T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 21 HAZİRAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Adalet Komisyonu'nda gerginlik

TBMM Adalet Komisyonunda, Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) değişiklik öngören tasarının görüşmeleri, tartışmalara yol açtı.

Komisyonda, tasarının 1. maddesi üzerinde söz alan CHP'li üyeler, yapılan düzenlemenin mevcut yasadan daha geri olduğunu belirterek, "irticai terörün kollandığını" ileri sürerken, AK Parti'li üyeler buna tepki gösterdi.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, yapılan düzenlemeyle, terörle daha iyi mücadele edilemeyeceğini savunarak, yapılan değişiklikte, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB) ile ortaya konulan terör konseptinin gözetilmediğini söyledi.

Türkiye'de bölücü ve irticai terör olduğunu vurgulayan Eraslan, "Bölücü terörle ilgili endişelerimizin bir kısmı karşılanıyor. Ama irticai terörle ilgili endişelerimiz karşılanmıyor. Adeta irticai terörün her türlü iklimde yaşaması için kuyumcu titizliğiyle çalışılmış" dedi.

Eraslan, TMY'nin, terör tanımının yapıldığı 1. maddesinden, "Örgüt, 2 veya daha fazla kimsenin aynı amaç etrafında birleşmesiyle meydana gelmiş sayılır" ve "örgüt terimi, TCK ile ceza hükümlerini içeren özel kanunlarda geçen teşekkül, cemiyet, silahlı cemiyet, çete veya silahlı çeteyi de kapsar" fıkralarının çıkarıldığını kaydetti.

"Türkiye'de Şemdinli ile başlayan, Danıştay'daki saldırıyla süren dinci terör, devleti ele geçirme biçiminde kademe kademe artıyor" diyen Eraslan, radikal dinci terörün de Anayasa'yı ihlal suçunu işlediğini belirterek, yapılan düzenlemenin gerekçesinin açıklanmasını istedi.

Eraslan, radikal dinci terörün önünü açmak için "kuyumcu titizliğiyle çalışıldığını" ileri sürerek, böylesi bir düzenlemenin terörle mücadele hizmet etmeyeceğini, CHP olarak buna "evet" demelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Eraslan'ın sözlerine, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi. AK Parti Çorum Milletvekili Muzaffer Külcü'nün "Şemdinli, Danıştay öyle mi?", Ankara Milletvekili Haluk İpek'in "Dava devam ediyor, bildiklerini git orada anlat" ve Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu'nun "Bildiklerini söyle' demesi üzerine Eraslan, "Düşüncelerimizi ifade etmeme bile tahammül etmiyorsunuz. Ben nerede neyi açıklayacağımı bilirim, izninize ihtiyacım yok. Terörle mücadelede bu kadar insan şehit olurken, bir kısım teröre, 'koltuk altından geç' diyorsunuz" dedi.

"İRTİCAİ TERÖRE HİÇBİR MÜEYYİDE YOK"

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç da sadece bölücü örgütlere yönelik düzenleme yapıldığını, terörle mücadelenin diğer ayağı olan irticai terörle mücadelenin boşlukta kaldığını ileri sürdü.

Terör tanımı yapılırken "cebir ve şiddet" denildiğini, bunun dışındakilerin kapsam dışında tutulduğunu anlatan Kılıç, "Türkiye'de çok örgütlü bir irticai terör var. Her mahallede yüzlerce evde çocuklara, özel hocalar tarafından Cumhuriyet düşmanlığı dersi veriliyor" dedi.

AK Parti'li üyelerin, sözlerine tepki göstermesi üzerine demokrasinin, her vatandaşın istediğini yaptığı bir rejim olmadığını belirten Kılıç, tasarıda irticai terörle mücadeleye yönelik hiçbir müeyyide olmadığını ve kendilerine "Faaliyetlerinize devam edin, bir şey yapmayacağım" dendiğini öne sürdü.

"İRTİCAİ TERÖR, KAFALARIN ARKASINDA OLURSA..."

AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, ana muhalefet partisi üyelerinin peşin hükümle hareket ettiğini, bir yandan liderlerinin "TMY'yi bir an önce çıkarın" diye talimat verdiğini, milletvekillerinin ise düzenlemeyi, "yasadan daha geri" olarak değerlendirdiğini söyledi.

Eraslan'ın sözlerini hatırlatan Kutlu, şunları söyledi:

"MGSB birilerine verildiyse bize de verilsin. Ama bana gizli olduğu ve bakamayacağım söylendi. İrticai terör ile bölücü terör arasında bir ayırım yapılmamış. İrticai terör kafalarda olursa, hayali bir düşman yaratılır. Tıpkı geçmişte, komünizm konusundaki hayali tehditler gibi... Eraslan gibi arkadaşların, Türkiye'ye komünizmi getireceklerini sanıyorduk, sonra her şey aydınlandı. Onların da bizler kadar hatta bizden daha fazla vatansever olduklarını gördük."

Şemdinli ve Danıştay saldırısı ile irticai terör arasında bağlantı kurulmasını anlamadığını kaydeden Kutlu, "Sanıklar mı irticacıydı, ölenler mi? Şemdinli neyse, Danıştay saldırısı da aynıdır. Bazı peşin hükümlülerin, cenazeyi şova dönüştürmesi, cenazemizi sahiplenmemizi engelledi. Terör silahla olur" görüşünü savundu.

Şehit cenazelerinin sıkça gündeme getirilip istismar edildiğini ileri süren Kutlu, "3-5 ay eğitim görüp azılı teröristlere karşı mücadeleye gönderilen askerlerin durumunu gözden geçirmeliyiz. Bunun yerine 3-5 yıl eğitim alıp, silahı en iyi şekilde kullananların terörle mücadele etmesini mümkün kılmalıyız" görüşünü ifade etti.

"CHP-SHP" TARTIŞMASI

AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, niyet okumalarla insanların itham edildiğini belirterek, "Bugün bölücü terörün içinde aktif görev üstlenen bazı kişiler, buradaki arkadaşların da içinde bulunduğu partiyle TBMM çatısına girdi" demesine, CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.

CHP'li milletvekillerinin üçte ikisinin o zaman SHP milletvekili olduğunu ifade eden Bozdağ, tüm siyasi partilerin terörle mücadele konusunda samimi olduğuna inandığını, konunun siyaset üstü olduğunu vurguladı.

Bozdağ'a yanıt veren Eraslan, 'Bu yasayla Fatih Camii'nde irticai gösteri yapanlar dışarıya çıkacak mı çıkmayacak mı?" dedi. AK Parti'li Kutlu'nun, "Aytaç Yalman'ın bahsettiği şey mi?" demesine, Komisyon Başkanı Köksal Toptan tartışmaya müdahale etti.

"DOMUZ BAĞIYLA İNSANLARI TOPRAĞA GÖMMEK DE TERÖR"

Eraslan, Cumhuriyet'i korumanın sadece CHP'nin iş olmadığını, tüm milletvekillerinin bu konuda yemin ettiğini belirtmesine, AK Parti'li Durdu, "Yeminimize sadığız" diyerek tepki gösterdi. Durdu'ya, "Sadık olup olmadığınızı göreceğiz" diye yanıt veren Eraslan, terörün sadece silahla yapılmadığını, domuz bağıyla insanları toprağa gömmenin de terör olduğunu kaydetti.

CHP'nin, kurulduğu tarihten bugüne kadar hiçbir terör örgütüyle dolaylı ya da doğrudan en küçük bir bağlantısının olmadığını belirten Eraslan, CHP'nin 1992 yılında yeniden açıldığını sözlerine ekledi.

Komisyonda tasarının görüşmelerine devam ediliyor.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi