T Ü R K İ Y E ' N İ N B İ R İ K İ M İ |
||
T E K N O L O J İ K | 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ | ||
|
Teknoloji iyi kullanamayan kaybetmeye mahkûm. Bugün dünya genelinde, şirketlerin yüzde 63'ünde bilgi teknolojileri ile ilgili önemli kararları genel müdür veya başkan düzeyindeki yöneticiler veriyor.
Günümüzde tüm işler teknoloji tabanlı sistemler üzerinde yürüyor. Sistemlerde yaşanan en küçük bir kesinti, şirketleri milyonlarca dolardan edebiliyor. Şirketler, iyi yönetilen ve etkin kullanılan bir teknolojik altyapının, kendilerini rekabette birkaç adım öne geçireceğinin farkında. İş yazılımları konusunda uzman şirketlerden biri olan SAP'nin Londra merkezli Economist Intelligence Unit (EIU) adlı bağımsız araştırma kuruluşuna yaptırdığı "Büyük Düşünmek: Orta Ölçekli Şirketler ve Büyümenin Getirdikleri" adlı araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 69'u bilgi teknolojilerinin (IT: Information Technology) her firma için aynı öneme sahip olduğu belirtiyor ve yapılan işten ve büyüme planlarından bağımsız düşünülemeyeceğine inanıyor. Daha net bir ifadeyle, teknolojiyi kullanmadan rekabet etmenin, pazarda varolmanın güçlüğünü kabul ediyor. NE KADAR REKABETÇİSİN? Katılımcıların yüzde 57'si bir şirketin ne kadar rekabetçi olabileceği ne düzeyde güçlü bir teknoloji kullandığıyla doğru orantılıdır diyor. Yöneticilerin yüzde 72'si şirketin büyüyebilmesi ve esnek yapısını koruyabilmesi için teknoloji kullanımını vazgeçilmez görüyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin karşılaştığı bir diğer zorluk da, teknolojiyi gerektiği gibi işlerinde kullanamayışları. Araştırmaya katılan şirket yöneticilerinin çoğu yeterli ve doğru teknoloji kullanamamaktan şikayetçi. Şirketlerin yüzde 39'u gelecek üç yıl içinde yeni yazılım ve donanım teknolojilerine yatırım yapmayı planladıklarını vurguluyor. ÜST YÖNETİCİLER SORUMLU Araştırmada, herkesin bilgi teknolojilerinin iş için vazgeçilmez bir destekleyici unsur olduğu konusunda hem fikir olduğu belirtiliyor. Yöneticilerin dörtte üçü, bilgi teknolojileri stratejilerinin kurumsal stratejinin temelinde yattığını ifade ediyor. Araştırmada yöneticilerin yüzde 68'i işlerinin büyümesi için bilgi teknolojilerinin önemli bir rol oynadığı görüşünde. Araştırma sonucunda, şirketlerin yüzde 63'ünde bilgi teknolojileri ile ilgili alınan önemli kararlarda genel müdür veya başkan düzeyinde kişilerin sorumlu olduğu ifade ediliyor. KULLANMA BECERİSİ ŞART Araştırma sonucunda yer alan yorumda, bir teknoloji ne kadar iyi ve gelişmiş olursa olsun o teknolojiyi kullanan kişilerin kullanma becerileri ile sınırlıdır deniyor. Araştırmada şirketlerin çoğu, çalışanlarının bilgi teknolojileri birikiminden ve teknolojiyi kullanma düzeylerinden şikayetçiler ve çoğu zaman çalışanların geleneksel çalışma alışkanlıklarını değiştireceği korkusuyla teknolojik yeniliklere karşı direnç gösterdiklerini belirtiyor. Teknolojiyi kullanma becerisi kazandırmak ve yeniliklere direnci kırmak için ise, personelin bu konularda eğitilmesi gerekiyor.
Bilgisayarın son hali: Priz PC
Bilgisayarların işyerlerinde fazla yer kaplamasını ciddi bir sorun olarak gören İngiltereli bir şirket, sadece elektrik prizi kadar büyüklükte olan bir bilgisayar geliştirdi. 'Jack PC' olarak adlandırılan bilgisayar elektrik ya da yerel ağ prizine takılarak çalışıyor. Koskoca bilgisayar kasasının yerini alan 'Jack PC' elbette büyük bilgisayarlar kadar güçlü bir bilgisayar değil. 500MHz hızında AMD Au 1550 RISC işlemci, 64MB flash bellek ve 128MB belleğe sahip olan 'Jack PC'nin fiyatı 390 dolar. Tabi buna monitör, klavye ve fare gibi çevre donanımları da eklenirse, pek de ekonomik olmadığı görülebilir.
Lamborghini süratinde bilgisayar
Dünyaca ünlü bilgisayar üreticisi Asus, otomobil rüyasının yıldızlarından Lamborghini ile işbirliği yaparak hem özel tasarım hem de özel teknik yeteneğiyle dikkat çeken "ASUS-Lamborghini VX1"i üretti. Sarı ve siyah renkleri bulunan Lamborghini dizüstü bilgisayar, yeni Intel Centrino Mobile Technology Duo platformu üzerine yapılandırıldı. Çift çekirdek işlemci kapasitesi ile masaüstü PC'lerle yarışabilecek oranda performansa sahip olan VX1'in ilk serisi 15 inçlik ekrana sahip. NVidia GeForce Go7400VX ekran kartı ile gerçek 3D (üç boyutlu görüntü) performansına sahip VX1 ile tüm eğlence uygulamalarından yüksek performans elde etmek mümkün.
Internet Explorer 7'ye son rötuş
Microsoft'un gelişen web tarayıcı fonksiyonlarını geç de olsa yakaladığı yazılımı Internet Explorer'in son deneme sürümü 'Beta 3' çıktı. Sekmeli gezinme, RSS, ek güvenlik fonksiyonları, dahili arama çubuğu bulunun Internet Explorer'ın bu sürümünde tespit edilen bazı sorunlar düzeltildi. Windows XP'lerde kullanılan Internet Explorer 7'nin, Microsoft'un 2007'de çıkacacağı Vista işletim sistemindekiyle farklı özelliklere sahip olduğunu da belirtelim.
CeBIT Bilişim'e hazır mısınız?
Avrasya'nın en büyük bilişim fuarı CeBIT Bilişim Eurasia bu yıl 5-10 Eylül tarihleri arasında, İstanbul TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Fuar kapsamında Bilişim Zirvesi'06 ve ForumBilişim etkinlikleri de yapılacak. 70 ülke ve bölgeden, 950 şirket ve 150 bin ziyaretçiyi bir araya getirmesi beklenen fuar 60 bin metrekarelik bir alanda açılacak. Fuar alanında 3 ana bölümden oluşan 10 salon bulunacak.
İnternetten bedava konuş
Dünyanın en hızlı büyüyen internet üzerinden ses iletişim servisi Skype yazılımı ile desteklenen YAKSU YP200 USB Skype Phone, telefon görüşmelerini ücretsiz hale getiriyor. Skype kullanıcıları geniş bant internet çözümlerini kullanarak kesintisiz, net ve ücretsiz görüşmeler yapabiliyor. Bu görüşmeler için yalnızca internet bağlantısı ve www.skype.com adresinden ücretsiz olarak edinilebilecek yazılım yeterli oluyor. YAKSU YP200 Skype haricinde sesli iletişim hizmeti sunan diğer anında mesajlaşma programları (MSN Messenger, ICQphone, Yahoo Call Center) ile de kullanılabiliyor.
E-Ödemeye Google damgası
İnternet devi Google, sonunda ödeme işine de el attı. "Checkout" adıyla eBay'in sahibi olduğu PayPal ödeme hizmetine rakip olarak değerlendirilen yeni bir sistem kuran Google, Visa, MasterCard, American Express ve Discover banka kredi kartlarıyla alışverişe imkân sağlıyor.
Microsoft'tan 'Açık kaynak' yaklaşımı
Üretilen yazılım kodlarının, insanlığın ortak malı olduğu ve bu kodların insanlar arasında özgürce paylaşılabileceğine ilişkin bir görüş, 'açık kaynak' olarak tanımlanıyor. 'Kapalı kaynak' yaklaşımıyla eleştirilen Microsoft, şimdi açık kaynağa yönelik bir adım atıyor ve codeplex.com üzerinden kod paylaşımına aracılık ediyor. Kendi programlarının kodları mı? Onları elbette açmıyor. Tüm diğer yazılım devleri gibi!
|
|
Ana Sayfa |
Gündem |
Politika |
Ekonomi |
Dünya |
Aktüel |
Spor |
Yazarlar Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi |