T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 4 MART 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İl müdürü tayin yazısını sümen altı edebilir mi?

Özür gurubundan tayin işlemim yapıldı. ... Bakanlığı personel genel müdürlüğü tarafından ... il müdürlüğüne 02.01.2006 da tayin yazım geldi. Fakat il müdürü yazıyı bana göstermiyor ve seni göndermem diyor. Ne yapacağım?

Böyle bir şey bu ülkede yaşanıyor mu, inanmak bile istemiyoruz. Size önerimiz şudur: Bilgi edinme kapsamında Valiliğin bilgi edinme birimine dilekçe ile başvurun ve şuana kadar niçin ilişiğinizin kesilmediğini ve kurum tarafından ilişiğin ne kadar süre içerisinde kesileceğine ilişkin bir genelgenin olup olmadığını sorun. Bu dilekçeyi valiliğin evrağına vermeniz yeterlidir. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu kararına göre bu şekildeki dilekçeler, kimseden onay almaksızın, direkt olarak evraka verilebilmektedir. Bu dilekçe sonrasında meselenin kendiliğinden çözüleceğini düşünüyoruz.

4/B'liler istifa edip memurluğa geçebilir mi?

675 4/B'ye göre sözleşmeli olarak çalışmaktayım. KPSS'den atanırsam muvafakat almam gerekir mi? İstifa edip yeni yerde çalışabilir miyim ?

4/B çalışma şekli, 657 sayılı Kanununa dahil bir statüdür.

657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak istihdam edilen personel için muvafakat söz konusu olmayıp, KPSS sonuçlarına göre atanmanız halinde sözleşmeli statüden istifa ederek memuriyete başlamanız mümkündür.

Yaşlılık maaşı alan anne memur üzerinden tedavi yardımı alabilir mi?

Annem 65 yaşını geçmiş ve yaşlılık maaşı alıyor, hastalık halinde benim üzerimde sevk düzenletilebilir mi?

657 sayılı Kanunun Tedavi Yardımını düzenleyen 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan ve bakmakla yükümlü bulundukları ana baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarının hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır..." hükmü yer almaktadır.

Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin 3'üncü maddesinde; ...Devlet Memurunun bakmakla yükümlü olduğu ana, babasını bu sıfatından dolayı tedavi ve yol giderlerinden yararlanabilmesi için Devlet Memurunun yardım etmemesi halinde muhtaç duruma düşmesi, her ne şekilde olursa olsun ücret karşılığı çalışmaması ve yasalar uyarınca kendisine sağlık yardımı sağlanmamış olması gerekmektedir..."hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, önemli olan husus herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanılmamasıdır. Buna göre annenizin durumu buna uyuyorsa yaşlılık maaşı almasının bir önemi yoktur.

Bir ay çalışan kişi yeniden memur olabilir mi?

1999 yılı 12. ayda memur olarak atandım. 1 ay sonra istifa ettim. Tekrar memurluğa dönebilir miyim?

Bu konuda uygulamaya esas görüşü Devlet Personel Başkanlığı vermiştir. Bu Başkanlık, 657 sayılı Kanunun istifa sonrası dönüşleri belirleyen 92'nci maddesi ve adaylık süresinin bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacağını belirleyen 54'üncü maddesini birleştirerek asil memur olmadan istifa edenlerin istifa ettikleri kurumlara başvurabileceğini belirtmiştir.

Yani her kuruma değil sadece istifa ettiğiniz kamu kurumuna başvuru yapabilirsiniz. Kurum hizmet ihtiyacı çerçevesinde talebinizi değerlendirecektir.


Ocak 2005'te göreve başlayan memurun yıllık izni
ne kadardır?

3 ocak 2005 tarihinde Ümraniye İlçe Seçim Kurulu'nda işe başladım. Bu yıl izin hakkım 20 mi, yoksa geçen yıldan kalma izinle 40 mı?

Yıllık izin hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlenmiştir. Bu kanunun 102'nci maddesinde şu hüküm yer almaktadır: "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir."

Bu hüküm çerçevesinde, 3.1.2006 tarihi itibariyle 20 gün izne hak kazanmış bulunmaktasınız. 2005 yılına ait yıllık izin hakkınız bulunmamaktadır. Yani 2006 yılında ancak 20 gün izin kullanabilirsiniz.

Telekom personeli hangi derece ve kademe ile nakil olur?

Türk Telekom'da 399 sayılı KHK'ya tâbi sözleşmeli personel olarak çalışmaktayım. Nakil olacağım. Şu an 4/3'teyim. 2006 Ağustosunda 3/1'ine düşeceğim. Ben bu tarihten önce kurum değişikliği yapacağımdan gideceğim kurumda 3/1'ine düşebilecek miyim?

Sizin şu an vermiş olduğunuz derece ve kademe, emekliliğe esas derece ve kademenizdir. Sizin başka bir kamu kurumuna geçerken hangi derece ve kademe ile atanacağınız 4046 sayılı Kanunun Geçici 9'uncu maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre kazanılmış hak aylık ve dereceniz (Dikkat, emeklilik değil), sözleşmeli statüde (kapsam dışı personel dahil) geçen hizmet süreleri temel alınarak (ek geçici 1, 2 ve 3 üncü maddelerine göre ve 458 sayılı KHK hükümleri de dikkate alınmak suretiyle) tespit edilecektir.

Bu hüküm çerçevesinde, özelleştirme nedeniyle atandığınız kurumdaki kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz ilerlemeye devam edecektir. Sonuç olarak terfi tarihinizin gelmesi halinde terfi etmeniz sağlanacaktır.

Yıllık izin süresinin hesabında neler dikkate alınır?

Daha önce özel kuruluşta sigortalı olarak çalışmıştım. Memurluğa girdim. Yıllık izin kullanacağım. Bu özel sektördeki sürem dikkate alınır mı?

154 Seri No'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde, yıllık izin sürelerinin hesabında, "hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin" dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir.

Bu çerçevede, özel sektörde geçen sigortalı hizmetinizin kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilmesi mümkünse bu süreler yıllık izin hesabında dikkate alınır. Ancak, unvanınızdan (sivil savunma uzmanı) durumunuzun buna uygun olmadığı anlaşılmaktadır.

Hangi hizmetlerin kazanılmış hak aylığında değerlendirileceği 657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre GİH'te bulunan memurlar açısından, özel sektördeki süreler kazanılmış hak aylığına eklenmemektedir. Bu nedenle özel sektör süreleriniz yıllık izin süresinin tespitinde de değerlendirmeye alınmayacaktır.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi