T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 21 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tek çözüm temiz olmak

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin araştırmasına göre, hijyene yeterince dikkat edilmemesi enfeksiyona ve dolayısıyla bebek ölümlerine yol açan bakterilerin üremesine neden oluyor

Erhan
Seven
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana gelen "enfeksiyona bağlı bebek ölümlerinin" ardından hastanelerdeki hijyenik koşullar tekrar gündeme geldi.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan ve Türk Tabipler Birliği'nin dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, hijyene yeterince dikkat edilmemesi enfeksiyona ve dolayısıyla bebek ölümlerine yol açan bakterilerin üremesine neden oluyor. Araştırmada hastane malzemelerinin yüzde 36'sında bakteri özellikleri tespit edildi. Hastanelerde hijyenik kurallara yeterince uyulmadığı tespit edilen araştırmada, su ve deterjan kullanımının arttırılması ile bakterilerin azaltılmasının mümkün olabileceği de belirtildi.

Sedye ve eldivenlere dikkat

Araştırmada, Göztepe Hastanesi'nde meydana gelen bebek ölümlerine neden olan Pseudomonas Aeuriginosa bakterisinin dışındaki bakterilerin de hastanelerde hijyene yeterince önem verilmemesi ve koşulların uygun olmaması nedeniyle oluştuğuna dikkat çekildi.

Yapılan araştırmada elde edilen verilere "haberli ve habersiz denetimlerle" ulaşıldı. Hijyen olmayan ortamlarda malzemelerin bakteri ürettiği tespit edilirken, ameliyat eldiveni, sedye ve pansuman malzemelerinde bu bakterilerin görüldüğü belirtildi.

Hasta sedyelerinden, enjeksiyon, pansuman, muayene masası ve jinekolojik masalardan habersiz alınan örnekler üzerinde yapılan inceleme sonucuna göre malzemelerin 36'sında (%78,3) bakteriye rastlandı. Araştırma sonuçları şöyle:

"Haberli olarak yapılan denetimde alınan örneklerin sonucuna göre ise malzemelerin 14'ünde (%30,4) en az bir bakteri üremesi görüldü. Farklı zamanlarda yapılan iki denetim sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı. Denetim öncesi izole edilen bakteriler değerlendirildiğinde ilk üç sırayı S. aureus (%32,9), E. coli (%14,5) ve Klebsiella sp. (%14,5) alırken, denetim sonrası izole edilen bakterilerde sıralama S. aureus (%39,2), koagülaz negatif stafilokoklar (26,1) ve Bacillus cereus (%17,5) olarak sıralandı."

SU VE SABUN BİLE YETERLİ

Yapılan araştırmada bakterilerin ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi için temizlik koşullarına uyulması gerekliliği dile getiriliyor. Buna göre çok basit bir önlem olan ancak gözardı edilen su ve deterjan kullanımının arttırılmasının bile bakterileri ortadan kaldırmak için bir etken olabileceğine dikkat çekildi.

Enfeksİyon nedİr?

Yaşadığımız her ortamda bol miktar ve çeşitte mikroorganizmalar bulunmaktadır. Bazı mikroorganizmalar hastalık oluşturmaya daha yatkındır. Bulaştıklarında ise hastalık oluştururlar. Tüm mikroorganizmalar uygun ortam bulduklarında enfeksiyona neden olabilirler. Enfeksiyonu önlemek için tam steril bir ortam oluşturmak olanaksızdır. Ancak birey ile mikroorganizmalar arasına koruyucu bariyerler koymak mümkündür. Bu işlemler temizleme, dezenfeksiyon ve sterilizasyon olmak üzere üç temel başlıkta toplanıyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi