T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 6 MART 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kretschmer: Türkiye 2014'te AB'ye tam üye olabilir

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilcisi, Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, Türkiye'nin 2012 yılında AB ile müzakereleri sonuçlandırması ve tam üyelik için gerekli tedbirleri alması halinde, 2014 yılında AB'ye tam üye olabileceğini söyledi.

Kretschmer, Dünya Bankası ve Hazine Müsteşarlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen "Türkiye Ülke Ekonomik Raporu (CEM):

Sürdürülebilir Büyüme ve Avrupa Birliği'ne Yakınsama" konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini 5 ay önce başlatma kararını aldığını hatırlatarak, Türkiye'nin sergilediği performansın kayda değer olduğunu belirtti.

Türkiye'nin AB'ye uyum konusunda gösterdiği performansın desteği hak ettiğini vurgulayan Kretschmer, bunun AB tarafından hazırlanan raporlara da yansıdığını ifade etti.

Kretschmer, "Hem siyasi ve hem de ekonomik alanda Türkiye başarılara imza attı. Ama yapılması gereken çok şey var. Rehavete kapınılmaması gerekir" dedi.

İzlenen ekonomik reformlar sayesinde piyasa ekonomisinin güçlendiğini kaydeden Kretschmer, "siyasi, ekonomik alanlarda yapılan çalışmalar, hukukun üstünlüğü ve azınlık hakları, ekonomik reformlar istikrarlı bir siyasi çerçeve olmadan sürdürülemez" şeklinde konuştu.

İŞBİRLİĞİ

Türkiye'de yürütülen reformların güçlendirilmesi için Türkiye konusunda faaliyette bulunan uluslararası kuruluşların işbirliği içinde olmasının gerektiğini belirten Kretschmer, Türkiye ekonomisinde son yıllarda önemli başarılara imza atıldığını, enflasyonun düştüğünü, yüksek büyüme oranlarının görüldüğünü bildirdi.

Kretschmer, bununla beraber Türkiye ekonomisinde bir takım sorunların bulunduğunu "işsizliğin hala çok yüksek oranlarda" olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Türkiye, AB üyesi batı Avrupa ülkeleri ile benzer işsizlik oranlarına sahip olmasına karşın kayıt dışı işsizlik tahminlerin üzerinde. Büyüme işsizlik sorunun çözümüne katkıda bulunmadı. Türkiye'de istihdam oranı yüzde 50 iken 15 AB ülkesi ortalaması yüzde 65 civarında."

KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE MÜCADELE

Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermayenin 2005 yılında ivme kazandığını kaydeden Kretschmer, Türkiye'nin kayıt dışı ekonomi ile mücadelede başarılı olmak zorunda olduğunu söyledi.

Türkiye'de bölgeler arasında eşitsizlik olduğunu, bunların giderilmesi gerektiğini ifade eden Kretschmer, kırsal alandan kente göçün çeşitli sorunlar yarattığını bildirdi.

Hükümetin aralarında eğitimin de olduğu bazı alanlarda yaptığı harcamaların artırılmasını isteyen Kretschmer, "AK Parti, hükümet olmasından sonra eğitime bütçeden ayrılan payın artırılması konusunda önemli gelişmeler sağlandı" dedi.

Eğitimin önemine değinen Kretschmer, kız çocuklarının okula gönderilmesini amaçlayan "Haydi Çocuklar Okula" kampanyasının başarılı olduğunu, ancak 10 yaşın üstündeki kız çocuklarının okula devamının sağlanması gerektiğini bildirdi.

Konuşmasında 2 gün sonra 8 Mart tarihinde Dünya Kadınlar Günü'nün kutlanacağını belirten Kretschmer, Türkiye'de kadınların istihdam oranının yüzde 30'un altında olduğunu, TBMM'de kadın milletvekillerinin oranının yüzde 4 olduğunu bu oranların AB ortalamasının çok altında olduğuna işaret etti.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi