İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinin ana kapılarından Şam Kapısı'nda toplanan bir grup Filistinli, ABD Başkanı Trump'ın, skandal Kudüs kararını protesto etti. Filistinliler "Canımız Kanımız Aksa’ya feda olsun”, “Ne doğu ne batı Kudüs Arap’tır”, “İşte bu Arap Kudüs’tür” şeklinde sloganları attı.
İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinin ana kapılarından Şam Kapısı'nda toplanan bir grup Filistinli, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararını protesto etti.
"Canımız Kanımız Aksa’ya feda olsun”, “Ne doğu ne batı Kudüs Arap’tır”, “İşte bu Arap Kudüs’tür” şeklinde sloganlar atan Filistinli gruba İsrail polisi müdahale etmedi.
Kudüs’teki protestoların 6. gününde Şam Kapısı’nda toplanan Filistinli grup ikindi namazını eda ederek, bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen çarşamba Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararını açıklamasının ardından, Filistinliler, başta işgal altındaki Doğu Kudüs olmak üzere Batı Şeria ve Gazze sınırında protesto gösterileri düzenlemiş, İsrail güçlerinin müdahalesinde yüzlercesi yaralanmıştı.
Kudüs'teki yarım asırlık işgal
Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.
BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.
ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu.
Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.
#ABD
#BMGK
#Filistin
#İsrail
#Doğu Kudüs