AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
|
|
Sanayi Kongresi'nde konuşan üreticiler, haksız rekabetten yakındı. Gıda sektöründe haksız rekabet şartları arasında halkın sağlığını tehdit eden malzemeden çalma ilk sırada geliyor.
Yılmaz YILDIZ -YAKUP KOCAMAN
İstanbul Sanayi Odası'nın bu yıl ikincisini düzenlediği Sanayi Kongrasi'nde konuşan Buzbaş, gıda sektöründe üreticilerin önündeki en büyük engellerden birinin haksız rekabet şartları olduğunu kaydetti. Buzbaş, "AB adaylığı konuşulan Türkiye'nin hâlâ Gıda Yasası yok. 1995 yılında çıkarılan mevzuat sektöre biraz çekidüzen getirdi ancak bu yeterli değil. Şu an Meclis gündeminde olan Gıda Yasası taslağının uluslararası gıda yasalarına uygun bir şekilde çıkarılmasını diliyoruz" dedi. Haksız rekabet içerisinde en önemli aracın tüketicinin sağlığını dehdit eden malzemeler kullanılması olduğunu dile getiren Buzbaş, birçok firmanın daha ucuz mal üretmek için malzemeden çalarak halkın sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti. Buzbaş, "Kayıtdışı ile onların ürettiği ürünlerin değerleri geriliyor. Bizde önemli maliyet girdisi oluşturan KDV, vergiler, SSK primleri gibi yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar. Böylelikle yasal yükümlülüklerine yerine getiren firmalara göre fiyat avantajı elde ediyorlar" diye konuştu. 'Türk firmaları haksız rekabet kurbanı' Kongreye Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla katılan İstanbul Tekstil ve Konsfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da Türk firmlarının uluslararası ticarette haksız rekabet kurbanı olduğunu söyledi. Gümrük Birliği anlaşmasına göre malların serbest dolaşım hakkı olduğunu ancak bu hakkın Türk sanayicisine kullandırılmadığını anlatan Orakçıoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Titina Luizidu'yla ilgili kararını örnek göstererek: "Türk üreticileri olarak Avrupa'da dava etmenin zamanın gelmiştir. İlk davayı da ben açacağım" dedi.
'Maliyeti en çok hammadde etkiliyor'
İSO'nun Kongresi'nde sanayicelerin elektronik oylama yoluyla katıldığı 'ürünlerin katma değerini etkileyen unsurlar' konulu bir de anket yapıldı. Yapılan oylamalar sonucunda, ürünlerin katma değerini etkilen maliyet faktörleri sıralamasında hammadde yüzde 47 ile ilk sırayı aldı. Bunu yüzde 19 ile işçilik, yüzde 17 oranlarıyla da enerji ve finans izledi.
|
|