AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
R A M A Z A N

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ayasofya'ya
zarif bir nazire

Türk ve dünya kültür tarihi açısından en önemli şehirlerden biri olan İstanbul, yedi tepe üzerinde kuruludur. Surların içinde olan bu yedi tepe, yedi muhteşem cami ile taçlandırılmıştır.

  • MUSTAFA CAMBAZ
    İnsanlığın kültür hazinesi olan İstanbul'un, yedi tepe üzerinde kurulduğu söylenir. Surların içinde kalan bu tepeler şunlardır: 1- Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultanahmet Camii'nin bulunduğu tepe, 2- Çemberlitaş ve Nuruosmaniye Camii'nin bulunduğu tepe, 3- Beyazıt Camii, Üniversite ve Süleymaniye'nin bulunduğu tepe, 4- Fatih Camiinin bulunduğu tepe
    5- Yavuz Selim Camiinin bulunduğu tepe, 6- Edirnekapı semtinde, Mihrimah Sultan Camii'nin bulunduğu tepe,
    7- Kocamustafapaşa semtinin ve Kocamustafapaşa Camii'nin (Sünbül Efendi Camii) bulunduğu tepe. Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul'u fethettiğinde mevcut hayat tarzına müdahalede bulunmamıştı. Yalnız fizik yapısı bakımından şehrin İslâmî bir özellik göstermesi gerekliydi. Yani şehir; bedestenler, imarethaneler, ibadethaneler ve medreseler gibi İslâmî yapılarla bezenmek zorundaydı. Fatih Sultan Mehmed'in başlattığı, diğer Osmanlı padişahlarının da sürdürdüğü imar faaliyetleriyle İstanbul, Türk- İslam şehri oldu. Farklı dönemlerde de İslâm mührü "yedi tepe" üzerine ihtişamlı camilerle vuruldu.

    GÖRÜŞ ALANI DA
    AKUSTİĞİ GİBİ

    Sultan Ahmed'in iç mekânı, kişi nerede bulunursa bulunsun, her yerden bütün mekâna hakim bir görüş sağlayabilmektedir. Kubbeden aşağı doğru mekân gittikçe yayılmaktadır. Pramit şeklindeki yükselme ve yayılma sonucunda göz, yanlara ve yukarıya doğru aynı mesafelere ulaşmaktadır.

    MAVİ CAMİİ

    Birinci tepenin üzerinde bulunan Sultan Ahmed Camii ve külliyesi, Sultan 1. Ahmed tarafından yaptırıldı. İçindeki 20 bini aşkın çininin renginden ötürü yabancılar tarafından "Mavi Camii" olarak adlandırılan Sultan Ahmed Camii ve külliyesinin inşasına 1609 yılında büyük bir törenle başlandı. Sultan Ahmed Han, hocası Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri ile birlikte bizzat temel kazma işinde çalıştı. 1617 yılında cami, 1619 yılında ise külliye tamamlandı. İstanbul'un en büyük yapı komplekslerinden biri olan külliye; cami, medreseler, hünkâr kasrı, arasta, dükkanlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktaydı. Bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.

    Geç Dönem Osmanlı Mimarisi eserlerinden olan Sultan Ahmed Camii, Mimar Sinan'ın yapı anlayışı içinde inşa edilmiş bir şaheserdir. Caminin mimarı, Sinan'ın ölümünden sonra başmimarlığa getirilen Sedefkâr Mehmed Ağa'dır. Bu büyük mimar, Sultan Ahmed Camii'ni, Koca Sinan'ın kullanmadığı bir yere, Ayasofya'nın karşısına dikmiştir. Bunda, bir İslâm eserinin bir Bizans eseriyle açık olarak karşılaştırılabilmesi düşüncesinin egemen olduğu muhakkaktır. Mimar Mehmet Ağa, caminin seviyesini yerden yüksek tutmakla da, Ayasofya karşısına yapılan binanın daha yüksek görünmesini sağlamıştır. Ayrıca, Ayasofya çevresinde duran bir insanın camiyi nasıl göreceği çok iyi hesaplanmıştır. Sultan Ahmed ile Ayasofya arasında duran bir kişi, Ayasoya'ya baktığı zaman azametli, oturaklı bir eser görür. Sultan Ahmed Camii'ne baktığındaysa yine azametli bir görünüm yanında; harim, avlu kesimi ve minarelerin panoramik görünümü ve zarif bir siluetle karşılaşır.

    TEK ALTI MİNARELİ CAMİ

    Külliyenin merkezini oluşturan cami, dört yarım kubbeli plân şemasının başarılı uygulamalarından biridir. Dört yarım kubbenin desteklediği büyük kubbe yaklaşık 34 metre çapında ve yerden 43 metre yüksekliğinde olup, 5 metre çapında dört fil ayağının üzerine oturmaktadır. Kubbe, genişliği ve yüksekliğiyle seyredeni adeta kendisine çeker. Caminin iç mekânı oldukça aydınlık ve ferahtır. Camiyi yerden kubbeye kadar 5 kat halinde ve rengarenk camlarla kaplı 260 pencere aydınlatır. Yapının en ayırıcı özelliği ise minareleridir. İstanbul'daki tek altı minareli camidir. Bu minarelerden dördü cami gövdesine bitişik ve üç şerefeli, diğer iki minaresi ise avlunun köşelerinde olup iki şerefelidir. Caminin büyük avlusu da ortasındaki şadırvanı ve çepeçevre revaklarıyla klâsik dönemdekilere benzer. Sultan Ahmed Camii, çinileri açısından da oldukça zengindir. Çinilerin tümü galeri biçimindeki üst mahfilin duvarlarını kaplamaktadır. Çinilerin yanı sıra, sedef kakmalı mermer mimber, işlemeli mermer mihrap, kalem işi süslemeler, sedef kakmalı ahşap kapı, pencere kapakları ve rahleler, kubbeye asılan devekuşu yumurtaları ve avizeler, Sultan Ahmed Camii'nin görülmeye değer güzelliklerinin bazılarıdır.

    SULTAN CAMİNİN YAPIMINDA
    TAŞ TAŞIDI TEMEL KAZDI

    Dindarlığı ve insanlara merhameti ile tanınan Sultan Ahmed Han, caminin yapımında hocası Aziz Mahmud Hüdai ile birlikte bizzat kazma ve temel işinde çalışır. Rivayete göre kızı, bir gün babasını cennette çok ihtişamlı bir mekânda görür. Babasına hangi ameliyle böyle güzel mertebeye vâsıl olduğunu sorduğunda, Sultan Ahmed Han; "Kızım, bu camiyi yaptırırken sırtımda taş taşıdım. Bu makamı elde etmemin sebebi budur" der. Bir başka rivayete göre de; 1609 yılında caminin temel atma törenine katılan Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri, 1617 yılında tamamlanan caminin açılış töreninde de bulunmak ister. Caminin açılacağı gün boğazda dalgalar çok yüksektir. Kimse karşıdan karşıya geçmeye cesaret edemez. Ancak o boğazı bir kayıkla kolaylıkla geçer. Çünkü dalgalar ona yol açmıştır.


    BİR AYET BİR HADİS
    Allah, mü'min erkeklere ve mü'min kadınlara içinde ebedi kalmak üzere, altından ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde güzel meskenler vadetmiştir...
    (Tevbe Suresi, 72)
    "Güçlükler de olsa abdesti güzelce almak, mescidlere doğru çok adım atmak, bir namazı kıldıktan sonra öteki namazı beklemek. İşte ribatınız, işte bağlanmanız gereken budur."
    (Hadis-i Şerif)


  •  
    Prof.Dr.
    VECDİ AKYÜZ
    Oruç ve Ruhsatlardan Yararlanma

    KISSADAN HİSSE
    İnsanları niçin şehirden sürüyorsun?

    İFTAR SOFRASI
    Mantı (4 kişilik)
    ORUÇLA İLK CUMA
    Dün Ramazan ayının ilk cumasıydı.
    Eller dua için kalktı Rabbine.
    Ve oruçlu dudaklardan dualar döküldü.
    Yer kalmadı camilerde.
    Saf tutup namaza duranlar sığmadı camilere.
    Önce gönüller doldu, sonra camilerin içi ve en sonunda camilerin avlusu dolup taştı.
    Duayla, yakarışla yanıp tutuşan, dolup taşan gönüller gibi.
    Tutulan safların başı, ta Kabe'de tutulan saftı.
    Ramazan tüm rahmetiyle gelmiş, adeta yeryüzü bir mescit, Medine bir minber olmuştu.
    Tüm kainata ilan ediyordu, bir Rabbe kul olmanın yüceliğini.
    Ve bir genç ellerini kaldırdı semaya doğru.
    Oruçlu dudaklardan döküldü dualar.
    Dün ramazan ayının ilk cumasıydı. Binlerce, milyonlarca, milyarlarca Müslüman camilere koştu.
    Eller rabbine dua için açıldı.
    Dualar tüm İslam alemi için edildi.
    Yeryüzü bir Mescit, Kabe bir mihrap, Medine ise bir minber oldu.
  • MURAT ÇETİN
  • 8 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    İMSAKİYE

      Adana
      Ankara
      Bursa
      Diyarbakır
      Erzurum
      İstanbul
      İzmir
      Konya
      Trabzon

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED