|
|
Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, kök hücrelerin kalp kaslarındaki hasarı tamir ederek kalp fonksiyonunu artırdığı belirlendi. Journal of Applied Physiology adlı dergiye göre, Beth İsrael Deaconess Tıp Merkezi uzmanları, kalp yetmezliğinde uygulanan en iyi yöntemlerle hastalarda yaşam süresi ancak yüzde 50 uzatabilabildiğini, kök hücrelerin verdiği sonucun kalp yetmezliğinin tedavisinde önemli bir adım olabileceğini kaydetti. Kök hücrelerin kalp yetmezliği üzerinde, kalp nakli yapılmaya başlandıktan sonra gündeme geldiğini belirten araştırmacılar, yeni denemenin embriyonik kök hücrelerle yapıldığını ve mükemmel bir sonuç ortaya koyduğunu bildirdi.
Fareler üzerinde denendi
Ebriyonik kök hücrelerin, vücuttaki birçok hücreye dönüşüm yeteneği olduğu biliniyor. Embriyodan alınacak kök hücrelerin, kalp krizinden sonra hastada meydana gelen kalp kasları hasarını tamir ederek, kalbi fonksiyona kavuşturabileceği düşünülüyor. Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, bir kısım farelerin hasarlı kalp bölgesine üç ayrı yerden, kültür edilmiş embriyonik kök hücreler enjekte edildi. Bir grup fareye de aynı yöntemle, hiçbir özelliği olmayan sıvı verildi. 30 dakika süren kök hücre naklinden sonra fareler altı hafta gözlendi.
Altı hafta sonra kültür edilmiş embriyonik kök hücre transferi yapılan farelerde, hasarlı kalp kaslarının iyileşmeye başladığı ve sol karıncık bölgesinin fonksiyonunu artırdığı belirlendi.
|
|