|
|
Bilişimciden bilgisayarlı eğitime destek gelmedi
MEB ve TÜBİSAD tarafından başlatılan 'Bilgisayarlı Eğitime Destek' kampanyasına, TÜBİSAD'ın bilişimci üyeleri ilgi göstermedi. TÜBİSAD'ın katkısı sadece reklâm giderlerini üstlenmekte kaldı.
Türkiye'de bilişim sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı firmalar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) eğitime 1 milyon bilgisayar kazandırmak amacıyla başlattığı "Bilgisayarlı Eğitime Destek" kampanyasına ilgi göstermedi. Türkiye pazarındaki faaliyetleriyle gelir elde eden yazılım ve donanım şirketlerinin ilgisizliği sürerken, ilk etapta toplanan paraların sadece kampanya düzenlenmesinde kullanıldığı, bunun dışında şirketlerin bilgisayar bağışı yapmadığı ileri sürülüyor. Kampanya düzenlenmesi ve basındaki reklâmların maliyeti, TÜBİSAD üyeleri tarafından karşılandı. TÜBİSAD'ın bu girişimi takdir toplarken, TÜBİSAD üyelerinin bilgisayar bağışında gereken ilgiyi göstermemiş oluşu eleştiri konusu.
Tekstilci bilişimciyi geçti
Kampanyaya bilgisayar bağışlayanlar genelde ülke çapındaki holdingler olurken, bunların da sadece kendi memleketlerindeki okullara bilgisayar bağışı yapması dikkat çekti. Bilişimcilerin ilgisizliği sürerken, kampanyaya en büyük bağış Halit Narin'in öncülüğündeki Tekstil İşverenleri Sendikası'ndan geldi. Sendika kampanyaya 42 bin bilgisayar bağışladı. 1 milyon bilgisayar hedefiyle başlatılan kampanya çerçevesinde bağışlanan bilgisayar sayısı ise 96 bin 558'de kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı'na göre, okullarda 'bilgi teknolojileri sınıfı' oluşturabilmek için 300 bin bilgisayara ihtiyaç var. Kampanyaya bireysel bağışlar ve nakit para yardımı ise cüzi bir miktarda kaldı. Bağışlanan nakit para miktarı 24 Ekim 2005 itibariyle sadece 775 YTL. Bu da teknolojiye ilgisizliğimizi gösteriyor.
www.bilgisayarliegitimedestek.org
7555'e SMS gönderin
5 YTL katkınız olsun
Kampanyaya banka hesap numaralarına havale ya da kredi kartı ile bağışta bulunulabileceği gibi, SMS ile de katkıda bulunulabiliyor. Avea hat kullananlar 7555'e boş bir SMS göndererek, okulların bilgisayarlaşmasına 5 YTL katkıda bulunabiliyor. Kampanyayla ilgili ayrıntılı bilgi, kampanya web sitesinin yanında, 444 0 632 numaralı destek hattından da alınabiliyor.
TÜBİSAD üyeleri adına 1'er YTL bağış yapacak
"Bilgisayarlı Eğitime Destek" kampanyasını düzenleyen ve reklam çalışmalarını yürüten TÜBİSAD üyelerinin bunun yanısıra bilgisayar bağışında bulunmamaları tepki topluyor. BT Dünyası (www.btdunyasi.net) adlı site, buna bir tepki olarak, 5 Kasım'a kadar TÜBİSAD üyeleri kampanyaya bağışta bulunmazsa her üye için sembolik olarak 1'er YTL bağışlayacağını açıkladı. BT Dünyası'na göre, bilişim sektörünün gelirlerini paylaşan şirketlerin Türkiye'ye vefa borcunu ödemesinin şimdi tam zamanı.
'İkinci el cep ithali büyük hata olur'
Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD), ikinci el cep telefonu ithal edilmesinin doğru olmadığını savundu. Dernekten yapılan açıklamada, İthalat Genel Müdürlüğü'nün çeşitli kullanılmış emtiaların Avrupa ülkelerinden ülkemize ithaline izin veren bir yasa çalışması yürüttükleri bilgisinin kendilerine ulaştığı belirtilerek, ortalama 1,5 yıl kullanılan, teknolojisi çok hızlı değişen cep telefonlarının ikinci el olarak ithalinin kapsam dışı bırakılması istendi.
DİĞER YAZILAR
Tarlaya ektim soğan!
Şirketlerin iki belâsı: 'Hacker'lar ve virüsler
Az gelişmiş ülkeler için az gelişmiş bilgisayarlar
Kimse inanmamıştı
'Cep'imin yakıtı bitiyor seni daha sonra ararım!
En iyi kim çalar?
İnternet telefonunda kıyasıya rekabet
Telefonda internet çağı
Kitapların internetten halka açılması askıda
ABD'de okullar Linux'a dönüyor
Gündem: 'Devlet gözetimi'
Kütüphanecilik Google ile yeniden tanımlanıyor
Dünya elinizin altında
Sana dün Google'dan baktım aziz İstanbul!
Bilgisayarda işlemci savaşı
Microsoft, tepeden tırnağa RSS
Alan adında üç ayrı sistem
Türk kullanıcı MSN'yi 'not ediyor'
Hiç sizin için kitap basıldı mı?
Oyunda kıyasıya rekabet
AB'nin en az bilişeni Yunanlılar
İnternet antene çıkıyor
Çift beyinli bilgisayar dönemi
'İnternet haberciliği' henüz emekleme safhasında
Microsoft: Windows 2003, Linux'tan daha güvenli
Lâf değil icraat yapıyorlar
Bilişim sektörüne yanıltıcı reklâm bombası düştü
Merkez Bankası'ndan Oktay Bey şifrenize talip
TÜBİTAK'a "CD'den çalışan yazılım"la övünmek...
Linux, son kullanıcı için hâlâ hazır değil
Klavye standardımızı sermaye mi belirliyor?
Sanal alışverişi kim sabote ediyor
Microsoft'a teslim olmadık
mbdede@yenisafak.com.tr
mbd@melihbayramdede.com
www.melihbayramdede.com
|
|
'Microsoft Türkiye, Linux'u sildi'
Gelecek A.Ş., Gelecek Linux işletim sistemi yüklü bilgisayar satan üreticilere rekabet kurallarına aykırı teşvikler sunduğu ve Gelecek Linux adını web sitesi, broşür ve reklâmlardan sildirdiği iddiasıyla Microsoft'u dava etti.
Üçüncü nesil telefon
Güney Koreli LG Elektronik şirketi, üçüncü nesil (3G) hücresel şebekeye uyumlu cep telefonu üretti. LG-U880 model telefon 18,2 milimetre kalınlığıyla son dönemlerin 'ince telefon' trendine de uyum sağlamış durumda. LG-U880 model telefon, 1,3 megapiksel kamera, video telefon ve dijital müzikçalar özelliklerine de sahip.
3G NEDİR?
Üçüncü nesil ya da üçüncü kuşak şebeke olarak adlandırılan 3G, cep telefonu üzerinden yüksek hızda veri transferi sağlayan bir teknoloji. 3G ile telefonlar arası video görüntülerin alınıp gönderilmesi, cepten televizyon izlenebilmesi mümkün oluyor.
Yazılımcı Netsis, İran ve Azerbaycan pazarında
Kurumsal yazılımlar geliştiren Netsis şirketi, Tahran ve Bakü'de faaliyete başladı. Yurtdışı yatırımlarıyla iki yılda 15 milyon doların üzerinde gelir elde etmeyi hedefleyen Netsis, bu ülkelerin ardından diğer Türki Cumhuriyetler'e ve nihai olarak da Avrupa'ya yönelecek. Şirket bu amaçla, yazılımlarını Azerice, Farsça ve Rusça olarak yapılandırdı.
Korsan yazılımdan kaybımız 182 milyon dolar
Korsan yazılımla mücadele eden BSA Genel Koordinatörü Tolunay Tomruk, Türkiye'de korsan yazılım kullanım oranının yüzde 66 olduğunu ve sadece geçtiğimiz sene bu nedenle bilişim sektörünün kaybının 182 milyon doları bulduğunu söyledi. Tomruk, Türkiye'nin korsan yazılım kullanımında Mısır, Ürdün, Katar gibi ülkelerin gerisinde olduğunu bu oranların Ortadoğu ve Afrika'da yüzde 58, AB ülkelerinde ise yüzde 35 olduğunu sözlerine ekledi.
|
|
|
Melih Bayram Dede
|