T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 5 AĞUSTOS 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

''Gurbette'' okumak zor

Uzun bir maratonun ardından üniversiteli olmayı başaran öğrenciler, kayıtlarla birlikte barınma sorununu da çözmek zorunda kalacak

Yeni eğitim-öğretim yılında ÖSS'yi kazanıp üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencileri zorlu bir süreç daha bekliyor. Uzun bir maratonun ardından üniversiteli olmayı başaran öğrenciler, kayıtlarla birlikte barınma sorununu da çözmek zorunda kalacak.

Özellikle eğitimine ailesinden uzakta devam edecek öğrencilerin büyük bir bölümü öncelikle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun (YURTKUR) yurtlarını tercih ediyor.

Yükseköğrenim öğrencilerinin barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışan YURTKUR, Türkiye genelinde, 77 il ve 78 ilçedeki 216 yurtta toplam 198 bin 936 yatak kapasitesiyle öğrencilere hizmet veriyor.

Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında YURTKUR'a bağlı yurtlara başvuran 176 bin 082 öğrenciden 68 bin 819'u doğrudan yurtlara yerleştirildi. Diğer öğrenciler ise yedekte bekletilerek kontenjan oluştuğunda kayıtları yapıldı.

Bu durum, öğrencilerin birçoğunu çeşitli vakıf ve derneklerce kurulan özel yurtlarda barınmaya zorluyor. Ancak özellikle büyük şehirlerde özel yurt ücretleri, öğrencilerin bütçesini oldukça zorluyor. Yıllık ücretleri 4 bin 500 ile 10 bin YTL arasında değişen özel yurtlar, Anadolu'dan gelen öğrencileri çekebilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor.

Kayıt dönemlerinde üniversite yerleşkelerinde tanıtım ve kayıt standı kuran, el ilanları dağıtan birçok özel yurt, öğrencilere tek kişilikten 8 kişiliğe kadar çeşitli oda olanakları sunuyor. Yurtlar, bilgisayarlı, televizyonlu ve klimalı odalar, sabah ve akşam ücretsiz yemek, yerleşkeye ücretsiz servis, ücretsiz çamaşır yıkama gibi avantajları kullanarak öğrencileri ikna etmeye çalışıyor.

Öğrencilerin kendilerini tercih etmesi için yarış içinde olan bazı yurtlar ise kahvaltıda açık büfe, sınırsız internet, doktor hizmeti, sinevizyonla Turkcell Ligi maçlarını izleme hizmeti bile veriyor.

ÖZEL YURT FİYATLARI

Yeni dönemde bazı özel yurt fiyatları şöyle:

İstanbul ''Evim Kız Öğrenci Yurdu''nda tek kişilik odaların yıllık ücreti 6 bin 500 YTL. Yurtta öğrencilere, 3 öğün yemek, internet ve üniversite yerleşkesine ulaşım hizmeti de ücretsiz olarak veriliyor.

İstanbul ''Irmak Kız Öğrenci Yurdu''nun yıllık ücreti 7 bin 500 ile 10 bin YTL arasında değişiyor. Yurtta kalan öğrenciler, yemek ve çamaşır yıkama hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanıyor.

Ankara'daki ''Ata Kız Öğrenci Yurdu''nda ücret yıllık 7 bin 500 ile 9 bin 900 YTL arasında değişiyor. Bu fiyatlara, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği ile internet erişimi de dahil.

Ankara ''Göksu Kız Öğrenci Yurdu''nun yıllık 4 bin 500 ile 7 bin 500 YTL arasında değişen ücretlerine sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil.

''Çağlayan Kız Öğrenci Yurdu'', Manisa'daki yurdun ücreti yıllık bin 800 YTL. Öğrenciler yurdun yemek ve yerleşkeye servis hizmetinden ücretsiz olarak yararlanıyor.

''Özel Hilal Kız Öğrenci Yurdu'', Bursa'daki yurdun ücreti yıllık 2 bin 250 YTL. Balıkesir ''Belinay Kız Öğrenci Yurdu''nun ücreti yıllık 5 bin YTL. Öğrenciler yemek, internet ve yerleşkeye ulaşım hizmetinden ücretsiz yararlanıyor.

''Elif Kız Öğrenci Yurdu'', Muğla'daki yurtta yıllık ücret, 4 kişilik odalar için 3 bin 500 YTL.

''Nenehatun Kız Öğrenci Yurdu'', Kırıkkale'deki yurtta ücretler, yıllık 2 bin 100 YTL ile 2 bin 300 YTL arasında değişiyor. ''Numan Yılmaz Yurdu'', Kırşehir'deki yurtta, 3 kişilik odalarda yıllık ücret 2 bin 250 YTL.

Devlet yurtlarında barınan öğrenciler yıllık 684 YTL ödüyor. Öğrencilere, 1 liralık kahvaltı, 1 lira 50 kuruşluk da yemek fişi veriliyor.

TALEBİN YÜZDE 85'İNİ YURTKUR KARŞILIYOR

YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, yaptığı açıklamada ''Kurumun, talebin yüzde 85'ini karşıladığını'' bildirdi.

YURTKUR'un altın dönemlerinden birini yaşadığını kaydeden Albayrak, ''Başvuran herkese kapımız açık. Asil listeden yurtlara yerleştirilemeyen öğrenciler, kontenjan oluşması durumunda yedek sırasına göre kuruma yerleştiriliyor. Biz yedekleri asla mağdur etmiyoruz. Onları misafirhanelerimizde barındırıyoruz'' dedi.

Türkiye'de yükseköğretim öğrencilerinin barınmasının önemli bir sorun olduğunu kaydeden Albayrak, şöyle konuştu: ''Şu anda 39 bölgede çalışmalarımız devam ediyor. Kısa sürede yatak kapasitemizi arttırarak, tüm başvurulara cevap verir hale geleceğiz. Yurtlarımızı modernize ediyoruz. Öğrencilerimize aylık 55 YTL yiyecek yardımı yapıyoruz. Ocak ayına kadar da yurt ücretlerine zam yapmayı düşünmüyoruz.''

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi