|
|
AYŞE OLGUN
Savaştan pantolon modası çıktı Avrupalı kadının iş hayatında pantolon giymesi ise birinci dünya savaşının olduğu yıllara dayanıyor. Savaşın ardından kendilerini iş hayatının içinde bulan kadınlar, erkek işlerini yaparken daha rahat ve pratik kıyafete ihtiyaç duymuşlardı.İşte bu dönemde bazı kadınlar pantolon giymeyi tercih edince kısa sürede diğer kadınlar arasında da pantolon moda oldu. PANTOLONLU DEVRİM İlk pantolonu Hunlar giydi: İlk deri pantolon M. Ö. 1. yıldan kalma, bir Hun hükümdar ailesine ait. Bozkırın tipik elbisesi çeket-pantolon olarak bilinir. Çünkü süvari en rahat şekilde ancak böylece giyinebilirdi. Bu tarz giyinme, yabancı ülkelerde Türk usulüne göre yapılan askerî ıslahat neticesinde dünyaya yayılmıştı
Manas destanında pantolon dikimi: Bu destanda bir deri pantolonun nasıl yapıldığı ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Destanda Koşoy denilen şahısa çocuk sahibi olmak isteyen Manas'ın karısı Kanıkey bir pantolon hazırlar. Kanıkey, Koşoy bu pantolonu müsabakada giymesi ve dua etmesi halinde çocuğu olacağına inanır.
Avrupada pantolonu ilk Kuzeyliler giydi: Genellikle dama desenli kalça ve bacakları örten kumaşlardan üretilirdi. Bazı Avrupalı kavimler arasında kullanılırdı. Özellikle kuzey kesimde soğuktan korunmak için giyerlerdi.
Tombul ve çemberlenmiş pantolonlar: 1575 den 1600 lara kadar kullanılan İngiltere Kralı 1. Charles tarafından hassas kalçalarına gelen hain kılıç darbelerinden korunmak amacıyla icat edilmiştir.
Tüm bacağı saran pantolonlar: Modern pantolonun ilk versiyonu olarak ''pantolonsuz adamlar" diye anılan Fransız devrimcileri tarafından ilk kez 1790'larda kullanıldı. Bu kişiler nefret ettikleri aristokrat kesimde popüler olan dizüstü pantolonlarını terk ederek tüm bacağı saran pantolonları giyerek bir moda oluşturdular.
|
|