Türkiye'de yaşanan darbe girişimini protesto edenlere izin vermeyen ve Türkiye karşıtı sert açıklamalarda bulunan Belçika, terör örgütü PKK yanlılarının, örgütün 15 Ağustos 1984'teki ilk kanlı saldırısına ilişkin gösteri düzenlemesine izin verdi.
Belçika, terör örgütü PKK'nın 15 Ağustos 1984'teki ilk kanlı saldırısına yönelik gösteriye izin verdi.
Terör örgütleri üyeleri, Brüksel şehir merkezi yakınlarındaki Spanjeplein Meydanı'nda, 1984 yılında Siirt'in Eruh, Hakkari'nin de Şemdinli ilçelerinde iki askerin şehit olduğu PKK'nın ilk saldırısıyla ilgili gösteri düzenledi.
Terör örgütünü simgeleyen bez parçaların asılmasına da müsaade edilen gösteride, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması istendi.
Brüksel Belediyesi yetkilileri, PKK üyelerinin sadece toplanacağını, bildiri okunması ya da konuşma yapılması yönünde izin verilmediğini söyledi. Buna karşın eylemde, konuşmalar yapıldığı görüldü.
Polis gösterinin izinsiz olduğunu iddia etse de herhangi bir müdahalede bulunmadı. Gösteri, 3 saat sürdü.
İçişleri Bakanlığı yetkilileri, AA muhabirinin "PKK'nın 'kutlamasının' iki ülke arasındaki terörle mücadele çabalarına zarar verip vermediği" ve "darbe karşıtı gösterilere izin verilmezken neden PKK'ya müsade edildiği" yönündeki sorularını ise yanıtsız bıraktı.
Ülkede yetkililer, terör örgütü PKK'ya verilen izinlere rağmen Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin gösterilere, "taşkınlıklar olabileceği" gerekçesiyle izin vermeyeceklerini belirtti.
Konuya ilişkin Belçika Başbakanı Charles Michel, 20 Temmuz'da parlamentoda yaptığı konuşmada, bazı darbe karşıtı gösteriler sırasında taşkınlıklar yaşandığını belirterek, bundan sonra "Türkiye'deki gerginliklerin Belçika'ya taşınmasını kabul etmeyeceğini" söylemişti.
Belçika'daki Türk sivil toplum kuruluşlarının (STK), 26 Temmuz'da Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği önündeki gösterisine ise ilk aşamada izin verilmemişti. Sivil polisler, "Türkiye'deki olayların Belçika'ya taşınmaması yönündeki" karar nedeniyle STK yetkililerinin elçilik önünden ayrılmasını istemişti. Uzun uğraşlar sonunda, darbe karşıtı göstericilere, elçilik önünden ayrılmamaları ve bildiri okuyup dağılmaları şartıyla kısa süreliğine izin verilmişti.
Belçika hükümeti, mart ayında terör örgütü PKK'ya, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Türkiye-AB Zirvesi'nin yapıldığı AB Konseyi binasının hemen arkasında çadır kurması için izin vermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sert tepki göstererek, "Bunun adı teröre teslim olmaktır. Bunlar teröre teslim oldular." demişti.
Belçika, terör örgütleri PKK ve DHKP-C'nin Avrupa'da en yoğun faaliyette bulunduğu ülkelerin başında geliyor. Örgüt liderlerinin yaşadığı ülkeden PKK'nın televizyon kanalları da yayın yapıyor. Kurduğu dernekler vasıtasıyla faaliyetlerini sürdüren terör örgütü PKK'ya karşı en son 2010 yılında operasyon düzenlendi.
Sadece Belçika değil, Almanya, Avusturya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsveç ve Yunanistan başta olmak üzere diğer AB ülkelerinde de PKK faaliyet yürütüyor. AB'nin terör örgütleri listesinde olmasına rağmen bu örgüte karşı adım atılmaması Türkiye'nin tepkisini çekiyor.
Belçika'nın diğer bir terör örgütü DAEŞ'e karşı ise operasyonları aralıksız devam ediyor. Son olarak 11 Ağustos'ta 3 kişi gözaltına alındı.