Türkiye'nin en büyük ikinci şirketi

Yeni Şafak
10:148/07/2017, Cumartesi
G: 15/07/2017, Cumartesi
Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, KHK'lar kapsamında 965 şirketin TMSF'ye devredildiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, KHK'lar kapsamında 965 şirketin TMSF'ye devredildiğini söyledi.

Dün yeni başkan atanan TMSF, Fortune 500 listesinde Türkiye'nin en büyük ikinci şirketi konumunda yer alıyor. Şirketin Yönetim Kurulu üyeliğine Muhiddin Gülal'ın atanması ve başkan olarak görevlendirilmesinden sonra akıllarda çeşitli sorular oluştu. Peki TMSF nedir? Görevi nelerdir? Kaç şirkete sahiptir? Nasıl yönetilir? Şirketin yönetim şeması nasıldır? Ne amaçla kuruldu? Soruların yanıtları haberimizde saklı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Yönetim Kurulu üyeliğine Muhiddin Gülal'ın atanması ve başkan olarak görevlendirilmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki TMSF nedir? Görevi nelerdir? Kaç şirkete sahiptir? Soruların yanıtları haberimizde saklı.

TMSF nedir?

TMSF, tasarruf mevduatının ve katılım fonlarının sigorta edilmesi, BDDK tarafından kendisine devredilen bankaların yeniden yapılandırılması, mali bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, satışı ve tasfiyesi bu bankaların üçüncü kişilere devredilmesi ile görevli bir kamu tüzel kişisidir.

TMSF ne amaçla kuruldu?

5411 sayılı kanun ve ilgili diğer mevzuat ile verilen yetkiler çerçevesinde tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması amacı ile kurulmuştur. Yani, tasarruf sahiplerinin haklarını yolsuzluk ve usulsüzlüklerden korur.

En büyük ikinci şirket


En basit haliyle TMSF ne yapar?

El konulan bankaların veya şirketlerin malvarlıklarının ihale ile sa­tışını yapar. Bankalara el koyma yetkisi BDDK’ya ait iken el konulan bankanın hesaplarını inceleyen ve vatan­daşlara mevduatlarını geri ödeyen ise TMSF’dir

TMSF'nin tarihsel yolculuğu


TMSF'nin fonksiyonları


TMSF'nin yönetim şeması




TMSF'nin görev ve yetkileri

1– Bankalardaki tasarruf mevduatını sigorta etmek,

2- Sigorta kapsamındaki mevduatı izlemek,

3- Fon mevcudunu yönetmek ve değerlendirmek,

4- Bankacılık işlemleri yapma ve/veya mevduat kabul etme izni kaldırılan bankaların, yönetim ve denetimini üstlenmek, mevduat sahiplerine sigorta kapsamında bulunan mevduatı doğrudan veya ilan edeceği bir banka aracılığı ile ödemek.

TMSF'ye gelen fonun kullanımı


Tasarruf mevduatınız güvende


TMSF'yi kim idare ediyor?

TMSF, BDDK tarafından idare ve temsil ediliyor. Yani fonun yönetim kurulu başkanı, BDDK başkanıdır.


#TMSF
#Şirket
#Fon
#Mevduat