Somali topraklarında Türkiye bereketi

Yeni Şafak
Nuriye Çakmak
15:1611/08/2015, Salı
G: 30/08/2015, Pazar
Yeni Şafak
TİKA ve İHH'nın işbirliğinde açılan tarım arazilerini çevreleyen duvarlarda Türk bayrağı da yer alıyor.
TİKA ve İHH'nın işbirliğinde açılan tarım arazilerini çevreleyen duvarlarda Türk bayrağı da yer alıyor.

Yiyecek krizleriyle tanığımız Afrika'nın en fakir ülkelerinden Somali, Türkiye'nin başı çektiği proje sayesinde tarım topraklarını kullanmaya başladı. Somali'nin ekili alanları Türkiye'ninkinden fazla ve toprak tarıma çok uygun. TİKA ve İHH'nın girişimleriyle gerçekleştirilen Tarım Okulu sayesinde Somalililer Türkiye'den giden tohumları ektiler ve hayatlarında ilk kez salatalık, acur, roka, semizotu, maydanoz, kavun ve patlıcan gibi sebzelerle tanıştılar.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İHH İnsani Yardım Vakfı (İHH) işbirliği ile 2012 yılının Aralık ayında başlatılan Somali Tarım Okulu Projesi ile Afrika'nın en yoksul halkının yaşadığı ülkede bir ilk yaşanıyor. 2013-2015 yılları arasında Çiftçi Eğitim Kursu şeklinde devam eden Somali Tarım Okulu Projesi, Somali Zemzem Üniversitesi bünyesinde ülkedeki ilk ziraat fakültesi olan Anadolu Ziraat Fakültesi'ne dönüştü. Fakülte, 50 öğrenci ile 1.yılını tamamladı.




'Tarlada' 500 öğrenci yetişti

Tarım Okulu projesi kapsamında şu ana kadar 500 öğrenci mezun oldu. Savaştan sonra Somali'de eğitim amaçlı olarak açılan tek sera da bu projeyle kuruldu. Somali Tarım Okulu'na eğitim için gelen öğrenciler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Tarım Okulunun uygulama bahçesine çıkıyor. Tohumların ekilmesi, sulanması, diplerinin çapalanması, ilaçlanması, hasadı ve tekrar tohum alınması işlemlerini bizzat yaparak, tam anlamıyla uygulamalı tarım eğitimi alıyorlar. Gün içinde ise projeksiyon eşliğinde en son gelişmelerin anlatıldığı teorik tarım ve hayvancılık bilgilerini öğrenen tamamı burslu öğrencilere İngilizce eğitim veriliyor.





Somali toprakları tarıma Türkiye'den daha uygun

Ziraat potansiyeli son derece yüksek bir ülke olan Somali'de ekilebilir toprak alanı Türkiye'den daha fazla. Toprak ise tarıma çok uygun, hatta pek çok üründen bir yılda 3-4 kez hasat yapmak mümkün. Buna rağmen ülkenin tarımsal üretimi 15 milyon nüfusu doyurmaya yetmiyor. Ülkede yetişmiş tarım personelinin olmaması en temel sorunu teşkil ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre Somali'de 1 milyona yakın kişi 'gıda yardımına' muhtaç ve 5 yaş altındaki 200 bin çocuk kötü besleniyor.





Somali halkı bu sebzelerle ilk kez tanıştı

Proje kapsamında oluşturulan uygulama bahçesinde Türkiye'den getirilen 150 çeşidin üzerinde sebze tohumu ekilerek denemesi yapıldı. Somali halkının daha önce görmediği salatalık, acur, değişik biber çeşitleri, roka, semizotu, maydanoz, kavun ve patlıcan gibi sebzeler üzerinde yaşadıkları topraklarda yetiştirilmeye başlandı. TİKA ve İHH Somali halkına 'balık tutmayı' öğreterek Kara Kıta'nın yoksul ülkesinin geleceği için çok önemli bir icraata ve iyiliğe imza atmış oldu. Belki de patlıcanın en iyi yetiştiği coğrafya olmasına rağmen Somalililer patlıcanı ilk defa bu proje sayesinde gördüler. Tarım Okulu bahçesinde yetiştirilen patlıcanları gören Somalililer, patlıcanı ellerine alıp dakikalarca inceliyorlardı. Şu anda Somali'deki pazarlarda salatalık patlıcan ve diğer sebzeler satılıyor.


#TİKA
#İHH
#SOMALİ
#TARIM PROJESİ