Kore yarımadasında gerilimi artıracak adımlara ve karşılıklı gövde gösterilerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak, ABD, kısa ve orta menzilli füzelere karşı kullanılan THAAD füze sistemini, Çin’in tüm protestolarına karşı Güney Kore’de kurmaya başladı. Çin, sert tepki göstererek sistemin derhal kaldırılmasını istedi.
Kore yarımadasında her geçen gün gerilimi artıcak bir adım taraflar arasında atılıyor. Son olarak ABD, Çin, Kuzey Kore ve Rusya’nın şiddetle karşı çıktığı, Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi (THAAD) parçalarını Güney Kore'de kurulum noktasına taşımaya başladı. Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri ve tatbikatları sonrası gelen bu adım, taraflar arasındaki gerilimi bir üst seviyeye taşıdı. Önceki gün de ABD donamasının envanterindeki nükleer denizaltılardan USS Michigan, Güney Kore’nin Busan deniz üssüne demirlemişti. Kuzey Kore denizaltının Güney Kore’ye gelişini “açık askeri şantaj” olarak değerlendirmişti.
Çin Dışişleri Bakanlığı füze savunma sisteminin kurulum noktasına taşınmaya başlamasından derin endişe duyduğunu açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang yaptığı açıklamada, “ABD ve Güney Kore söz konusu sistemi derhal kaldırmalı” ifadelerini kullandı. ABD ve Güney Kore, füze savunma sisteminin sadece Kuzey Kore’ye yönelik bir önlem olduğunu savunurken, Çin sistemin egemenliğine ve güvenliğine yönelik tehdit olduğunu iddia ediyor.
ABD ayrıca müttefiki Güney Kore ile Kuzey Kore sınırında dün askeri tatbikata başladı. Savaş uçaklarının bombardıman yaptığı, helikopterlerin havalandığı ve tankların seri atışlar yaptığı gövde gösterisinde, gerçek mermiler kullanıldı. Tatbikatın yapıldığı nokta Pocheon’daki tarafsız bölge ve sınırın hemen diğer tarafında Kuzey Kore bulunuyor.
Çin, dün sürpriz bir hamleyle ilk yerli yapım uçak gemisini de suya indirdi. Liaoning eyaletinin Dalien kentindeki limanda yapımı tamamlanan ülkenin ikinci uçak gemisinin suya indirilmesi töreni Çin Merkez Televizyonu (CCTV) tarafından canlı yayınlandı. Üretimine 2012 yılında başlanan 001A sınıfı uçak gemisinin gövde ağırlığı 50 bin tonu buluyor. Yerli üretim uçak gemisinin suya indirilmesinin, ABD nükleer denizaltısı USS Michigan’ın Güney Kore’ye demirlemesinden hemen sonraya denk gelmesi dikkat çekti. Çin en az iki uçak gemisi daha yapmayı planlıyor.
Kısa ve orta menzilli füzeleri radar sistemi sayesinde tespit ederek bu füzeleri düşüş aşamasında yok eden füzeler fırlatan THAAD sisteminin 200 kilometre menzili ve 150 km yükseğe füze fırlatma kapasitesi bulunuyor.