T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
O K U R   S Ö Z C Ü S Ü 27 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yusuf Ziya CÖMERT

'Lüzumsuz' haberler de lazım ama...

Bazı okurlarımız, 'lüzumsuz' diye adlandırdıkları haberlerin Yeni Şafak'ta 'ne işi olduğunu' soruyor. 'Lüzumsuz' haberleri yeniden inceledim. Birkaçı müstesna, güzel haberlerdi ama, 'ama'sı var.

Her halde hiç kimse, "Bugün gidip bir gazete alayım da huzurum kaçsın, canım sıkılsın" diye gazete almıyordur. 'Sağlıklı' bir insanı, gazete almaya sevkeden şey, en basit anlatımıyla, "Dünyada neler olup bitiyor" sorusudur.

"Dünyada neler olup bitiyor" sorusu, her zaman 'politik' ya da 'ideolojik' olmak zorunda değildir. Teknoloji dünyasında neler oluyor, spor dünyasında neler oluyor, sanat dünyasında, edebiyat dünyasında, ekonomide neler oluyor' diye soranlar da olabilir, soruyu.

Gazeteler, ilgilerin toplumda ne kadar yaygın olduğunu dikkate alarak, sayfalarında bu sorulara cevap olabilecek haberler, yazılar yayımlarlar.

Bunları, gazetelerde öncelikli olarak görmek isteriz. Ama, insanlar, başka şeyler de isteyebilirler gazetelerinden.

'HABER'İN DIŞINDA ŞEYLER

Sayfaları karıştırırken durakladığınız komik bir bant karikatür, bir lekenin nasıl çıkarılacağına dair malumat, bir bulmaca, (bizim gazetede olmayan) yıldız falları, spor amacını aşan toto, loto, at yarışı, iddia tahminleri, 'Güzin abla' köşeleri, artık demode bulunan tefrika romanlar, kendine göre bir izleyicisi olan çizgi romanlar, farklı 'okur tipleri'nin ilgisine mazhar olan şeylerdir.

Bir haberi görür, tebessüm edersiniz, birini görür, demek böyle şeyler de oluyor dersiniz, o gün yapacak bir işiniz yoktur, oturur bulmacayı çözersiniz. Ya da, iyi bir eş miyim, iyi bir arkadaş mıyım, anlamak için, sayfanın birinde gördüğünüz testin sorularına cevap verir, puanınızı hesaplarsınız.

Bazen, çevrenizde kötü bir hadise olur. Bir kavga, bir cinayet, tatsız bir olay. Bu haberleri hiç okumuyorsunuzdur belki. Ama, sizin kentinizde, sizin semtinizde olmuşsa, acaba gazete nasıl vermiş diye bakarsınız.

Ve bütün bunlarda, 'belli bir gazeteyi tercih etmiş bir okuyucu' olarak, bir standart, bir bakışaçısı, bir 'özen' ararsınız.

Bütün bunları, bazı okurlarımızdan gelen 'filan sayfada' (daha çok ikinci, üçüncü sayfalarda ve arka sayfada) filan lüzumsuz haberi yayınlamanın ne anlamı var şeklindeki sorulara cevap olarak yazıyorum.

Evet, 'politik' ilgilere cevap vermeyen, ama farklı meraklara hitap eden haberlerimiz var ve olmaya devam edecek. Yeni şafak, bu noktada 'sorun' görmüyor.

ÖYLEYSE SORUN NEREDE?

Sorun, başka bir yerde. İşin, yukarıda sarfettiğim cümlenin uygulamaya geçirilişinde. Cümlemiz şuydu: "Bütün bunlarda, 'belli bir gazeteyi tercih etmiş bir okuyucu' olarak, bir standart, bir bakışaçısı, bir 'özen' ararsınız."

Geçen hafta, bazı okurlarımız, bu özenin ihmal edildiği anlamına gelen eleştirilerde bulundular. Paris Hilton'un hayatının dizi film yapılacağına ve Sharon Stone'un 49 yaşına girdiğine dair iki kısa haber, bu eleştirilerin odağındaydı.

Haberlere baktım. Her iki haberde de, (O haberler mutlaka girecekse) Yeni Şafak'ın haberlere katması gereken boyut, eksikti.

Takip eden günlerde, başka haberler için de eleştiriler geldi. Bazı okurlarımızın 'lüzumsuz' bulduğu o haberler üzerinde de dikkatle durdum. Ben, diğer 'lüzumsuz' denilen haberleri, gazetenin yerine göre heyecanlı, yerine göre politik ya da sosyal haberlerle 'katı' görünen atmosferini tabir caizse 'yumuşatan' ve yukarıda belirttiğim gibi farklı ilgilere hitap eden haberler olarak gördüm.

Sonuç olarak şuraya varıyorum: Yeni Şafak, okurlarının 'hassas' olduğu bütün konulardaki hassasiyetlerini kendi hassasiyeti olarak görüyor. İnsan hakları, özgürlükler, sağlıklı bir kültür ve ekonomi politikası ve akla gelebilecek bütün sorunlarda, 'sağlam' duruşunu sürdürürken, bu çerçevenin dışında mütalaa edilebilecek haberlerde de Yeni Şafak'tan beklenen 'özen'i göstermesi gerekiyor. Bütün eleştiriler için, teşekkürler.


Biz insan hakları konusunda hassasız

Bu, Yeni Şafak'ın yayın politikasında önemli bir yeri olan 'hak ve özgürlükler'e dair önemli bir mektup. Mektubu, gerçek bir 'Yeni Şafak okuru' gönderiyor. Şöyle diyor Dr. Atilla Pehlivan: "Cerrahoğlu'nun incilerine seyirci mi kalınıyor? Adama tüm boyalı medya alkış ve çanak tutuyor, AB muhaliflerine misler gibi malzemeyle kamuoyu yaratılıyor, sizlerden "çıt" çıkmıyor. Siz gözaltı sözcüğünün anlamını bilmez misiniz? Bu talebin açıkça "işkence imkanı" anlamına geldiği görülemiyor mu?"

Mektup, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrahoğlu'nun gözaltı süresinin 15 güne çıkmasını isteyen konuşmasının ardından yazılmış. Sonra, Emniyet Sözcüsü İsmail Çalışkan, İstanbul Emniyet Müdürü Cerrahoğlu'na katıldığını beyan etmiş. Yeni Şafak, Emniyet Sözcüsü'nün açıklamasıyla birlikte, Cerrah'ın taleplerini, "Duymamış olalım" başlığıyla manşet yaptı. Ben, Dr. Atilla Pehlivan'ın mektubunu, "Duymamış olalım" manşetinden sonra gördüm. Kendi kendime, "İyi zamanlama" dedim. Demek ki, bu hassasiyeti okurlarımızla paylaşıyoruz. Atilla Pehlivan'a teşekkürler.


  • LEVENT SÖNMEZ
    Bu ülkede yaşamak istiyorsan başörtülü bir hanımla evlenmeyeceksin. Hizmet etmek istiyorsan aman hanımının giyim kuşamına dikkat et, çünkü bu ülkede senin bilgin tecrüben değil hanımının kıyafeti önemli. Burası türkiye yasakçılık demokrasinin bir geregi!

  • AHMET AYDIN
    Değerli yazarımız Fehmi Koru'yu hergün gazeteyi elime alır almaz okuyorum. Yazdıkları karşısında bazen hayretlere düşüyorum. Çünkü olaylar olmadan yazıyor, bakıyorsunuz söyledikleri üç bey ay sonra gerçekleşmiş. Gazetetecilik herhalde bu olmalı diyorum.

  • ZEYNEP ERDOĞAN
    ANKARA'DA ŞAFAK adı altında çıkan köşeyi çok beğendim. Ben yıllardır yeni şafak okuruyum ama böyle bir köşe yazınına ihtiyaç vardı. Öncelikle yazarları sonrada gazete yönetimini tebrik ediyorum.

  • SITKI KARADENİZ
    Değerli yazarlarımızdan bazılarını kaçırdığım oluyor, tekrar okumak istiyorum. Ancak bu (web) tasarımıyla oldukça zahmetl. Mümkünse, her yazarın altında, o yazarın diğer yazılarını da görme imkanı sunan bir buton bulunabilir.


    Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi