T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 26 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Diplomasi herkesin yararına

Tahran'daki temaslarına meslektaşı Mutteki ile görüşerek başlayan Dışişleri Bakanı Gül, İran'ın nükleer sorununun diplomatik yollarla çözümünün, başta İran olmak üzere Türkiye, bölge ve dünyanın çıkarına olduğunu söyledi

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran'ın nükleer sorununun diplomatik yollarla çözümünün, başta İran olmak üzere Türkiye, bölge ve dünyanın çıkarına olduğunu söyledi. İran'ın başkenti Tahran'daki temaslarına Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile başlayan Gül, sırasıyla İran Meclis Başkanı Gulamali Haddad Adil, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ile görüştü.

SAYIN ERDOĞAN NASIL

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ahmedinejad ile görüşmesinin başında, Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, bu görevinden dolayı kendisini kutladı. Gül, Ahmedinejad'a, bir ay önce babasının vefat etmesi nedeniyle başsağlığı diledi. Bakan Gül'ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletmesi üzerine Ahmedinejad, Erdoğan ile cuma günü görüştüklerini hatırlatarak, "Sayın Başbakan nasıl?'' diye sordu. Gül de Başbakan Erdoğan'ın çok iyi olduğunu söyledi.

SON ŞANS DEĞİL AMA

Basına kapalı olarak yapılan görüşmelerden sonra Bakan Gül, düzenlenen basın toplantısında, dost, kardeş ve komşu iki ülke olan Türkiye ve İran'ın ortak çıkar ve ortak işbirliğinin söz konusu olduğunu belirtti. Gül, İran'ın kendisine sunulan son öneri paketine G-8 ülkelerinin 29-30 Haziran'da Moskova'da yapacağı toplantıdan önce cevap vermesi gerektiğini belirterek, Başbakan Erdoğan'dan "Bu son şans demiyorum ama başka sanş olmayabilir" mesajını iletti.

TÜRKİYE'NİN MESAJI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mektubunu Ahmedinejad'a sunan Dışişleri Bakanı Gül de "Başka ülkelerin mesajlarını İran'a sunmak için burada değilim. Ben sadece Türkiye'nin Sayın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşlerini, dostluk mesajını,Türkiye hükümeti ve halkının mesajını İran'a sunmak için burada bulunuyorum'' dedi. Türkiye'nin, barışçıl amaçlı nükleer teknolojiden yararlanmayı İran ve bütün ülkelerin bir doğal hakkı olarak gördüğünü ifade eden Gül, ''Biz Türkiye olarak İran'ın nükleer sorununun müzakereyle çözülmesinden yanayız'' diye konuştu.

SORUMLULUĞA ÇAĞRI

Irak'a komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısının 8-9 temmuz günlerinde Tahran'da yapılacağını anımsatan Gül, şunları kaydetti: "Türkiye olarak biz diplomatik bir çözüm olmasına büyük gayret sarf ediyoruz. Bunun hem İran, hem Türkiye, hem bölge, hem de dünyanın çıkarına olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle diplomatik çözüm için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.

  • HABER MERKEZİ

    Asefi: Biraz sabırlı olun

    İran, ABD ve Avrupa'dan, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması karşılığında teşvikleri içeren öneri paketine vereceği cevap konusunda sabırlı olmalarını istedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, basın toplantısında, paketin, meşru, siyasi ve ekonomik yönlerinin bulunduğunu ve bunların incelenmesi gerektiğini söyledi. İran daha önce, öneri paketine ağustos ortasında cevap vereceklerini söylemişti. ABD ve AB ise İran'dan bir hafta içinde cevap bekliyor. Bu arada, İran Petrol Bakanı Seyid Kazım Hamane, "İran'a saldırılması halinde" petrol silahını kullanacaklarını tekrarladı.

  • TAHRAN

    'İstişareye devam edeceğiz'

    İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de, Abdullah Gül ile olumlu görüşmeler yaptıklarını, iki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirdiklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Mutteki, Türkiye ile istişareye devam edeceklerini de ifade etti. Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin 4,5 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Mutteki, bu rakamın daha yukarılara çıkarılabileceğini belirtti. Muttaki, Türk firmalarının İran'daki yatırımlara daha faal katılımlarının sağlanmasıyla başta iktisadi ilişkiler olmak üzere İran ve Türkiye arasındaki siyasi, sosyal ve kültürel alanlardaki diyaloğun daha da üst düzeye çıkarılacağını dile getirdi.

  • TAHRAN

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi