ABD bugün sandık başında. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamının, 100 sandalyeli Senatonun ise 35'inin yeniden belirleneceği ara seçimler için oy verme işlemi başladı. Demokratların Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilere karşı üstünlük kazanması, Trump için ne manaya geliyor?
ABD bugün sandık başına gidiyor. ABD'de eski başkanların seçim zamanlarında pasif kalması geleneğini ilk olarak Barack Obama bozdu. Sahalara inen Obama, Demokratlar için oy istedi.
Trump için 'referandum' olarak değerlendirilen ara seçimler neden bu kadar önemli?
Ara seçimlerde; Temsilciler Meclisi'ndeki 435 koltuğun tamamı, 100 koltuklu Senato'nun ise 35'i değişecek.
Son yapılan anketler, Cumhuriyetçilerin Senato'da, Demokratların ise Temsilciler Meclisi'nde üstün olduğunu ortaya koymuştu.
Çok uzak bir ihtimal görünse bile Demokratların hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da üstünlük sağlaması halinde olası senaryolar şöyle:
-Kabine faaliyetleri durabilir.
-Trump'ın siyasi gündemi sekteye uğrayabilir.
-Yüksek Mahkeme'nin atamaları değişebilir.
Telegraph'ta yer alan habere göre, eski Beyaz Saray İletişim Direktörü, Anthony Scaramucci Temsilciler Meclisi'ni Demokratların kazanabileceğini ifade etti. Bu ise şu manaya geliyor: Trump'ın çıkarmayı planladığı kanunlar, Demokrat Parti kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'nden kolay bir şekilde geçemez. Ve bu durum sadece yasama ile sınırlı kalmayabilir.
Politico'da yer alan haberde ise, Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk kazanması halinde ABD Başkanı Trump'ın kişisel vergisi, göçmenlik meselesi, sağlık ve çevre politikalarına kadar soruşturabilecekleri ifade ediliyor.ABD ara seçimlerinde genel profil ise şöyle:
- 964 aday var.
- 272'si kadın.
- 216'sı siyahi ya da Asyalı.
Seçimlere yerel ve federal pozisyonlarda 110 Müslüman aday da katılıyor. En dikkati çeken isimler ise Demokratların adayı olan Somali asıllı İlhan Omar ve Filistin asıllı Rashida Tlaib.