkiye sadece eğitim ve sağlık alanlarında değil, söz konusu ülkelerin idari ve sivil altyapılarının iyileştirilmesi için de önemli projeleri hayata geçirerek tecrübe ve birikimlerini bölge ülkelerine aktardı. 2003-2014 yılları arasında çeşitli meslek gruplarına düzenlenen vergi uygulamaları, yargı sistemlerinin geliştirilmesi, ülkelerin polis teşkilatlarının güçlendirilmesi, genç diplomatların eğitimleri, istatistik uzmanlarının yetiştirilmesi gibi eğitim programlarından 28 binden fazla kişi faydalandı.



Üretim ve ekonomik altyapıların güçlendirilmesi kapsamında sanayi, turizm, tarım, balıkçılık, ormancılık, ulaşım, bankacılık, finans ve iletişim gibi sektörlerde TİKA tarafından çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde gerçekleştirilen eğitim programlarında sadece son 7 yılda 2 binin üzerinde uzman yararlandı.



#Afrika açılımı
#Somali