Almanya'da Federal Meclis'in, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını gündeme alması Berlin'de yaşayan Türkler tarafından protesto edilecek. Gösteriye binlerce kişinin katılması bekleniyor.
Almanya Federal Meclisi (Bundestag) tarafından 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının gündeme alınması, Almanya'da yaşayan Türkler tarafından protesto edilecek.
Bundestag'da 2 Haziran'da görüşülecek olan sözde soykırım iddialarıyla ilgili yarın Berlin'de sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Türk-Alman Dayanışma Platformu gösteri düzenleyecek.
Protesto gösterisine tüm Almanya'dan on bin kişinin katılması bekleniyor. Gösteride sanatçı Uğur Işılak'ın da kısa bir konser vereceği öğrenildi.
Almanya çapında Türk derneklerinin üyeleri otobüsler kiralayarak yarın Berlin'e gelecek. Göstericiler Bundestag tarafından 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını gündeme alınmasına karşı ''Ermeni soykırımı yalanını reddediyoruz'' diyecek.
Türk-Alman Dayanışma Platformundan yapılan açıklamada, tarihi Brandenburg Kapısı'nda gösteri düzenleneceği belirtildi.
Gösteriye, Türkiye'den sanatçı ve futbolcuların da katılacağı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Almanya Federal Meclisinde görüşülmesi öngörülen 1915 olayları konusundaki karar tasarısını reddediyor ve kınıyoruz. Kendisini yargı organı yerine koyan Federal Meclis'in hukuka ve tarihe aykırı şekilde, Türk milletine işlemediği bir suçu isnat etme hakkı yoktur. Federal Meclis'in, temsil ettiği insanlar arasında bulunan 3 milyonluk Türk toplumunun düşüncelerini yok sayarak benimsediği bu tek yanlı bakış açısını 'Türk kökenli vatandaşların uyumuna katkı teşkil edeceği' gerekçesi eğitim sistemi aracılığıyla genç nesillere dayatma çağrısı düşünce özgürlüğünü hiçe saymaktır. Türk tarihi ve kimliği, Türk-Alman toplumunun zengin kimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu kimliği karalamaya yönelik girişimlere bu toplumun fertleri sessiz kalmayacaklardır. Hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi ve ifade özgürlüğünü şiar edindiğini savunan Bundestag'ı bu değerlere bağlı kalmaya davet ediyoruz.''
Açıklamada, Almanya'nın da bağlı olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 15 Ekim 2015 tarihli kararında, 1915 olaylarının "soykırım" olduğuna dair yetkili bir mahkeme kararı bulunmadığını, bu tarihi meseleye ilişkin farklı görüşlerin olduğunu, bunların konuşulmasının bir ifade özgürlüğü hakkı olduğuna dair tespitleri hatırlatıldı.
Türklerin hafızalarına, arşiv belgelerine, bilimsel anlatılarına saygı göstermeyenlerin en azından Avrupa hukukuna saygı göstermesi istenen açıklamada, hakkında hukuki, akademik ve bilimsel bir uzlaşı bulunmayan 1915 olayları konusunda tarafgir bir tutum benimseyip, bunu çocuklara dayatmaya çalışan bu girişime karşı gerçeklerin haykırılmaya devam edileceği vurgulandı.