T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Manevi boşluk gençleri uyuşturucuya yönlendiriyor

Esenler Hayat Hastanesi Adli Tıp Uzmanı Dr. Semra Karataş, uyuşturucunun "zeka kaybı"na neden olduğunu belirterek, manevi boşluğun gençleri uyuşturucu kullanımına yönelttiğini kaydetti.

Karataş, erken yaştaki cinselliğin kişiyi uyuşturucu kullanımına itebildiğini ifade ederek, Ecstacy'ye "mutluluk hapı" denmesinin özendirici olduğuna işaret etti.

Esenler Hayat Hastanesi Adli Tıp Uzmanı Dr. Semra Karataş, manevi boşluğun gençleri uyuşturucu kullanımına yönelttiğini kaydetti.

Dr. Semra Karataş ANKA'ya yaptığı açıklamada, son yıllarda madde kullanım yaygınlığının giderek arttığını, hatta Türkiye'de uyuşturucu kullanma yaşının 13'e kadar indiğinin söylenebileceğini bildirdi. "Bu artış özellikle Ecstasy gibi maddelerde daha hızlı olduğu anlaşılmaktadır" diyen Karataş, Ecstacy'ye "mutluluk hapı" denmesinin özendirici olduğunu kaydetti.

Karataş, uyuşturucu madde kullanımının gün geçtikçe önemli bir toplumsal sorun halini almaya başladığına işaret ederek, sigaradan itibaren bütün uyutucu ve uyarıcı maddelerin en büyük zararının beyin ve sinir sistemi üzerine olduğunu kaydetti. Karataş, bu belirtilerin başlıcalarının erken bunama, şuur kaybı, uykusuzluk, felçler, sayıklama ve saçmalamalar, hallüsinyonlar, zeka ve hafıza kaybı olduğunu bildirdi.

"ERKEN YAŞTAKİ CİNSELİK KİŞİYİ UYUŞTURUCUYA İTEBİLİR"

Karataş, madde kullanımının nedenleri arasında bilgisizlik, özenti, kötü arkadaş grupları, merak, moda, gençlerde tehlike sevgisi, kendini ispatlama, genetik yatkınlık, gençlerde manevi boşluk, gelecek korkusu, ailevi geçimsizlik, eğitimdeki yetersizlik, maddeci felsefe sayılabileceğine işaret etti.

Kişinin risk unsurlarına ne kadar maruz kalırsa, madde kullanım eğiliminin o oranda artacağını ifade eden Karataş, erken yaştaki cinselliğin de kişiyi uyuşturucu kullanmaya itebildiğini belirtti.

Karataş, madde kullanımından sonra ortaya çıkan fiziksel etkileri şöyle sıraladı:

"Bitkinlik, dalgınlık, uyuklama, uyku bozuklukları, gözlerde kanlanma, göz bebeklerinde daralma, yüzde kızarma, soğukluk, burun akıntısı, konuşma bozuklukları, terleme, titreme, solunum güçlüğü, yürümede bozukluk, dengesizlik, mide- barsak yakınmaları, ishal, kabızlık, ağrılar."

AŞIRI PARA HARCAYAN GENCE DİKKAT

Karataş, çocuk ve gençte madde bağımlılığının başlangıcını gösteren kesin belirti bulunmadığını ancak, derslerdeki başarı oranının birden düşmesi, sık sık arkadaş değiştirme, arkadaşlarına tamamen sırt çevirme, çevre ile ilişkiden kaçınma, içe kapanma, her şeye ilginin azalması, aşırı öfke, aşırı neşe, saldırganlık arasında gidip gelmeler, kendi bakımına özen göstermeme, aşırı para harcama, geleceğe yönelik adımların olmaması, ellerde titreme, aşırı derecede terleme, uykusuzluğun sayılabileceğine dikkat çekti.

"UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI İLKOLULA KADAR DÜŞTÜ"

Geçtiğimiz günlerde Meclis'te de "uyuşturucuya hayır" kampanyası düzenlendi. Meclis Başkanı Arınç ise uyuşturucu kullanma yaşının ilkokula kadar düştüğünü açıklamıştı.

  • ANKARA(ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi