T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 27 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çalışanın Sesi
Tahsin SINAV

Sosyal Güvenlik Sistemi'nde reform, tartışılmalı mı?

Türkiye, işyerlerinde yapılan mal ve hizmet üretimini, evlerdeki mutfakları, bireylerin giyim-kuşamı ve günlük yaşamını çepeçevre kuşatan sosyo-ekonomik yeniden yapılanma anlamındaki sosyal güvenlik reformunu konuşmazsa neyi konuşacak?! Ancak bu konuşmalar, bilimsel bir çerçeveye oturmalı, sadra şifa nitelik de taşımalı elbette. Tüm ürün ve hizmetlerimize girdi olan sosyal güvenlik ya da istihdam maliyetlerini teğet geçen iktisadi tahlillerle sürdürülebilir rekabet yapısını oluşturamayacağımızdan, çok düzeyli ve ayağı yere basan, hatta bütünüyle geleceği kavrayıp kapsayan bir Soysal Güvenlik Sistemi kurabilmek için, bu tartışmayı bilimsel toplantılarla, halk röportajlarıyla, anketlerle, her tür basın etkinlikleriyle, Ekonomik ve Sosyal Güvenlik Konsey ve TBMM görüşmeleriyle çok iyi başarmalıyız.

İşte bu anlamda bir etkinlik de İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) tarafından, 23.03.2006 günü birlikte düzenlenen "Yeniden Yapılanmanın Eşiğinde Türk Soysal Güvenlik Sistemi" konulu paneldir. Ortaklaşa düzenlenen ve Oturum Başkanlığı tarafımdan yapılan bu panelde, Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminde etkinliği azaltan veya sorun oluşturan problemler tartışıldı.

İTO Yönetim Kurulu üyesi Şaban DİŞLİ, İSMMMD Başkanı Abdülaziz URAL ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu adına SSK İstanbul Sigorta İl Müdürü Harun SERTBAŞ açılış konuşmalarını yaptı:

Şaban DİŞLİ konuşmasında, bir sosyal güvenlik sisteminin yeterli sosyal güvenlik garantisi sağlayabilmesi için kaynak yetersizliği içinde olmaması gerektiğini söyledi. Sosyal güvenlik konusunda yaşanan olumsuzlukları en aza indirmek adına yaklaşık 3,5 yıldır çalışılan Sosyal Güvenlik Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasının beklendiğini hatırlattı. Dişli, sosyal güvenlik konusunda yapılan panellerin de oluşturulmaya çalışılan reforma katkısı olacağı düşüncesinde olduğunu bildirdi.

SSK İstanbul İl Müdürü Harun SERTBAŞ, Sosyal Güvenlik Kanun Tasarısı ile ilgili kıyaslamalı bilgiler verdi. Sertbaş, sigortada eğitimin ön planda tutulduğunu ve periyodik eğitimlerle SSK'nın her geçen gün daha rantabl bir çalışma sürecine girdiğine değindi. Sertbaş, ayrıca ödenecek primlerle ilgili gecikme zammının da %10'dan % 3'e çekildiğini belirtti.

İSMMMD Başkanı Abdülaziz URAL da, ''Yeniden Yapılanma Eşiğinde Türk Sosyal Güvenlik Sistemi'' paneli ile müzakere edilecek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'nın muhasebeci, mali müşavir ve sosyal güvenlikle ilgili tarafları yakından ilgilendirdiğini söyledi. Ural, "Sosyal sorumluluğunun bilincinde bir sivil toplum örgütü olan derneğimiz, böyle bir panel düzenlemekle toplumsal mutabakata ve sivil toplumun gelişmesine katkı sağlamayı amaçlamıştır" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan beklentileri de sıralayan Abdülaziz Ural, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na Vergi Usul Kanunu'nda (VUK) olduğu gibi uzlaşma ve pişmanlık müessesesinin konulması gerektiğini, SSK prim oranlarının makul seviyeye çekilmesini, SSK, Bölge Çalışma ve İş-Kur bildirimlerinin teke düşürülmesini, işçi - giriş çıkışlarıyla ilgili Ek-1 ve Ek-2'lerin kaldırılmasını, e-Beyanname'de olduğu gibi e-Bildirge'de de meslek mensubunun muhatap alınmasını ve tek şifre uygulamasına geçilmesini istedi. Ural konuşmasının sonunda, adalet, dürüstlük, saydamlık, tarafsızlık ilkelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sürekli gelişimi, katılımcılığı, saydamlığı, tarafsızlığı, dürüstlüğü, kamu yararını gözetmeyi, hesap verilebilirliği ve güveni esas almalıdır. Aksi takdirde bütün emekler boşa gitmeye mahkûmdur" diye görüşlerini dile getirdi.

Açılış konuşmalarından sonra, sunumunu SSK Sigorta Teftiş Kurulu İstanbul 1 No'lu Grup Başkanlığı Sigorta Müfettişi Yaşar Taşdemir'in yaptığı panele geçildi. Sunum sonrasında düzenlenen ikinci oturumda, Türk-İş adına Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal TOZAN, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcisi Avukat Fatma BAŞTERZİ ve İSMMMD adına SMMM İbrahim BALCIOĞLU görüşlerini açıkladılar.

Panelde açıklanan görüşleri, Perşembe günü yazacağım yazıda genişlemesine ele alacağım ve bu doğrultuda görüşlerimi belirteceğim.

Not: "Prim Affı" deyimiyle ifade edilen Yasa Uygulaması ve "Okuyucu Soruları" hakkında geniş çalışmalarımızı da yayınlayacağımızı okuyucularıma duyurmak istiyorum.


Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi