2015 yılında ABD öncülüğündeki uluslararası askeri koasliyon, Havar-Kilis adında bir operasyon çatısı kurarak Suriye kuzeyinde IŞİD'e karşı savaşan grupları desteklemeye başladı.
Nusra Cephesi ve Ahraru'ş Şam gibi IŞİD terörüne karşı çıkabilen etkinlikteki grupların ABD ve Türkiye ile karşı karşıya gelmek istememesi nedeniyle sınır hattından çekilmesi sonrası bölgelere koalisyona bağlı gruplar yerleşti. Ancak o dönemden sonra IŞİD, Suriye kuzeyindeki etkinliğini arttırdı. Sadece Azez-Cerablus arasındaki 90 kilometrelik mesafedeki hakimiyeti sağlayan teröristler, ellerinde tuttukları bölgelerden Türkiye'ye havan topu ve roketli saldırılarda bulundu. Bu arada çok sayıda terörist de sınırın geçişken özelliğini kullanarak Türkiye içine sızmayı başardı.
IŞİD karşıtı operasyonlarda ABD, ÖSO gruplarına vaadettiği desteği kısıtlı ve fonksiyonel olmayan bir şekilde ulaştırdı. Operasyonlar sırasında gerekli radar ve hava desteği istenilen boyutlarda olmadı. Bu nedenle çok sayıda kayıpla alınan köy ve ilçeler kısa bir süre sonra tekrar IŞİD hakimiyetine geçti. Son 8.5 ayda ABD öncülüğündeki operasyon çatısının IŞİD'e karşı desteklediğini ilan ettiği Azez-Havar hattında 23 kilometre uzunluk 10 kilometre de derinliğe sahip olan hatta sıkışan ÖSO, bölgede 763 savaşçısını kaybetti. Çatışmalarda 1100'e yakın ÖSO savaşçısı da yaralandı. Yaralananların önemli bir kısmının durumu ağır.
ABD desteğiyle bölgede hakimiyet kurmaya çalışan ÖSO grupları, sadece son 4 ay içinde 13 yerleşim birimini IŞİD'e kaptırdı. Halep kuzeyinde savaşan bu gruplar, Halep-Azez yolundaki kontrolü ellerinde tutmayı başaramayarak Halep kent merkezinin kuzey kırsaldan kopmasına ve Suriye direnişinin önemli bir yara almasına da neden oldu. Fırat Kalkanı Harekatı'nın başladığı 24 Ağustos itibariyle TSK'nın mobilize ettiği ÖSO birlikleri, Türkiye'den aldığı etkili yardımla, sınır hattının tamamen IŞİD teröründen temizlemeyi başardı.