Çin'de başlayıp dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından dolayı insanlar sürekli olumsuz haberler ile karşı karşıya. İlk çıktığı günlere oranla tanı ve tedavisinde ilerleme kaydedilen koronavirüs ile ilgi sevindiren haberler yok değil. Farklı ülkelerdeki vaka sayısındaki gerilemenin yanı sıra koronavirüsün tedavisine ilişkin de çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) koronavirüse karşı geliştirilen aşının ilk testlerinin başladığını duyururken Çinli araştırmacılar, Japonya tarafından geliştirilen grip ilacı Favipiravir'in koronavirüs tedavisinde etkili olduğunu klinik çalışmalarla kanıtladıklarını açıkladı. Hollandalı bilim insanları ise koronavirüse karşı özel antikor geliştirmeyi başardıklarını duyururken Türk bilim insanları da kısa sürede tanı koyabilen patojen kiti geliştirdi.
Ne savaşlar, ne mülteciler, ne de doğal afetler koronavirüs kadar dünya gündeminde zirveyi bu kadar uzun süre koruyamamıştı. Siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal hayatı baştan sona etkileyen koronavirüs salgınından dolayı insanlar sürekli olumsuz haberler ile karşı karşıya. İlk çıktığı günlere oranla tanı ve tedavisinde ilerleme kaydedilen koronavirüs ile ilgi sevindiren haberler yok değil. Güzel haberlerin ilki ise Çin’de koronavirüs için kurulan hastaneler yeni vaka gelmemesi sebebi ile kapatıldı. Vaka sayısındaki gerilemeyi takip eden bir diğer ülke ise Günay Kore. Geçtiğimiz haftaya göre ülkede yüzde 80 oranında vaka sayısı azaldı.
Tedavi olduktan sonra iyileşmişti
- Hayal edilemeyecek bir başarı
- DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüse karşı aşının ilk testlerine başlandığını belirtti. Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, hayal edilemeyecek bir başarıya imza atılarak virüsün genetik dizisinin çıkarılmasından sadece 60 gün sonra Covid-19'a karşı aşının ilk testlerine başlandığını duyurdu.
'Favipiravir' ilacı etkili oldu
Çinli araştırmacılar, Japonya tarafından geliştirilen grip ilacı Favipiravir'in koronavirüs tedavisinde etkili olduğunu klinik çalışmalarla kanıtladıklarını açıkladı. Semptomları gerilettiği tespit edilen ilaç, virüsün tedavisinde kullanılacak. Çin Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi Müdürü Zhang Xinmin, Japonya tarafından geliştirilen Avigan veya Favilavir olarak da bilinen Favipiravir adlı grip ilacının koronavirüs semptomlarını iyileştirdiğini tespit ettiklerini duyurdu.
Dört gün içinde negatif sonuç veriyor
İlacın Wuhan ve Shenzen şehirlerinde sırasıyla 240 ve 80 kişilik hasta grupları üzerinde denendiğini aktaran Zhang, corona virüsü hastalarından Favipiravir ilacı verilenlerin ortalama dört gün içinde negatif sonuç verdiğini ifade etti. İlacı kullanmayan hastalarda ise sürecin 11 günü bulduğunu kaydeden Zhang, Favipiravir'in zatürre başta olmak üzere koronavirüsü semptomlarını gerilettiğinin ve belirgin bir yan etkisinin olmadığının da altını çizdi.
Aşı için iş birlikleri yapılıyor
- İlk antikorları üretmeyi başardı
- Rotterdam'daki Erasmus Medikal Merkezi ve Utrecht'teki tıp üniversitesinde çalışan Hollandalı bilim insanları ise koronavirüse karşı özel antikor geliştirmeyi başardı. Buluş, özel anti-viral bir ilaç üretilmesini veinsanların kendi kendilerini test etmelerine olanak saplıyor. Anti-viral ilgili olmulu bir haber ise geçtiğimiz günlerde Hindistan da gelmişti. Ülkeye gelen İtalyan çiftin koronavirüs olduğu anlşıldıktan sonra 'anti-viral kokteylin' uygulanmış ve işe yaradığını duyrulmuştu.
Koronavirüsü etkisiz hale getirdiler
- Sıtma ilacı koronavirüs tedavisinde etkili
- Antiviral sıtma ilacı olan Klorokine'nin Covid-19'u tedavi edebildiği konusunda yeni bir bilimsel çalışma dünyadaki bilim insanları tarafından incelenmesi için cuma günü yayınlandı. Çalışmanın altında Stanford Profesörü Thomas R.Broker ve Columbia Üniversitesi Doktoru James M.Todaro'nun imzası bulunuyor ve Klorokine'nin koronavirüsü etkili şekilde tedavi ettiği belirtiliyor.
Virüsü tespit eden kitler geliştiriliyor
Tedavi yöntemlerini aksine koronavirüs tanısı için de çalışmalar var. ABD'nin Cleveland eyaletindeki bir klinik birkaç saat içerisinde sonuçlanan Covid-19 testi geliştirdi. Çin Tiencin'deki Nankay Üniversitesi ile ilaç şirketlerinden uzmanlar da yürüttükleri çalışmayla "Yeni Tip Koronavirüs IgM/IgG Antikor Tespit Kiti"ni geliştirdi. Kovid-19'u 15 dakikada saptayabilen test kiti, şüpheli kişileri kolay ve hızlı şekilde tespit edebilecek. Başka bir tanı yöntemi ile ilgili gelişme ise Rusya’da yaşandı. Rusya'da faaliyet gösteren Rus Direkt Yatırım Fonu (RDIF) tarafından yayınlanan basın açıklamasında, Rusya ve Japonya ortak girişimiyle, koronavirüsü (Covid-19) 30 dakika tespit eden bir sistem geliştirdiklerini açıkladı. Test sisteminin geniş toplulukların hizmetine Nisan 2020'de sunulacağı ifade edildi.
Türkiye’de de tanı kitleri geliştirildi
Türk çift koronavirüsü 3 dakikada tespit ediyor
ABD'de yaşayan Serhat Pala ve eşi Zeynep Ilgaz Pala, bir damla kanla 3-10 dakikada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi yapabilen kit ürettiklerini açıkladı. Üretilen kitleri hastanelere ve sağlık kuruluşlarına satarak doktorların kısa sürede test yapmasını ve daha çok kişiye ulaşmasını amaçladıklarını belirten Pala çifti, günde 500 bin test üretme kapasitesine sahip olduklarını söylediler.
Koronavirüse karşı 'Türk Işın Tedavisi' geliştirildi
Sağlık Federasyonu Genel Başkanı Raşit Dinç, koronavirüse karşı Türk laboratuvarlarında geliştirilen ve şu ana kadar yapılan denemelerde diğer virüs ve bakterilere karşı olumlu sonuçları elde edilen “Türk Işın Tedavisini” kamuoyuna duyurdu. Dinç yeni geliştirilen sistemin, bir kateter yardımı ile damar yoluna yerleştirilen ultraviyole ışığın özellikle kanda bulunan enfeksiyonları temizlemek için kullanılması ile gerçekleştirildiğini açıkladı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik ise ultraviyole ve fotonik lazer ışığı sayesinde hem kanda bulunan mikroorganizmalar hem de akciğer ve solunum yollarına yerleşmiş mikroorganizmaların bu yöntemler ile yok edilebileceğini söyledi.