|

Suriye komitesinden somut bir sonuç yok

Amerika ile Suriye konulu komite ilk toplantısını yaptı. Ağırlıklı olarak Münbiç konusunun değerlendirildiği toplantının "pozitif" geçtiği söylenirken somut bir karar çıkmadı. Masaya yatırılan konuların 19 Mart'ta dışişleri bakanlarının yapacağı toplantıda ayrıntılı olarak görüşüleceği öğrenildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2018 Pazar
Güncelleme: 02:19 - 11/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye ile ABD arasında, FETÖ'yle mücadele, Irak ve Suriye başta olmak üzere bir dizi konuda çözüm geliştirilmesi amacıyla kurulan üç teknik komiteden Suriye komitesinin Washington’daki ilk toplantısı tamamlandı.

SOMUT SONUÇ YOK

Toplantının ardından, görüşmenin "pozitif ve olumlu bir ortamda geçtiği", ortak çalışmanın devamının geleceği bilgisi aktarıldı. Ancak ilk toplantıda somut bir sonuca ulaşılamadı. Suriye komitesinin öncelikli gündeminin Münbiç’teki PYD-YPG unsurlarının çıkarılmasına ilişkin ABD’nin verdiği sözü tutması beklentisinin oluşturacağı Ankara’da dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında vurgulanmıştı. Ancak ABD tarafı toplantının ilk saatlerinde Afrin konusunu masaya taşımak istedi. Buna itiraz eden Türkiye ise, Afrin konusunda konuşulacak bir şey olmadığını, Türkiye’nin bu konudaki resmi görüşünün belli olduğunu vurguladı. Bu kesin tavır üzerine Amerika tarafı ısrarcı olmadı ve Münbiç konulu görüşmeler başlatıldı. Amerikan tarafının bilinen söylemlerden öte bir yeni öneri getirmediği bildirildi.

GÜVEN TESİS EDİLMELİ

Türkiye, Münbiç sözünün tutulmasını, Amerika’ya karşı sarsılan güvenin yeniden tesisinde önemli bir kavşak olarak görüyor. Dolayısıyla bu konu çözülmeden Suriye konusunda iki ülkenin ortak bir noktada buluşması kolay olmayacak. Amerika’nın ise bir yandan süreci uzatmakla birlikte bir yandan da görüşme kanallarının açık tutulması konusunda ısrarcı olduğu belirtiliyor. Masaya taşınan konular Dışişleri Bakanlarının 19 Mart’ta yapılması planlanan görüşmesinde ayrıntılı olarak değerlendirilecek.

#ABD
#Suriye
#Türkiye
#Rusya
6 yıl önce