T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 9 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hamilelikte diyet olmaz

Gebelik diyet yapmak için uygun bir zaman değildir. Gebeliğin doğasında anne adayında ortaya çıkan iştah artışı vardır. Bu iştah artışı bebeğin yeterli besin almasını sağlayan doğal bir yoldur

Gebelikte kilo almak çok doğal olmakla birlikte, kimi bayanların hamilelik sırasında aldıkları aşırı kilolar doğum sonrasında da peşlerini bırakmıyor ve bu kiloları vermek için büyük çaba sarfediyorlar. Doğal olarak, gebelik ilerledikçe iştah da artıyor ve bu iştah artışı anne adayının ve bebeğin yeterli derecede besin almasını sağlıyor. Ancak, belirli ölçülerde alınan kaloriler ve buna bağlı olarak gerçekleşen kilo artışı bebeğin anne karnında ideal bir şekilde beslenmesini sağlarken, anne adayının da doğum sonrasında fazla kilolarını kolayca vermesine imkan tanıyor. Peki, anne adayı nasıl beslenmelidir ve ne kadar kilo alırsa normaldir? Hamilelikte kilo artışıyla ilgili olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün şu bilgileri verdi:

KALORİ AYARLANABİLİR

"Gebelik diyet yapmak için uygun bir zaman değildir. Gebe bir kadın aldığı günlük kaloriyi arttırmalıdır. Bir çok hamile kadın hamilelik öncesinde aldığı kaloriden günlük 300 kalorilik bir artışa ihtiyaç duyar ve hamileliği süresince de kilo alır. Seyrek yapılan ya da artan fiziksel aktiviteler sonrasında alınacak kaloride ayarlamalara gidilebilir.

ÖNERİLEN KADAR KİLO ALINMALI

Boyu ve kilosu orantılı bir kadın için hamilelik süresince alınması gereken ortalama kilo 12.5 olup bu değer önerilen 11 ila 16 kilo arasındadır. Fakat boyu kilosuyla orantılı olmayan daha zayıf olan kadınlar için önerilen kilo artışı 18 kg.'dır. Şişman kadınlar için önerilen kilo artışı 7 ila 11 kg.'dır. Şişman kadınlar hamilelik süresince ne diyet yapmalı, ne de kilo kaybetmeye çalışmalıdır.

BU ARTIŞIN BİR NEDENİ VAR

Annedeki kilo artışı hamilelik süresince anne ve bebek arasında ayrı bir şekilde paylaşılır. Annede yağ, hamileliğin erken dönemlerinde depolanır ve gebeliğin ortalarında besin depolanması en yüksek seviyeye ulaşır. Bu erken depolanma işleminin, hamileliğin son 10 haftasında hızla büyüyecek olan bebek için gerekli olabilecek enerjiyi sağlamak için yapıldığı düşünülmektedir. Hamileliğin son döneminde bebeğin hızlı gelişimi için ihtiyaç duyulacak enerji ve anne adayının artan metabolik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gebeliğin ortalarında plasental büyümede ve organların ağırlıklarında hızlı bir artış yanında kan yapımında da hızlanma görülür. Hamileliğin erken döneminde depolanan ve hamilelik süresince kullanılmayan yağ deposu emzirme için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılır.

ŞİŞMAN KADINLAR PROBLEM YAŞAYABİLİRLER

Hamilelik döneminde yeterli besin alamayan anne adaylarının bebeklerinin düşük doğum ağırlıklı olma şansının daha fazla olduğu araştırmalar ile gösterilmiştir. Bu risk annenin yaşam tarzıyla da ilgilidir. Örneğin; hamilelik döneminde sigara içmek gebeliğin sonucunu etkileyecektir. Bununla birlikte fazla kilo almak da iyi değildir. Şişman kadınlar gebelik süresince problemler yaşayabilirler. Kolların ve uylukların üst kısımlarında biriken yağ dokusunun doğum sonrasında geri dönüşü çok zordur.

GEBELİKTE KİLO ARTIŞI NE KADAR OLMALI

Bebek	:		3.3 kg. ila 3.8 kg.
Göğüslerin büyümesi	:	1.3 kg.
Plasenta	:		0.4 kg ila 0.9 kg
Kan ve vücut sıvısı artışı:	1.8 kg ila 3.6 kg
Amniyotik sıvı	:	0.9 kg ila 1.3 kg
Uterus ağırlığında artış	:	0.9 kg ila 1.3 kg
Annedeki yağ deposu	:	2.2 kg ila 3.5 kg
Toplam artış	:	10.8 kg ila 15.7 kg 

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi