|
|
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı ışığında 4616 sayılı kanunun oluşturduğu boşluğu gidermek amacıyla hazırlanan tasarı, önce TBMM Adalet Komisyonu ve daha sonra Genel Kurul'da ele alınacak.
Anayasa Mahkemesi'nin 18 Temmuz 2001 günü verdiği iptal kararından sonra 4616 sayılı kanunun oluşturduğu boşluğu gidermek amacıyla hazırlanan tasarı, önümüzdeki günlerde TBMM Adalet Komisyonu ve Genel Kurul'da ele alınacak. Tasarı nedeniyle cezaevlerinde aylar sonra yeniden tahliye sevinci yaşanmaya başladı. Tasarıyla 5 bine yakın tutuklu ve hükümlünün tahliyesi öngörülüyor. Bu arada, Bahçelievler katliamının hükümlü sanıklarından Haluk Kırcı ve arkadaşlarının bu aftan da yararlanamayacağı bildirildi. Anayasa Mahkemesi 4616 sayılı Kanun'un, 1. maddesinin 2. bendinin 1. paragrafını da iptal etti ve böylece birden fazla hükümlülüğü bulunan kimselerin aldıkları toplam hükümlülük süresinden değil, ayrı ayrı her hükümlülüğü için cezasından 10 yıl indirim yapılmasının önü açılmış oldu. Bunu tipik bir örnek olan ve kamuoyunda sıkça gündeme gelen Bahçelievler'de 7 TİP'linin öldürülmesi olayının faili olup yedi kez idam cezası ile cezalandırılan ve bu cezaları Yargıtay'ca da onaylanan Haluk Kırcı ve arkadaşlarının durumu ise şöyle oldu: 4616 sayılı Kanun'un 1. maddesinin 1. fıkrası, "23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle verilen ölüm cezaları yerine getirilmez. Bu durumda olanlar hakkında tabi oldukları kanunlardaki infaz hükümleri aynen uygulanır" hükmünü içeriyor. 3 Ekim 2001 gün ve 4709 sayılı Kanun'la yapılan değişiklikle anayasanın 38. maddesine "Savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri dışında ölüm cezası verilemez" hükmü eklendi. Bilindiği gibi Bahçelievler katliamı faillerinin mahkumiyetine esas lan TCK'nın 450. maddesi 4616 sayılı kanun kapsamı dışında bırakılmadı. İdamlıklar 13 yıl yatacak
Anayasa Mahkemesi ilgilinin tabi olduğu infaz yasalarına göre çekmesi gereken cezadan indirim yapılmasını öngördüğüne göre, idam cezasına mahkum olan biri 647 sayılı Kanun'un 19. maddesinin 1. fıkrası gereğince şartla salıvermeden yararlanabilmesi için cezanın 30 yılını çekmiş olması gerekiyor. Aynı Kanun'un Ek-2. maddesine göre, cezaevinde geçirmesi gereken süre ise 23 yıl 8 ay 5 güne tekabül ediyor. 4616 sayılı Kanun'da öngörülen 10 yıllık indirimin aynen korunacağı düşünülürse, bu sürenin mahsubuyla cezaevinde geçirilmesi gereken süre 13 yıl 8 ay 5 gün olarak oluşuyor. Yedi kez idam cezası verildiği düşünüldüğünde de bu sürenin yedi katı bir sürenin cezaevinde geçirilmesi gerekiyor.
|
|