EDISYON:

Rakka’ya Tel Abyad’dan girmeyin mesajı

Yeni Şafak
04:0019/09/2016, Monday
G: 19/09/2016, Monday
Yeni Şafak

Fırat Kalkanı Harekâtı'nın el-Bab'a dayanmasıyla panikleyen ABD, PKK koridorunu korumak için Tel Abyad'da bizzat boy gösteriyor. Örgütün elindeki ilçeye bizzat bayrak asan Pentagon, Ankara'ya "Rakka'ya operasyon yaparsan, Tel Abyad'dan geçme" mesajı veriyor.

Fırat Kalkanı Harekâtı'nda yeralmak isteyen ABD askerleri, muhalif savaşçıların tepki göstermesi sonucu Çobanbey'den kovulmuştu. TSK ve muhaliflerin kritik önemdeki El-Bab ilçesinde kontrolü ele geçireceği sırada ABD'nin duruma müdahale etmeye yönelik hamleleri dikkat çekiyor. Buna bir de terör örgütü PKK/PYD kontrolündeki Tel Abyad'a asılan ABD bayrakları eklendi. Bu hamlelerin kodlarını Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Akif Okur'a sorduk. ABD'nin baştan beri Türkiye'nin Suriye PKK'sını hedef almasına karşı çıktığını anımsatan Okur, Pentagon'un son hamleleriyle Fırat Kalkanı'nı sınırlamak ve Tel Abyad'a olası müdahaleyi engellemek istediğini kaydetti. Okur, şu bilgileri verdi:



KORUYUCU HAT GİRİŞİMİ


“Bugün Amerika, Türkiye ile doğrudan bir çatışma görüntüsü vermeden ama Türkiye'nin hedeflerini sınırlamayı amaçlayan bir strateji izlemeye çalışıyor. Yani operasyona kendi özel kuvvetlerini dahil ederek bir taraftan Türkiye ile ittifak ilişkisini koruyor, bir taraftan 'Biz IŞİD'e karşı sadece YPG/PYD'yi desteklemiyoruz, biz aynı hedefe yöneldikten sonra ÖSO'ya da destek veririz' görüntüsü veriyor, bir yandan da PYD'yi sahada koruyucu bir hat çekmeye çalışıyor. Tel Abyad'da yaşanan bayrak krizinde de şunu görüyoruz; ABD, Türkiye'nin terör örgütlerine karşı yürüttüğü operasyonda, namlunun PYD/YPG'ye yönelmesini oradaki varlığıyla, ABD bayrağıyla engellemeye çalışıyor."





ORASI EN ZAYIF HALKA


“Tel Abyad PYD/YPG kazanımlarının devamı açısından kritik bir yer. Arap aşiretlerinin olası çözülmesiyle birlikte PKK kantonları arasındaki bağın ilk kopacağı yer. Ayrıca Türkiye, Rakka operasyonu için Tel Abyad üzerinden bir güzergah tercih edebilir. Amerika belki Türkiye'nin buraya bir operasyon hazırlığını duydu, belki de Türkiye'nin Rakka operasyonu için böyle bir öneride bulunmasını engellemek gibi amaçlarla Tel Abyad'a Amerikan bayrakları çekerek buraya yönelik bir sürpriz harekatın da önüne geçmeye çalışıyor." “ABD, Türkiye ile çatışmadan sahada gerekli önlemleri almaya çalışıyor. Mümkünse ilerleyişi engellemek, engelleyemiyorsa da hızlı bir biçimde sınırlamak ve/veya yönlendirmek. Özel kuvvet unsurlarını PKK ile Türkiye arasına sokuyorlar. Mesela operasyon Münbiç'e, Afrin'e uzanmasın istiyorlar. ABD'nin devlet ciddiyetiyle davranarak PYD-YPG'nin ayak oyunlarıyla Türkiye gibi bir müttefiki devredışı bırakmaması lazım. ABD'nin Türkiye'ye YPG ortaklığı için sunduğu tezler, Türkiye'nin sınır ötesine geçmesiyle bitmiştir. Yarın öbür gün ABD YPG'yi terketmek zorunda kalacak."










#Fırat Kalkanı
#Çobanbey
#el-Bab
#ABD
#ÖSO
#Rakka

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.