T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 21 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ankara'da MGSB tartışması

Eski Anayasa Mahkesi Başkanı Özden, Danıştay'ın Başbakanlık'tan görüş istemesinin görevi olduğuna işaret ederken, emekli Tümgeneral Özbek, "Bu konularda dava açılmasını da gayri milli buluyorum" diyerek tepki gösterdi.

Danıştay 10. Dairesi'nin yargıda bir ilke imza atarak, "gizli anayasa" olarak da nitelenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB) ile ilgili Başbakanlık'tan görüş ve belge istemesi tartışmalara yol açtı.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Danıştay'ın bu tavrını "demokrasinin gelişmesine" yorarken, emekli Tümgeneral Osman Özbek, "Eğer Danıştay'ı mecbur kılan bir sözleşme varsa o sözleşmenin iptalinden yanayım" dedi.

Danıştay'ın MGSB'nin Anayasa ve uluslararası sözleşmelere uygunluğunu incelemek için Başbakanlık'tan görüş ve belgenin aslı veya örneğini istemesi yönündeki haber tartışma yarattı.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Danıştay'ın tutumunu değerlendirirken şunları söyledi:

BELGEYİ İSTEMEK GÖREVİ

"Yargı kurumları, kurullarını oluşturan yargıçları değiştikçe doğal olarak, görüş değişikliğine erişirler. Demokrasimizin giderek gelişmesi ve AB uyum yasalarının yürürlüğe konulması, yargı kurullarında da daha özgürlükçü bir açılım gündeme getirmiştir. Danıştay'ın açılan bir dava nedeniyle dosyayı tamamlamadan davayı geri çevirmek ya da uygun bulmak sonucuna gidemeyecği için söz konusu belgeleri isteyip incelemek görevidir. Ancak, yöntem yasasının ilgili kuralı gereğince devletin gizli belgesini kendisi inceleyip geri gönderir, davacıdan bile saklayabilir. Türkiye'de gizlilik kavramı iyice sulandırıldığından bu belgeler ele geçirilip yayınlanabilir. Yayımın sakıncası da kimi son davalarda yazılanlarla kararı arasındaki çelişkiyle daha iyi anlaşılmaktadır."

"BAŞBAKANLIK'TAN GÖRÜŞ İSTEMESİ BİR İLK"

Emekli Tümgeneral Osman Özbek ise, Danıştay'ın böylesi bir kararı vermesinde Türkiye'nin imzaladığı uluslararası anlaşmaları gözetmesinin etkili olabileceğini ifade etti.

Özbek, Danıştay'ın Türkiye'nin çıkarlarını korumayı hedeflediğini belirterek, "Yani ben olumsuz görmüyorum. Ama Başbakanlık'tan görüş istemesi bir ilk oluyor, zaten TBMM Başkanı da buna karşı çıkmıştı. Ben fikir olarak Meclis Başkanı'nın eleştirmesine de karşıyım, bu konularda dava açılmasını da gayri milli buluyorum. Eğer Danıştay'ı mecbur kılan bir sözleşme varsa o sözleşmenin iptalinden yanayım" dedi.

MGSB AŞIRI SAĞI TEHDİT GÖRMEDİ

Her 4 yılda bir revize edilen MGSB, en son 20 Mart 2005 toplanan MGK'da kabul edilerek, yürürlüğe girdi.

MGSB'de yapılan değişiklikler iki ayrı başlık oluşturdu. Belgede "sınırları aşan sular" başlığı altında su konusunun, artık önemli bir boyuta geldiğine işaret edilerek, ülkelerin ve uluslararası kurumların su konusuyla yakından ilgilendiği vurgulandı.

Sınır aşan sular konusuna yoğunlaşılması gerektiğine dikkat çekildi. MGSB'de açılan bir başka yeni başlık "azınlıklar" oldu. Bu konuda Türkiye'nin çıkarlarının korunması gerektiği belirtildi.

İrtica tehdidi, belgedeki yerini korudu. İç ve dış tehditlerin sıralandığı bölüme daha önce giren "ülkücü kadroların ülke güvenliğini tehdit eder boyutta olduğu" vurgusu değiştirilerek, "irticai, bölücü, marjinal sağ ve sol gruplar" ifadesi konuldu.

MGSB'de Jandarmaya da yeni yetkiler tanındı. Böylece Emniyet'le Jandarma arasında yaşanan yetki tartışmasına da MGSB eliyle son nokta konmuş oldu.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi