Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesi sona erdi. Görüşmenin başında Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, "Rusya ile atacağımız adımlar bölgenin kaderini değiştirecek" dedi. Putin de ilişkilerin tamamen onarıldığını açıkladı.
Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda saat 13.35'te başlayan görüşme, selamlama konuşması sonrasında basına kapalı devam etti. Soçi'de yapılan görüşme tamamlandı. Görüşme 1 buçuk saat sürdü.
Putin'le görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ile atacağımız adımlar bölgenin kaderini değiştirecek" açıklamasında bulundu.
Erdoğan-Putin görüşmesinde yapılan ilk açıklamada "İlişkiler tamamen onarıldı" ifadeleri kullanıldı.
Putin yaptığı açıklamada "Çalışma modelimiz,Rusya-Türkiye ilişkilerinin özel hale geldiğini ve tamamen onarıldığını gösteriyor" dedi.
Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katılıyor.
Erdoğan, Rusya'ya hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında "Ne Rusya'nın ne Türkiye'nin bürokrasiye kurban edilecek tek bir saniyesi yoktur. Bizler bu konudaki kararlılığımızı her fırsatta vurguluyoruz" dedi.
Ziyaret kapsamında ikili ve bölgesel konuların ele alınacağını, ticari ve ekonomik ilişkilerin etraflıca değerlendirileceğini söyleyen Erdoğan, bölgesel konuların başında Suriye'nin geldiğini, bunun yanında Irak'ta yaşanan gelişmelerin de görüşüleceğini dile getirdi.
Moskova'da 10 Mart'ta yapılan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi 6. Toplantısı'nda bazı kararlar alındığını hatırlatan Erdoğan, Soçi'deki görüşmede, alınan kararların hayata geçirilmesine yönelik, ilerleyen süreçte ne tür adımların atılacağının planlamasını birlikte yapacaklarını belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le sık sık, gündemlerinde olan konuları ele aldıklarını ve iki ülke ilişkilerinin eski seviyesinin üstüne çıkması için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti.
Rusya ile ekonomik ve ticari ilişkileri dengeli şekilde geliştirmenin gayreti içinde olduklarını dile getiren Erdoğan, bunun önündeki en büyük engelin, Türkiye'ye uygulanan ekonomik ve ticari kısıtlamalar olduğuna dikkati çekti.
Erdoğan, bu konuda başbakan yardımcıları seviyesinde görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Görüşmeler sonucunda tüm ekonomik ve ticari sıkıntıların ivedilikle çözüme kavuşturulması gayretlerimiz arasındadır. Ben de Sayın Putin ile olan görüşmemizde, süreci hızlandırmamız gerektiğini bir kez daha ifade edeceğim. Ne Rusya'nın ne de Türkiye'nin bürokrasiye kurban edilecek tek bir saniyesi yoktur. Bizler bu konudaki kararlılığımızı her fırsatta vurguluyoruz. 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşmak istiyorsak, birlikte yapıcı ve bu konuda teşvik edici bir gayretin içinde olmamız şart." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk vatandaşlarının vize alma zorunluluğunun, iki ülke vatandaşları arasında beşeri münasebetlere mani olduğunu vurguladı.
Putin ile ele alacakları gündem başlıklarından en önemlisinin Suriye olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye meselesinde oldukça verimli iş birliğimiz söz konusu. Siyasi çözüm umutlarının tekrar yeşermesine vesile olan birçok adımı beraber attık. Suriye'de akan kanın bir an önce durması, ülkenin toprak bütünlüğü korunarak siyasi çözüme ulaşılması ortak hedefimizdir. Suriye'de nüfuzu olan ülkelerin artık elini taşın altına koyması gerekir ama şunu da bilmemiz gerekir ki nüfuzun ötesinde 911 kilometrelik sınıra sahip olan Türkiye'nin buradaki konumu her şeyin üstündedir.
Her an tehdit altında olan Türkiye'nin sınır şehirlerinin geldiği konum da göz önüne alınmalıdır. Kundaktaki bebeklerin, okula giden çocukların, hastanede tedavi gören masum sivillerin hunharca katledilmesine daha fazla tepkisiz kalamayız."
İki lider en son 10 Mart'ta Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı, anlaşma imza töreni ve ortak basın toplantısı için bir araya gelmiş, Kremlin Sarayı'nda baş başa görüşmüştü.
Erdoğan, bu görüşmede konsey toplantısıyla "normalleşme" sürecinin sona erdirildiğine inandığını belirterek "Artık bu kelimeyi telaffuz etmek istemiyoruz. Bundan sonraki beklentimiz karşılıklı güven unsurunu tesis etmek ve siyasi düzeydeki diyaloğun ekonomik alana sirayet etmesini sağlamaktır." ifadesini kullanmıştı.
Putin de "İlişkilerimizin hak ettiği seviyeye çıkması için aktif bir biçimde çalışıyoruz. Rusya ve Türkiye askeri ve istihbarat makamları arasında böyle yakın iş birliği kurulacağını kimse beklemiyordu." açıklamasında bulunmuştu.
Öte yandan Putin, Türk şirketlerine yönelik kısıtlamaların kaldırılması için siyasi kararın alındığını da vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulunmuştu:
"Sayın Cumhurbaşkanı bugün bu konuyu dile getirdi. Özellikle yasakların uygulandığı inşaat sektöründe çalışan Türk çalışanlarına değinildi. Bugün Sayın Cumhurbaşkan ile bunun ne zaman kaldırılacağı konusunda anlaştık. Bu yasak en yakın zamanda kaldırılacak. Bu bizim bugünkü anlaşmamızdan sonra sadece teknik bir konudan ibarettir. Diğer konuları çözmeye devam edeceğiz."