Almanya Federal Meclisi'nin 2 Haziran'da oylayacağı asılsız Ermeni ‘soykırım’ iddialarını destekleyen karar tasarısına tepki gösteren Almanya’da yaşayan Türkler, yarın Berlin’de buluşacak. Onbinlerce Türk, Berlin’de tasarıya oy vermek isteyenleri uyaracak.
Almanya Federal Meclisi, asılsız Ermeni 'soykırım' iddialarını destekleyen karar tasarısını, 2 Haziran'da oylayacak. Tasarıya karşı en büyük tepki ise, Almanya'da büyük bir nüfus oluşturan Türklerden geldi. Türk kökenli Alman politikacı Ozan Ceyhun, “Merkel'in Türkiye ile ilişkileri iyi tutmasından dolayı rahatsız olan belli kesim sözde Ermeni soykırımını kasıtlı olarak devreye soktu. Tasarı, Merkel'in Türkiye ile yakınlaşma politikasını sabote etme girişimi" dedi.
Tasarı onaylanırsa sendikalarda, sosyal yaşamda Türklere yönelik baskının artacağına işaret eden Ceyhun, “1 Haziran günü hepimiz Berlin'deyiz. Onbinlerce Türk akın akın gelecek. Türkler bu tasarıya oy vermek isteyenleri uyaracak. Bundan sonra bu tasarıya oy veren milletvekilleri seçim zamanı ne camilerimize ne derneklerimize girebilecek" diye konuştu. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Genel Başkanı Zafer Sarıkaya, “Türk-Alman Dayanışma Platformu ile 1 Haziran'da Brandenburg kapısının önünde büyük bir miting organize edeceğiz" diye konuştu.
Avrupa Türk İslam Birliği Genel Başkanı İhsan Öner de, “Bu işin öncülüğünü siyasetçi Cem Özdemir ve PKK ile ilişkisi olan Sevim Dağdelen gibi insanlara yaptırıyorlar. Kimse dedelerine yapılacak böyle bir iftirayı kabullenmez." ifadelerini kullandı. Taslağı hazırlayan partilerden Almanya Yeşiller Partisi'nin Türk asıllı milletvekili Cem Özdemir'in Fetullahçı Terör Örgütü ile bağlantısı bulunuyor. Almanya'da, “Ermeni soykırımı vardır" kampanyası yürüten ve soykırımın tanınması için mücadele eden Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen'in ise PKK destekçisi olduğu biliniyor.
Başbakan Binali Yıldırım'ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştüğü bildirildi. Yıldırım'ın, “Girişimin, gerek hükümet gerekse ülkede ve Almanya'da yaşayan milyonlarca Türk vatandaşı tarafından endişeyle izlendiğini, Almanya Hükümetinin ve parlamentosunun bu konuda sağduyulu bir yaklaşım sergilemesini beklediğini" vurguladığı belirtildi.
TBMM Dışişleri Komisyonu'nun AK Parti, CHP ve MHP'li üyeleri ortak bir bildiri yayımlayarak, Ermeni iddialarıyla ilgili tasarısıyı kınadı. Bildiride, “Tarihi gerçekleri tahrif eden tasarıyı şiddetle kınıyor ve reddediyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu. Bildiride, “Alman Meclisi Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin düzelmesine hizmet etmek konusunda samimiyse, bu girişime destek vermesi gerekirken, mezkur karar tasarısı, gelecek nesillere önyargı, düşmanlık ve intikam duygularını miras bırakmaktan başka bir amaca hizmet etmemektedir. Federal Meclis'in 'tarihi sorumluluğunu', tarihi tahrif ederek, ayrımları derinleştirerek değil, tarihi gerçeklerin aydınlığa kavuşturulmasını destekleyerek üstlenmesi beklenir" denildi.