Musul'un terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılması için başlayacak olan operasyon öncesi ABD yönetimi Irak'a 500 asker göndermeye hazırlanıyor. Musul operasyonu için Başika'daki üste Sünni güçlere eğitim veren Türk askerlerinin de operasyona destek verebileceği ifade ediliyor.
Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan alınması için başlatılması planlanan operasyona günler kala ABD'den önemli bir hamle daha geldi.
ABD, operasyon öncesinde Irak güçlerini eğitim ve taktik açısından hazırlamak için bu ülkeye 500 asker daha gönderecek.
ABD ordusundan yapılan açıklamada, Kansas eyaletindeki Fort Riley üssünde görev yapan bu askerlerin sonbaharda Irak'a gönderileceği belirtildi.
Hürriyet'in haberine göre ABD'den yapılan açıklamada, askerlerin önceliklik görevinin, Iraklı güçleri Musul operasyonu için eğitmek ve danışmanlık yapmak olacağı ifade edildi.
ABD Ordusu Birinci Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Joseph Martin, askeri danışmanların hem Fırat hem de Dicle vadilerinde DEAŞ'a karşı yürütülen operasyonlara destel olacağını söyledi.
Öte yandan Irak'ın Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılacak operasyon için hazırlıklarda son aşamaya gelindiği belirtilirken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar dün ABD'ye gitti.
Askeri kaynaklar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın DEAŞ'la mücadele koalisyon gücünü oluşturan ülkeler genelkurmay başkanları toplantısına katılmak için ABD'ye gittiğini söyledi. Koalisyon Gücü Genelkurmay Başkanları toplantısı her 6 ayda bir ABD'de yapılıyor. Akar'ın, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve diğer bazı ülkelerin genelkurmay başkanları ile ikili görüşme yapacağı, bu görüşmelerde yaklaşan Musul operasyonu ile Suriye'deki gelişmelerin değerlendirileceği öğrenildi. Kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Musul operasyonuna doğrudan kara gücüyle katılma gibi bir planının ve bu yönde bir hazırlığın olmadığını söylediler. Sınır hattında alınan tüm önlemlerin olası bir göçe karşı olduğunu ifade eden yetkililer, operasyonun gidişatına göre koalisyondan talep gelmesi durumunda hava unsurlarıyla destek verilmesi veya hava üslerinin kullanıma açılmasının gündeme gelebileceğini, bunun için 1 Ekim'de uzatılan Irak ve Suriye tezkeresinin yeterli olduğunu yinelediler.
Operasyon sırasında Başika Üssü'nün boşaltılmasının kesinlikle söz konusu olmadığı bildirilirken, buraya saldırı olması halinde misliyle karşılık verileceği vurgulandı. Gerektiğinde Başika'da konuşlu Fırtına obüslerinin Musul operasyonuna katılan güçlere destek amacıyla devreye girebileceği de belirtiliyor.