AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Büyük bir memur kitlesini ilgilendiren zam ve tazminatlarla ilgili önemli bir sorun ve çözüm önerisi

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 67'nci maddesinde 631 sayılı KHK ile yapılan değişiklik ile diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıklarının, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi asmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine yükseltilmesine imkan tanınmıştı. Bu düzenleme ile kurumların takdir hakkı tamamen ortadan kaldırılmıştır.

Şüphesiz ki bu önemli bir değişiklikti ancak, yeterli olmadı. Çünkü, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'nda bulunan memurların maaş unsurunda önemli bir yer işgal eden zam ve tazminatlar yan ödeme kararnamesinde kadro şartına bağlanmıştır. Bu uygulama adaletsizdir. Çünkü, 5'inci dereceden yukarı derecelerde unvansız memur kadrosu olmadığı için zam ve tazminatlar açısından ortaokul mezunu memur ile üniversite mezunu memur arasında hiçbir fark yoktur. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memurların kadro olarak öğrenim durumu itibariyle birinci dereceye kadar yükselmelerine hiçbir engel yoktur. Tek engel 190 sayılı KHK hükmü gereği 5 ve daha yukarı derecelerde memur kadrosu ihdas edilmesine Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüş vermemesidir. Bu durum uygulamada gereksiz unvan değişikliği taleplerine yol açmaktadır. Örneğin, memurlar zam ve tazminattan faydalanmak için veri hazırlama ve kontrol işletmeni veya bilgisayar işletmeni unvanlı kadrolara atanmak için çaba göstermektedirler.

Bu Sorun Nedeniyle Uğranılan Hak Kaybının Tutarı 5'inci dereceli bir kadroda bulunan unvansız bir memurun özel hizmet tazminatı % 49'dur. Kadro derecesinin 4'üncü dereceye yükselmesi halinde özel hizmet tazminatı % 55 olacaktır. Aradaki farkın mali boyutu 9.500x34.300x% 6 = 19.551.000 TL'dir. Bu miktarın maaş katsayısına bağlı olduğu göz önüne alındığında dar gelirli bir memur için önemli bir meblağ olduğu görülecektir.

Bu sorunun çözümü için yan ödeme kararnamesi olarak bilinen 1998/10548 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın 9'uncu maddesinin şu şekilde değiştirilmesi gerekmektedir. "MADDE 9- 2182 sayılı Kanun ile 457 ve 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler'le bir derece verilenlere; üst derecelerde kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan ve kazanılmış hak aylıkları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 37 ve 67'nci maddeleri uyarınca bir üst dereceye yükseltilenlere; diğer Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnameler'le getirilen intibak hükümleri gereğince üst derecelere yükselen memurların İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı ile Özel Hizmet Tazminatı'nın ödenmesinde kazanılmış hak aylık dereceleri esas alınır."

Temmuz ayında Bakanlar Kurulunun gündemine girecek olan maaş zamlarının bir de bu açıdan değerlendirilmesi düşük maaş alan memurlar açısından yararlı olacaktır. Zaten maaş zamları da Bakanlar Kurulu kararı ile düzenlendiği için yukarıda belirtilen aksaklık çok rahatlıkla çözülebilecektir.

KPSS-sağlık atamaları ne zaman yapılacak (!)

Sağlık Bakanlığı'nın, binlerce adayın sabırsızlıkla beklediği atamalar konusunda net bir açıklama yapması artık zorunluluk haline gelmiştir. Altı aylık bir dönem geçmiş olmasına rağmen bakanlıktan, yeni bir sınav mı yapılacağı yoksa 2002 Kasım ayında yapılan sınav sonuçlarının mı esas alınacağı yönünde, net bir açıklama yapılmaması birçok adayın psikolojisini bozmuş durumadır. Sağlık mezunlarınca köşemize iletilen ve Sağlık Bakanlığı'na da ulaştığından emin olduğumuz bu tepkiler konusunda artık, net bir açıklama yapılması güven duygusunun temini açısından yararlı olacaktır.

SORU-CEVAPLAR

İktisat Bölümü mezunlarının öğretmen olması

Eşim, İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Okuduğu sırada pedagojik formasyon almış. Öğretmen olabilir mi? Ayrıca ben bir kamu kuruluşunda memurum. Eşimin ataması başka bir şehire de çıkabilir mi?

Kimlerin öğretmen olabileceğine ilişkin düzenleme 31.3.2003 tarihinde değişikliğe uğrayan 340 No.'lu Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Bu karar eki cetvelde öğretmenlik branşlarına hangi bölüm mezunlarının atanacağı tek tek belirtilmiştir. Hem karar, hem de karar eki köşemizin sınırlarını aşmaktadır. Bu ve benzer sorular için memurlar.net'in öğretmenler kategorisi altında yeterli bilgi bulunmaktadır. Sizin için kısaca belirtecek olursak ilgili karar ekine göre, sadece yabancı dille öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarının İktisat bölümü mezunları (tezsiz yüksek lisans yapmaları veya pedagojik formasyon almaları durumunda) Muhasebe öğretmenliği kadrosuna başvuruda bulunabilmektedir. Dolayısıyla, eşiniz yabancı dilde eğitim yapan İktisat bölümü mezunu ise öğretmenliğe başvurabilir. Diğer taraftan, MEB tarafından, yayınlanan kılavuzda eşiniz il tercihinde bulunacaktır. Puan durumuna göre atama yapılacaktır. İl tercihinde sizin çalıştığınız il'i tercih etmesi gerekmektedir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

27 Haziran 2003
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED