T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 2 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Davranışları ipucu olabilir, dikkatli olun

Psikiyatrik bir hastalığı olanların intihara daha yatkın olduğunu belirten uzmanlar, iyi incelendiğinde o kişinin son günleri veya aylarında bazı davranış değişikliklerinin fark edileceğini belirtiyor

Kendine veya bir başka kişiye yönlenmiş ani şiddet davranışının cinnet olarak tanımlandığını ifade eden Hisar Intercontinental Hospital'dan Psikiyatrist Dr. Çağatay Karşıdağ, bunun iki nedenle ortaya çıktığını şöyle vurguluyor. "Ani şiddet eylemi kimi kez kısa bir zaman süresinde gelişir, kimi zaman da daha uzun bir süre zarfında yaşanan yoğun sıkıntı, bunaltı doğuran olayların sonucunda meydana gelir. Beklenmeyen durumlara karşı gösterilen tepkiler çoğunlukla ani, amaçsız ve sonucun genel olarak tahmin edilmeyen bir yapıya sahiptir."

ÖFKE VE KIZGINLIK DUYUYORLAR

Kişinin ruhsal sağlığı uzun zamandır huzurlu ve dengeli gitmezken araya giren başka bir olay kişi tarafından kaldırılamaz ve denge aniden bozulur. Her iki kriz durumunda da cinnet olarak tanımlanan okuduğumuz veya şahit olduğumuz kötü olaylar yaşanabilir. Kısaca kişinin tahammül gücünün azalması, olayları ruhsal veya bedensel olarak kaldıramaması ya da kaldıramayacağını düşünmesi bu beklenmedik şiddet davranışının ortaya çıkmasının başlıca sebepleridir. Cinnetin en önemli belirtisinin şiddetli bir öfke ve kızgınlık olabileceğini ifade eden Dr. Çağatay Karşıdağ, "Bu durum, maalesef hiçbir belirtisi olmadan da gerçekleşebilir. Kişinin bıraktığı ipuçları bir çeşit yardım arayışıdır. Sözle ifade edilmeyen ve bilinçli de yapılamayan bir yardım arayışıdır" diyor.

VASİYETİNİ HAZIRLAYABİLİR

Kişilerin kendisine veya çevresine zarar vermek istediğini genellikle sözle veya davranışlarıyla dile getirdiklerini söyleyen Dr. Karşıdağ, "Eğer kendi içinde böyle bir karar vermişse bir şeylere veda eden bir tutum sergileyebilir, işlerini ve sorumluluklarını çevresindeki insanlara dağıtır, vasiyetini hazırlayabilir. Her zaman yapmaktan hoşlandığı tutkularından veya heveslerinden vazgeçebilirler. Kendisine ve bir yakınına zarar vermek normal ve dengeli bir ruh haliyle yapılan bir olay değildir" dedi.

Yoğun stres tetikliyor

Şiddet eylemi kesin bir sınıflandırma yapmak doğru olmamakla birlikte yoğun stres altındaki meslek gruplarında daha sık görülüyor. Bu mesleklerin ortak özelliği insanlarla doğrudan iletişim kuran, yoğun bir çalışma temposu gerektiren ve kişinin dinlenmek üzere kendine ayırdığı zamanın yetersiz olduğu mesleklerdir.

Neden intihar ediyorlar?

Dikkatle incelendiğinde o kişinin son günleri veya aylarında bazı davranış değişiklikleri fark edilebilir. İntihar nedenlerine baktığımızda kişide bir ruhsal veya bedensel bir hastalığın varlığı en önemli neden (%38.9). Diğer nedenler arasında aile geçimsizliği (%21.4), ekonomik sorunlar (%14.2), duygusal ilişkilerde yaşanan hayal kırıklıkları (%10.4), okul veya ticari başarısızlığı (%7.8) sayılabilir. Yapılan araştırmalarda erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaşından sonra tamamlanmış intihar oranlarının, diğer yaş gruplarından daha fazla görüldüğü bildirilmektedir.

İncelersek olay olmaz

Cinnet getiren veya bir anda da çılgınca işlere kalkışan kişileri olay olmadan önce çok yönlü incelemenin faydalı olacağını ifade eden Dr. Çağatay Karşıdağ, "Böylece erken müdahale şansını kaçırmamış olabiliriz. Psikiyatrik bir hastalığı olanların, olmayanlara göre intihar riskinin 3-12 kat arttığı bildirilmektedir" dedi.

Ruh hali ele veriyor

Elimizde kötü olaylar yaşanmasını önleyecek az sayıda işaret olduğundan en kısa sürede bir hekime başvurmakta ve bilgi almakta fayda var. Bu başlangıçta sadece bir psikiyatri hekimi olması da şart değildir, güvendiğiniz herhangi bir sağlık kurumundan veya hekimden de bu yardım arayışına başlanabilir. Zaten uygun görülürse bu sağlık kurumu sizi psikiyatri hekimine yönlendirecektir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi