T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Irak krizi, GSM'de umutları erteletti

Türkiye'de belki de bilgisayar sektörüyle beraber en çok gelişme göstermesi beklenen telekomünikasyon sektörü, ekonomik ve siyasal krizler yüzünden bir türlü istenen noktaya ulaşamadı. Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerinin izlerini silmeye çalışan sektör şimde de Irak krizi nedeniyle beklentilerini 6 ay daha ötelemek zorunda kaldı. Tekofaks A.Ş. GSM Ürün Müdürü Serhat Tatlı ile sektörün içerisinde bulunduğu durumu ve geleceğin GSM teknolojilerini konuştuk.

  • Yılmaz YILDIZ
    Sayın Serhat Tatlı, GSM sektörünün Türkiye'de geldiği nokta nedir, sektör şu an ne durumda?

    Aslında 1993 yılı sonunda Turkcell ve Telsim'le oluşmaya başlayan bu sektör, bir dönem çok hızlı bir artış trendi yakaladı. 1999-2000 yılları mobil iletişim sektörünün altın yıllarıydı. Bizim de Tekofaks olarak bir yılda sattığımız Panasonic cep telefonu adedi yaklaşık 750 bini bulmuştu. Ne olduysa 2000 yılının kasım ayından sonra oldu. Şubat 2001 krizinden sonra doların iki katına çıktığı bir süreci yaşadık. Sektörümüz ithalata bağlı olduğu için telefonların bedelleri bir gecede yaklaşık iki katına çıktı. Fakat tüketicinin geliri iki katına çıkmadı. Şu anda da bir Irak krizi yaşıyoruz. Maalesef şu anda da bunu aşabilmiş değiliz.

    Tek partili iktidar, beklentileri pozitife çevirmedi mi?

    2003 yılıyla ilgili beklentiler aslında pozitifti. Tek başına bir hükümetin iş başına gelmesi, faiz ve kurların nispeten dengeli bir seyir izleyeceği, tüketicilerin Türkiye genelindeki vatandaşların gelir seviyesinde tekrar bir düzelme olacağı yolunda beklentiler vardı ama maalesef bu Irak'la ilgili gelişmeler, bu pozitif beklentilerimizin yılın ikinci yarısına ertelenmesine neden oldu.

    'Ucuzcular zarar etti'

    Türkiye'nin genç nüfusu, sektördeki durgunluğun aşılması için bir avantaj mı?

    Bizim genç nüfus diye adlandırdığımız grup, pazarda fiyat bazında alt grup dediğimiz ucuz segmentasyonda yer alıyor. 2000 yılından sonra sektörde global durgunluk yaşanınca büyük mobil cihaz üreticileri, bu segmentte üretim yaptılar ve teknoloji maliyetleri yüksek olduğu için çok ciddi zararlar ettiler. Şimdi ise kârlılığı yüksek pazarlarda telefon üretme eğilimine girdiler. Bizim genç nüfusla ilgili hedefimiz, hesaplıdan ziyade dünyanın takip ettiği teknolojileri en hesaplı şeklilde pazara sokmak.

    2002 yılı rakamları nasıldı?

    - Ciroyu tahmin etmek güç ama 2-2,5 milyon cep telefonu satıldı. Kaçak cep telefonları da ciddi boyutlarda olduğu için resmi bir rakam veremiyoruz. 2002 çok parlak bir yıl değildi ama 2001'e göre firmaların kendini toparladığı bir yıldı. Yaralar tümüyle iyileşmedi ama sektör biraz soluklandı diyebiliriz.

    Türkiye pazarında Panasonic'in pazar payı nedir?

    Panasonic olarak pazar payımızın yüzde 7-8 civarında olmasını bekliyoruz. Bugüne kadar Panasonic'in pazar payı yüzde 10'lar seviyeinde seyretmiştir. Kemikleşmiş bir Panasonic kullanıcısı var.

    Müşteri odaklı pazarlama

    Tekofaks Panasonic'in pazar payını artırmak için başka neler yapıyor?

    - Geleceğin, müşteriye yakın olmaktan geçeceğine inanıyoruz. Bu noktada adını 'Biz' koyduğumuz teknoloji zincir mağazaları kuruyoruz. Şu an 13 mağazamız var ve Türkiye genelinde de yıl sonunda bu sayıyı 25'e çıkarmak istiyoruz. Ayrıca tüketciyle sıkı iletişim için reklam ve iletişim danışmanlık ajanslarımızla çok iyi çalışıyoruz. Bu dönemde çok büyük reklam riskinin altına girmeyi doğru bulmuyorum.

    2003'te yeni ürünleriniz var mı?

    Bizim Ekim 2002'de piyasaya sürdüğümüz renkli ekranlı GPRS'li GD 67 modelimiz var. Çok beğenildi. Hatta ilk 3 ay yok sattı. Irak savaşının insanlar üzerindeki etkisi nedeniyle biraz dengelendi. Mart ayının sonlarında ise MMS'i destekleyen, fotoğraf çekebilen, kendinden kameralı, GD 87 modelini piyasaya süreceğiz. Teknolojik üstünlükleri olan bir cihaz, çok güvendiğimiz bir model. Yaz aylarında da 3 yeni modelimiz olacak. Bunlardan biri GD 67 segmentinde, diğerleri GD 87'nin bulunduğu segmentteki gelişmiş modellerimiz olacak.

    Yüksek KDV, kaçakçılığı körüklüyor

    Hükümetten sektörel olarak beklentileriniz neler?

    Bizim beklentimiz çok net: denge... Faizlerin düşük olduğu, kurların dengeli seyir izlediği bir ekonomi istiyoruz. Kurlardaki dengesizlik bizi mahvediyor. Bizim hükümetten beklediğimiz şey istikrardır. Ayrıca GSM sektörü olarak özel isteğimiz ise cep telefonlarıyla ilgili KDV oranlarının gözden geçirilmesidir. Yüzde 26 KDV, bu pazarda maalesef çok ciddi oranda kaçak telefon satışını körüklüyor. Çünkü, siz bu telefonu rafa koyduğunuz anda sizden yüzde 26 daha ucuza birileri telefon satıyor. 100 milyon liraya sıfır kârla telefon satıyorsunuz, adam 75 milyon diyor. Devlet yüksek vergi oranı ile daha düşük vergi topluyor. Bunu da hükümetin göz önünde bulundurmasını bekliyoruz.

  •  
    Suriye'den büyük jest
    Suriye Maliye Bakanlığı, Türkiye'yi 'Müsaadeye en mazhar ülke' sınıfına alarak komşu Arap ülkelerine sağladığı tüm kolaylıklardan yararlandırmaya hazırlanıyor.
    İhracatta rekor artış
    Ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 41,1 artarak 3 milyar 450 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
    Sosyal güvenlik için yeterli kaynak aktarıldı
    Sosyal güvenliğe bu yıl 14 katrilyon kaynak aktarıldığını kaydeden Bakan Unakıtan, bu nedenle 2003 yılında kaynak sorunu yaşanmayacağını söyledi.
    Yimpaş'da şubat ayı hareketi
    Yimpaş Mağazalar Zinciri, şubat ayında iki kampanya ile müşterilerine önemli fırsatlar sunuyor.
    Çin ayakkabıları yerli üreticiyi endişelendiriyor
    Çin'den yapılan ayakkabı ithalatının piyasayı düşürerek kendilerini olumsuz etkileyeceğini söyleyen yerli imalatçılar, ayakkabı ithalatının önlenmesini istiyor.
    Erdoğan: Nemalar biran önce ödensin
    AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Çalışanları Tasarrufa Teşvik Fonu'nda biriken nemaların bir an önce ödenmesini istedi. AK Parti MKYK toplantısında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, ekonominin son durumu ile ilgili olarak bilgi verdi. Ali Babacan toplantıda IMF'nin nemaların ödenmesine karşı çıktığını, ayrıca Hazine'de para olmaması nedeniyle nemaların ödenmesinin gecikebileceğini söyledi. AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ise nemaların en kısa sürede ödenmesini isteyerek, "Bu halkın parasıdır. Bunların ödemek için gerekirse başka yerlerden borç bularak bu paraları ödeyin" dediği öğrenildi. Ali Babacan, çiftçi borçlarının silinmesinin gündeme getirilmesi üzerine ise "Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Erdoğan "Seçimlerden önce söz verdik. Bu konuda da kısa sürede adım atın" dedi.
    Hazine bu hafta üç ihale yapacak
    Hazine, bu hafta 3 bono ihalesi birden düzenliyor. Hazine, bugün 98 gün vadeli referans bono ihalesi, yarın ise biri 161 gün ve diğeri de 357 gün vadeli bono ihaleleri gerçekleştirecek. Hazine, bugün, değişken faiz ödemeli senetlerin kupon faizlerinin belirlenmesi amacıyla, ihraç tarihi 5 Şubat olan, geri ödemesi 14 Mayıs 2003 olarak belirlenen 98 günlük referans bono ihalesi düzenleyecek. Söz konusu ihalede net 955 trilyon liralık ihraç yapılacak olup bu miktar Şubat ayında piyasaya yapılacak ödemeler ve kamu kurumlarına yapılan ROT (rekabetçi olmayan teklif) satışların geri ödeme tutarları toplamının 15'i kadarını oluşturuyor.
    3 Şubat 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED