EDISYON:

Saldırıya birçok ülkeden kınama

Yeni Şafak
10:1729/06/2016, Çarşamba
G: 29/06/2016, Çarşamba
Diğer

Dün akşam saatlerinde İstanbul'da Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde 3 ayrı saldırı meydana geldi. Havalimanına gelen 3 canlı bombanın gerçekleştirdiği saldırılarda 36 kişi hayatını kaybetti, 147 kişi de yaralandı. ​Saldırıdan sonra birçok ülkeden Türkiye'ye destek geldi.

Dün akşam saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'na yapılan saldırıdan sonra Türkiye'ye birçok destek mesajı geldi.



Yardıma hazırız

İstanbul Atatürk Havalimanında dün akşam meydana gelen terör saldırısının ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Twitter hesabından : İstanbul'daki saldırılardan dolayı dehşete düştüm. Düşüncelerim patlamada hayatını kaybeden ve etkilenenlerle. Yardıma hazırız açıklamasını yaptı.



Meksika Dışişleri Bakanlığı kırmızı-beyaza büründü

Meksika tepkisini en farklı gösteren ülke oldu. Başkent Mexico City'deki Dışişleri Bakanlığı binası, Türkiye bayrağının renklerine büründü.






Bir arada olmalıyız

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ise düzenlediği basın toplantısında böyle zamanlarda bir arada olmalıyız dedi. Tusk saldırıyı kındadıktan sonra, "Her şeyden önce bugün İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemek istiyorum. Böyle zamanlarda bir arada olmalıyız ifadelerini kullandı.



Türk halkının adalet ve hak konusundaki tutumundan övgüyle söz edildi

İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, Müslümanların hayır ve iyiliği artırmaya çalıştığı Ramazanın son 10 gününde İstanbul'da düzenlenen terör saldırısının kınandığı belirtildi. Teşkilatın, güvenlik ve istikrarı hedef alan, tarihi yürüyüşüne engeller koymaya çalışan bu eylemlerle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğu ifade edilen açıklamada, Türk hükümeti ve halkının adalet ve hak konusundaki tutumu, zayıf halklara verdiği destekten övgüyle söz edildi. Açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerinde bulunuldu.





Teröre karşı ortak mücadele mesajı

Beyaz Saray, İstanbul Atatürk Havalimanı'nı kana bulayan silahlı ve bombalı saldırılar ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Saldırıyı haince ve tiksindirici olarak niteleyen Beyaz Saray Sözcüsü Josh Ernest, "ABD, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzinelerce insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırıyı mümkün olan en güçlü şekilde kınamaktadır. Atatürk Havalimanı, bu yılın başlarında saldırıya uğrayan Brüksel Havalimanı gibi, uluslararası bağlantının ve bizi birbirimize kenetleyen bağların simgesidir" dedi.


Saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da en kısa sürede şifa dileklerini ileten Josh Earnest, teröre karşı kararlı bir biçimde NATO üyesi ve müttefik Türkiye'nin yanında olduklarını ve teröre karşı ortak mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti



"Teröre karşı türk halkının yanındayız"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul Atatürk Havalimanında dün akşam saatlerinde meydana gelen terör saldırısını kınadı. Brükselde açıklama yapan Merkel, alçak saldırının kendisini derinden etkilediğini söyledi.


Merkel,Bu akşamki saldırıyı kimin ve hangi amaçla yaptığını henüz bilmiyoruz. Spekülasyon yapmak da istemiyorum. Ancak en derin duygularım hayatını kaybedenler ve aileleriyle birlikte. Buradan tüm Türk halkına, teröre karşı birlik olduğumuzu ve birbirimize destek olacağımızı ifade etmek istiyorum diye konuştu.



Çanakkale Savaşları'ndan dostluk ve dayanışma çıktı

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının ardından Avustralyalılar adına Türk halkına başsağlığı diledi. Başbakan Turnbull, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl binlerce Avustralyalının Türkiye'yi, özellikle Gelibolu'yu ziyaret ettiğini hatırlatarak Avustralya ve Türkiye arasında ortak bir bağ olduğunu belirtti.



Turnbull "Türk halkının acılarını derinden paylaşıyor, ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. İki ulusun kuruluş hikayesi Gelibolu'da yazıldı, bu şoke edici (Çanakkale Savaşları) çatışmadan dostluk ve dayanışma çıktı. Terörizme karşı mücadelede Avustralya, Türk halkının yanında yer alıyor" şeklinde konuştu.








"Kardeş Türkiye ile dayanışma içerisindeyiz"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen acımasız terör saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmiş olmasından son derece sarsıldığını bildirdi.



Bu kanlı olaydan duyduğu öfkeyi dile getiren Aliyev, mesajında şunları kaydetti:


"Tüm dünya için dehşet verici bir belaya dönüşen terörizme karşı mücadelede güçlerin seferber edilmesinin, ortak ve kararlı çabaların gösterilmesinin vacip ve zaruri olduğunu düşünüyoruz. Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum."



Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu kanlı terör olayını şiddetle lanetliyoruz. Azerbaycan, terör mağduru bir ülke olarak, terörün tüm çeşitlerini kınıyor ve teröre karşı mücadelede kardeş Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu bir kez daha yineliyor." ifadesi kullanıldı.





"Kalbim Türk halkıyla beraber"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını güçlü şekilde kınadı. Saldırının hemen ardından Twitter'daki mesajıyla saldırıyı kınayan Stoltenberg, sabah yazılı bir açıklamayla Türkiye'yle dayanışma mesajı verdi.



Açıklamasında saldırıyı güçlü bir şekilde kınadığını vurgulayan Stoltenberg, "Kalbim, hayatını kaybedenlerin aileleri, yaralananlar ve Türkiye halkıyla. Terörizme hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri, Türkiye'yle dayanışma içinde ve terörün her türlüsüyle mücadele kararlılığımızda bir bütün." dedi.




Türklere yakınlığımızı ve dayanışmamızı ifade etmek istiyorum

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör saldırılarından dolayı Türk halkı ve hükümetine taziye dileklerini ifade etti. Renzi, Türk halkı ve hükümetine taziyelerimi bildiriyorum. Komisyon toplantısı sırasında İstanbul'daki saldırı haberlerini aldık. Bu tip olaylar bir kez daha gösteriyor ki, uluslararası terörizm tehdidine karşı birlik içinde tutarlı ve güçlü bir tepki vermeliyiz. İtalyan halkı ve İtalyan hükümeti adına, Türklere yakınlığımızı ve dayanışmamızı ifade etmek istiyorum diye konuştu.



Renzi, Twitter hesabından paylaştığı iletide ise, "Yüreğimiz İstanbul'dan gelen trajik haberlerden dolayı Türk halkının acısını paylaşıyor. Her yerde terörizme karşıyız #AB" ifadelerini kullandı






"İnsani ve ahlaki hiçbir etik ile bağdaşmayan saldırıyı şiddetle kınıyorum."

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Selman yaptığı açıklamada, saldırıyı şiddetle kınadığını ve saldırının kabul edilemez olduğunu belirtti. Kral Selman "İnsani ve ahlaki hiçbir etik ile bağdaşmayan, vatandaşların hayatlarını kaybettiği Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı haberini derin üzüntü ve hüzün içinde öğrendik." ifadesini kullandı.



"Teröristler NATO müttefikimizi kalbinden vurdu"

Başkanlık için yarışan ABD başkan adayı ve eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamasında “Teröristler, NATO müttefikimizi bugün yine kalbinden vurdu. Tüm Amerikalılar nefret ve şiddetle mücadeleye karşı Türkiye halkının yanında" ifadelerini kullandı.



Filistin'den taziye

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınadı. Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınayarak, Filistin halkı, yöneticileri ve kendi adına, Türk halkı, yöneticileri ve kurbanların ailelerine en derin taziyelerini sundu.



İğrenç saldırıların hiçbir mazereti yok

Estonya Başbakanı Taavi Roivas, AB Liderleri Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Brüksel'de, Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen “korkunç" saldırıyı kınayarak, “Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen 'korkunç' terör saldırısının ardından Türk halkına baş sağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi. Bu tür iğrenç saldırıların herhangi bir mazereti olmadığını kaydetti.



Müttefiklerimizi destekliyoruz

Kanada Başbakanı Justin Trudeau sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında, “Türkiye'deki ölümcül saldırıyı şiddetle kınıyorum" dedi. Taziye dileklerini de ileten Trudeau, “Terörle mücadele konusunda müttefiklerimizi destekliyoruz" ifadesini kullandı.



Kardeş Türkiye'ye başsağlığı diliyoruz

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kazakistan'ın dün gece İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadığı belirtilerek “Kardeş Türkiye hükümetine ve halkına, insanlık dışı cinayet sonucu hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz." ifadesi kullanıldı.



Kazakistan Başbakanı Karim Masimov da 36 kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından Başbakan Binali Yıldırım'a başsağlığı mesajı gönderdi. Masimov, Twitter'daki resmi hesabından Türkçe yayımladığı mesajda, “İstanbul'daki terör saldırıları nedeniyle Sayın Binali Yıldırım'a ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum." ifadesine yer verdi.



Kadir gecesi arifesinde terörizm çirkin yüzünü İstanbul havaalanında tekrar göstermiştir

İran yaptığı açıklamada "Maalesef Mübarek Ramazan ayında ve Kadir gecesi arifesinde terörizm çirkin yüzünü İstanbul havaalanında tekrar göstermiştir. İran İslam Cumhuriyetinin Türkiye deki Büyükelçiliği ve Başkonsoloslukları Türkiye Devleti ve Milletine, özellikle hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, olaydan duyulan acıyı paylaşmaktadır.


Bu cinayetkar girişim, bir kez daha uluslararası toplumun terörizm ve aşırıcılıkla çok yönlü ve ciddi bir şekilde mücadele etmesi gerektiğini göstermektedir. " dedi



Mevlüt Çavuşoğlu'na taziye mesajı gönderdi

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay ,mevkidaşı Mevlut Çavuşoğlu'na taziye mesajı göndererek, saldırıyı kınadı. Her zaman olduğu gibi bugün de Türkiye'nin yanında olduklarını vurgulayan Hocay, hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ve Türk milletine baş sağlığı diledi.






















#Aliyev
#Saldırı
#Erdoğan

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.