Amerika'da CIA'ye yakınlığı ile bilinen Stratfor isimli düşünce kuruluşu Cuma gecesi ordu içerisindeki FETÖ/PDY'ye bağlı bir grup hainin başlattığı darbe girişimi ile ilgili resmi twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarının yanı sıra resmi sitesinde yayınladıkları analizlerle darbeden medet umduklarını gözler önüne serdi.
Türkiye, Cuma gecesi ordu içerisindeki FETÖ/PDY'ye bağlı bir grup hainin darbe kalkışması ile karşılaşırken, Amerika'da bazı çevrelerden darbe kalkışmasının henüz ilk saatlerinden itibaren destekleyici nitelikte açıklamalar geldi. Stratfor yaptığı ilk paylaşımlarda Türkiye'de yaşanan darbe kalkışmasını gerçekleşmiş ve başarılı olmuş gibi gösterirken, daha sonra kakışmanın başarısızlığı ile Türkiye'nin darbeyi atlatmış olsa da artık güçsüz bir ülke olacağını öne sürdü.
Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı darbe kalkışması haberlerinin basına yansımasından sonra net bir açıklama yapmazken TSİ gece 02:00'de 'Süreci takip ettikleri' yönünde açıklama geldi. Beyaz Saray daha sonra Türkiye'deki sivil hükümete destek veren açıklaması ile darbeye karşı ilk resmi tutumunu gösterdi.
Diğer taraftan Amerika'da birçok akademisyen, senatör ve siyaset bilimci darbe destekçisi açıklamalar yaparak FETÖ'nün gerçekleştirdiği darbe kalkışmasını sahiplendi. Darbe kalkışması haberlerinin geldiği ilk saatlerden itibaren darbe sürecini ve son gelişmeleri tüm detayları ile paylaşan en dikkat çekici kurum ise CIA'ye yakınlığı ile bilinen Stratfor düşünce kuruluşu oldu.
Stratfor darbe haberleri basına yansıdıktan sonra Türkiye'de yaşananları sosyal medya hesabı üzerinden paylaşırken, darbe kalkışmasından sonra ABD askeri kaynaklarına yakınlığı ile bilinen haber sitesi MSNBC'ye dayandırarak attığı twitte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'dan sığınma talebinde bulunduğunu iddia etti.
Darbe kalkışmasını gerçekleştiren 'Yurtta Sulh Konseyi'nin açıklamalarını detaylıca paylaşan Stratfor, Türkiye'de ordunun sıkıyönetim ilan ettiğini ve yönetime el koyduğunun netleştiğini savundu. Erdoğan'ın son dönemde ülkede otoriterleştiği söyleyen Stratfor bu durumun darbeye giden sürece zemin hazırladığını iddia etti.
Darbe kalkışmasının henüz ilk saatlerinde Stratfor'un attığı bir diğer twitt ise daha dikkat çekici. Stratfor'a göre darbeci askerler, kalkışma sonrası Kuzey Irak'taki askerlerini geri çekme kararı aldığına dair bir twit yayınladı.
Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri Türkiye'deki medya kurumları üzerinden paylaşan Stratfor, ordunun bazı basın kuruluşlarına el koyduğunu, boğaz köprüsünde kontrolü sağladığını ve birçok noktada çatışmaların yaşandığını da paylaştı.
Darbe kalkışmasının yaşandığı ilk saatlerde darbenin gerçekleştiğini ve sonuca ulaştığı şeklinde paylaşımlar yapan Stratfor, ilerleyen saatlerde 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar'ın 'darbeyi desteklemiyoruz' açıklaması ile adeta şaşkınlığa uğradı.
Bu açıklamadan sonra sosyal medyada hükümetin açıklamalarına da yer vermeye başlayan Stratfor, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'ten İstanbul'a hareket ettiğini radar görüntüleri ile paylaştı.
Darbe kalkışmasının başlamasından geç saatlere kadar darbenin gerçekleştiğini ve Erdoğan'ın yurt dışına çıkacağı ile ilgili paylaşımlar yapan Stratfor, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkı sokağa çağırması ve darbe kalkışmasının ordu içerisinden destek görmediğinin anlaşılmasından sonra, çark ederek sosyal medya üzerinden darbeyi başarısız bir girişim olarak değerlendirmeye başladı.
Darbenin başarısızlıkla sonuçlanacağının netleşmesinden sonra Stratfor yayınladığı analiz yazısında 'Darbe neden başarısız olacak?' sorusunu cevap aradı.
Analizde darbe kalkışmasının Gülen'e bağlı bir grup tarafından yapılmış olabileceğinin işaretlerinin olduğunu belirten Stratford, halkın destek vermemesinin darbeyi başarısız kıldığı yorumunu yaptı.
Darbe kalkışmasının başarısızlıkla sonuçlanacağının netleşmesinden sonra ise Stratfor yayınladığı analiz yazısında 'Darbenin başarısız olması, bir çok tehditle karşı karşıya olan Türkiye'nin askeri gücünü zayıflatacak' yorumuna yer vererek adeta darbenin başarısız sonuçlanmasının Amerika'da yarattığı hayal kırıklığını gözler önüne serdi.