T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 21 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sabancı: Tek çözüm yapısal önlemler

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenen uluslararası piyasalardaki hareketliliğin neden olabileceği olası olumsuz etkilere karşı, Türkiye için tek kalıcı çözümün "yapısal önlemler" olduğunu söyledi.

Biga Sanayici ve İşadamları Derneğinin (BİSİAD) davetlisi olarak Biga'ya gelen Sabancı, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ve BİSİAD'ın ortaklaşa düzenlediği "AB Süreci ve Türkiye'nin İçinde Bulunduğu Ekonomik Konjonktürde KOBİ'lerin Temel Sorunları" konulu toplantıda konuştu.

Sabancı, son günlerde arka arkaya gelen bir dizi olumsuzlukların ekonominin gidişatı konusunda herkesin kafasında soru işaretleri yarattığını söyledi.

Piyasalarda yaklaşık 1 aydır devam eden dalgalanmaların, dünyada meydana gelen gelişmelerden kaynaklandığını anlatan Sabancı, "ABD Merkez Bankası'nın, enflasyon artışı riskine karşılık faiz oranlarını yüzde 5 seviyesine çıkartması ve faiz oranlarındaki artışın devam edeceğinin sinyallerini vermesi, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde fon kaçışı yaşanmasına neden oldu" dedi.

Bunun bütün dünyada, "yükselen pazarlar" olarak adlandırılan ülkelerde aynı şekilde yaşandığını belirten Sabancı, "Önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenen uluslararası piyasalardaki hareketliliğin neden olabileceği olası olumsuz etkilere karşı, Türkiye için tek kalıcı çözüm yapısal önlemlerden geçiyor" diye konuştu.

"EKONOMİNİN DAYANIKLILIĞI GÜÇLENDİRİLMELİ"

Ekonomik krizde, ekonomik ve siyasi istikrar yönünde gösterilen çabaların olumlu sonuçlar verdiğini, Türkiye ekonomisinin 2002-2005 döneminde başarılı bir performans ortaya koyduğunu, alınan yolun gelecek açısından ümit verici olmakla birlikte, tek başına yeterli olmadığına işaret eden Sabancı, devamla şunları söyledi:

"Ekonomimizin bugüne kadar sergilediği bu başarının ardından, olumlu seyreden uluslararası konjonktürün eskisi kadar olumlu olmadığı bugünkü ortamda yapılması gereken, ekonomimizin dayanıklılığının güçlendirilmesidir. Bu bağlamda son günlerde piyasalarda görülen dalgalanmaların bize, istihdam, toplumsal refah düzeyi, gelir eşitliği gibi konularda kayda değer ilerlemeler sağlayabilmemiz ve sürdürülebilir büyüme oranlarına ulaşabilmemiz için ihtiyacımız olan uzun dönemli stratejilerin önemini unutturmasına izin vermemeliyiz."

UZUN VADELİ STRATEJİ ÖNERİSİ

Sabancı bu arada, TÜSİAD olarak, yoğun global rekabet ortamında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, yalnızca bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu yapısal reformlarla yetinmeyip, geleceğe dönük "uzun vadeli stratejiler" geliştirerek, bunların gerektirdiği yapısal dönüşüm sürecini bugünden başlatmasının, uluslararası boyutta bir zorunluluk haline geldiğinin bilincinde olduklarını vurguladı.

Sabancı, "Reform sürecinin, yapısal reformlardan mikroekonomik reformlara doğru genişletilmesi ve derinleştirilmesinin, piyasalara, hükümetin ve Türkiye'nin kalıcı ekonomik kazanımlar konusundaki ısrarını kanıtlamanın yanısıra, üretim, paylaşım ve tüketim süreçlerinde neden olacağı kazanımlarla da beklentilerin yeniden olumluya dönmesine katkıda bulunacaktır" diye konuştu.

Sabancı, şunları kaydetti:

"Uluslararası gelişmelerin ekonomimizi kontrolümüz dışında olumsuz biçimde etkilemesinin önüne geçilebilmesi için, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu döviz kaynaklarını, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarıyla karşılaması gerekiyor. Tabi bunun içinde Türkiye'de yatırım yapmanın cazip olması lazım. Sadece yabancı sermaye için değil, yerli sermaye için de yatırımı caydıracak en önemli husus, haksız rekabet ortamı yaratarak, yeni yatırımların ve buna bağlı olarak oluşacak yeni istihdam olanaklarının önündeki kayıtdışı ekonomidir. Kayıtdışı ekonomi beraberinde kayıtdışı istihdamı yaratmaktadır."

  • BİGA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi