Türkiye’de Cuma gecesi FETÖ’ye bağlı bir grup hainin başlattığı darbe kalkışması başarısızlıkla sonuçlanırken darbeye giden süreç ve darbe ihtimali ABD’li birçok siyaset bilimci tarafından en önemli gündem maddesi haline geldi. Siyaset bilimcilere göre Türkiye'de askeri darbe olma ihtimali yüzde 2.5'ti.
New York Times gazetesi darbe girişimini konu aldığı haberinde ülkelerde darbe ihtimalini araştıran Erken Uyarı Projesi (Early Warning Project) isimli araştırma şirketinin araştırma sonuçlarını yayınladı.
Siyaset bilimci Aay Ulfelder Türkiye'deki darbe girişiminin bir sürpriz olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Ulfelder'e göre Türkiye'de darbe olma riski çok küçüktü ama geçmişte yaşanan darbeler dolayısıyla darbe ihtimali dışlanamazdı.
Matematiksel modellerle siyasi tahmin çalışmaları yürüten Ulfelder'in “Erken Uyarı Projesi"ne göre Türkiye'de askeri darbe ihtimali yüzde 2.5'ti. Bu ihtimal oranı da Türkiye'yi 160 ülke arasında 56'ncı sıraya yerleştirdi. Ulfelder, Türkiye'de askeri darbe 'düşük olasılıklı bir risk' olarak kabul etti.
Ulfelder'e göre, Erken Uyarı Projesi göz önünde tutulduğunda Türkiye darbe beklenen bir ülke değildi.
Ulfelder, Türkiye'nin 28 Şubat sürecinden sonra ve özellikle 2000'li yıllarda hızlı bir dönüşüm geçirdiğini ve ekonomik alanda hızlı bir kalkınma yaşadığını belirtti. Bu durumun Türkiye'de darbe olasılığını azaltsa da daha önceki darbeler göz önüne alındığında darbe benzeri girişimlerin olabileceğinin kestirilebileceğini vurguladı.
Ekonomi başta olmak üzere birçok alanda hızlı bir şekilde büyüyen ve yükselen bir güç haline gelmeye başlayan Türkiye'nin önünü kesmek isteyen FETÖ yapılanması, başlattığı darbe girişimi ile hem ülkenin 30 yıl geriye gitmesine hem de Türkiye'nin demokrasisinin yok edilmesine dönük bir süreci başlatmak istedi.
Ancak hem halkın desteği hem de seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve seçilmiş hükümetin dik duruşu ile bu darbe girişimi engelledi.