T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 6 TEMMUZ 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


İşsizlik ödeneğinin kesilmesi

Selim BULAN (İzmit): 06.12.2005-06.08.2006 tarihleri arasında işsizlik ödeneği almaya hak kazandım. Her ayın ilk işgünü Vakıfbank'ta açılan bir bankamatik hesabına yatıyordu. 01.06.2006 tarihine kadar düzenli olarak aldığım işsizlik ödeneğini, 01.07.2006 tarihinde alamadım. 03.07.2006 Pazartesi günü yine alamadım. Neden?

*İşsizlik ödeneği ödenmesinde hak düşürücü nedenler, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 4904 s.K. ile değişik 52. maddesinde belirtilmektedir:

Şöyle ki: 1-İşsizlik ödeneği aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı, ancak Kuruma bilgi vermediği tespit edilenlerin, işsizlik ödeneği kesilir ve tekrar başlatılmaz. 2-Kurum tarafından teklif edilen mesleğine uygun ve son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin işsizlik ödeneği kesilir ve tekrar başlatılmaz. 3-Haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin işsizlik ödeneği kesilir. Ödeneğin kesilme gerekçesinin ortadan kalkması halinde, işsizlik ödeneği ödenmesine yeniden başlanır. 4-Kurum tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyenlerin ya da kendi kusuru nedeniyle eğitimle ilişkisi kesilenlerin işsizlik ödeneği kesilir. Mücbir sebepler gibi haklı nedenlerle önerilen eğitimi kabul etmeyenlerin işsizlik ödeneği kesilmez.

Okuyucumuzun işsizlik ödeneğinin kesilme nedeni, belirtilen hallerden herhangi biri veya birkaçı olabilir. Temmuz ayının ilk günleri hafta tatiline rastladığından bankaya yatırılamamış da olabilir. Okuyucumuz, yetkili Kurum ünitesine sormalıdır.

Kısa Kısa Cevaplar:

Soru: İsteğe bağlı sigortada kalan son 3 yılın primlerinin tavandan ödenmesi halinde, diğer bir deyişle yüksek prim ödemesi durumunda yaşlılık aylığı hak edişinde önemli artış etkisi olur mu?

*Cevabımız, evettir. Son yıllarda yüksek ödeme de yararlı; okuyucularımıza tavsiye ediyoruz.

Abdullah ÇAM: 1963 doğumlu olup, 1983 yılında memuriyet hayatına başladım. 1989 yılında istifa ederek, Fransa'ya işçi olarak gittim ve Fransa'da 10 yıl bilfiil çalıştım. Bu yıl kesin dönüş yapmaya karar verdim. Emekli olmak için yurtdışı borçlanması müracaatımı SSK'ya mı, yoksa Emekli Sandığı'na mı yapmalıyım?

*Okuyucumuz, yurtdışına gitmeden önce memuriyeti nedeniyle Emekli Sandığı'na prim ödendiğine göre, 3201 sayılı Kanun'un 4958 sayılı Yasa ile değişik 3/1-b. maddesi hükmü uyarınca, yurtdışı borçlanmasını da bu Kuruma yapmalıdır.

İsimsiz: Hemşireyim. Normalde 8 saat çalışan bir memurun süt izni 1,5 saattir. Çalıştığımız kurum, 24 saate de 1,5 saat süt izni vermekte, bizi aydınlatırsanız sevinirim. 24 saat nöbet tutan bir hemşirenin süt izni kaç saat olur?

*24 saat çalışılamayacağı için bu konuda yasal düzenleme yoktur. Ancak bu durum bebeğin beslenmesini engelleyeceğinden, bu sorun, ya centilmenlikle çözümlenmeli veya bir üst amirliğe başvurularak yasal çalışma düzenine uyulması talep edilmelidir. Bu uygulamalar, İş Kanunu hükümlerine de aykırıdır.


Anne olmanız size, tazminatlı işten ayrılma hakkı sağlamaz

Esra OVACIK (Kırklareli): 01.15.1995 yılından bu yana özel bir firmada memur (yani işçi) olarak çalışmaktayım. Şu an doğum iznimdeyim. 20 gün sonra işbaşı yapmam gerekiyor. Normal şartlarda bebeğime annem bakacaktı. Ama hasta olduğu için bakamayacak. Güvenebileceğim bir bakıcı da bulamadım. Eşim de işi bırakmamı istiyor. Tazminatımı alabilme şansım olabilir mi?

*Ana olan işçinin, tazminatlı haklı fesih hakkı yoktur. Okuyucumuzun 4857 s. İş K.m.74 uyarınca 6 aya kadar ücretsiz izin hakkından yararlanması mümkündür.

Emine DEMİR (ev hanımı, Kocaeli): Ben, eşimden boşandım ve hiçbir sosyal güvencem yok. 2 çocuğum var, onların velayeti de bende. Eşimden nafaka da talep etmedim. Şimdi ben devletten hangi tür yardımları alabilirim? Dul aylığı bağlanması mümkün mü?

*Okuyucumuz, boşandığı kocasından nafaka istemeliydi. Kocanın ölümü dışında kocadan dul aylığı müessesesi bulunmamaktadır. Okuyucumuzun vefat etmiş sigortalı babası varsa ve babasından ölüm aylığını hak ediyorsa ilgili kuruma başvurması mümkündür.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi