Soykırımdan yargılansınlar

Haber Merkezi
04:0028/08/2018, Salı
G: 28/08/2018, Salı
Yeni Şafak
BM’ye göre, 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’dan kaçarak Bangladeş’e sığınanların sayısı 700 bini aştı.
BM’ye göre, 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’dan kaçarak Bangladeş’e sığınanların sayısı 700 bini aştı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, katliamın birinci yılında Arakanlı Müslümanlara ilişkin raporunu yayımladı. BM, Myanmar’da generallerin Arakanlı Müslümanlara karşı soykırım suçu işledikleri gerekçesiyle UCM’de yargılanmasını istedi.

Misyon, Myanmar ordusunun Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in de aralarında bulunduğu üst düzey ordu generallerinin Arakanlı Müslümanlara yaptığı soykırım nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanmasını istedi. Misyon Başkanı Marzuki Darusman, Myanmar ordusunun Genelkurmay Başkanı Hlaing’in de derhal görevinden istifa etmesi gerektiğini söyledi. Arakanlı Müslümanların, insan hakları ihlallerine ve istismara uğradığı vurgulanan raporda, tüm bu eylemlerin “Uluslararası hukuka göre şüphe götürmeyecek şekilde ağır suçlar” olduğunun altı çizildi.


ORANTISIZ VAHŞET

Myanmar ordusu ve fanatik Budistlerin, Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakkı ihlallerinin ortaya çıkarılması amacıyla kurulan Misyon’un raporunda çarpıcı ifadelere yer verildi. Raporda, “Askeri zorunluluklar, asla ayrım gözetmeksizin cinayetler işlenmesini, kadınlara toplu tecavüzü, çocuklara saldırılmasını ve köylerin tamamen yakılmasını haklı çıkarmayacaktır. Başta Arakan eyaletindeki mevcut güvenlik tehditlerine bakıldığında Myanmar ordusunun taktikleri, istikrarlı ve ağır şekilde orantısız olmuştur” ifadeleri kullanıldı.


ASIL RAPOR EYLÜLDE

Bölgedeki soykırımın dünyadaki diğer soykırımlarla “doğallığı”, “ciddiyeti” ve “kapsamı” bakımından benzerlikler gösterdiğine işaret edilen raporda ayrıca, soykırım işleyen ordu mensuplarına ilişkin BM’nin elinde uzun bir liste olduğu ve Misyon’un detaylı raporunun 18 Eylül’de BM İnsan Hakları Heyeti’ne sunulacağı kaydedildi. Raporun yayınlanması sonrası Avrupa Birliği’nden de açıklama geldi. AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, Misyon yetkilileriyle hafta içerisinde bir araya geleceklerini belirterek, “Arakan’daki durum ciddiyetini korumaya devam ediyor. Sistematik biçimde insan haklarını ihlal edenler hesap vermelidir” dedi.


Facebook’tan yasak

Facebook, BM soruşturmacılarının Myanmarlı generallerin Arakanlı Müslümanlara yönelik insanlığa karşı suç, savaş suçları ve soykırım suçlamalarından UCM'de yargılanmasını istemesinin ardından Myanmarlı askeri yetkililere karşı harekete geçti. Facebook, toplamda 18 Facebook hesabı, 1 Instagram hesabı ve yaklaşık 12 milyon kişinin takip ettiği 52 Facebook sayfasını kapattığını duyurdu. BM soruşturmacıları Myanmar'la ilgili raporunda Facebook'u 'nefret yaymayı amaçlayanlar için kullanışlı bir araç' olarak niteleyerek Myanmar'da işlenen suçlarda rol oynamakla suçlamıştı.

BM’den Myanmar raporu

BM’ye göre, 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’dan kaçarak Bangladeş’e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

#Arakan
#Myanmar
#Soykırım