T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Dünyanın gözü İran'da

Irak'ın petrol ambargosundan sonra gözler İran'a çevrildi. Hamaney, İsrail ve dostlarına petrol ambargosu çağrısı yapmış, Libya bu çağrıya destek vermişti. İran ambargo kararı alırsa petrol piyasaları şok yaşayacak.

Irak'ın, Amerika'nın desteğiye İsrail'in Filistin topraklarında sürdürdüğü katliama tepki olarak 30 günlüğüne petrol üretimini durdurmasından sonra gözler İran'a ve bu ambargoyu destek vereceğini açıklayan Libya'ya çevrildi. İsrail ve İsrail dostlarına yönelik petrol ambargosunu Irak'la birlikte gündeme getiren İran'ın ve İran'ın çağrısına destek veren Libya'nın ne karar alacağı merakla bekleniyor. Irak, Malezya'da yapılan İslam Konferansı Örgütü dışişleri bakanları toplantısında, Müslüman ülkelerin petrolü silah olarak kullanmasını istemiş, İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi buna destek vermiş, OPEC ise petrolün silah olarak kullanılmasınıa karşı çıkmıştı.

1973 yılında Arap-İsrail savaşından sonra ilk kez uygulanan petrol ambargosu Batı ekonomilerinde büyük krize neden olmuş, Suudi Arabistan Kralı Faysal'ın öncülüğünü yaptığı ambargo ile petrol fiyatları 10 dolardan 33 dolara yükselmişti. Amerika'da uzun akaryakıt kuyrukları oluşmuştu. Irak'tan sonra İran'ın da ambargo kararı alması ve başka ülkelerin buna destek vermesi halinde Batı ekonomilerinin yeni bir kaosa sürükleneceğinden korkuluyor. Özellikle Amerika, Irak'ın petrol ambargosunu hafife almasına rağmen ciddi bir endişe içinde. Petrol ambargosunda Irak'ın yalnız kalmasının petrol piyasalarında büyük sarsıntılara neden olmayacağını öne süren uzmanlar, ancak İran'ın da katılması halinde ciddi bir petrol krizinin yaşanabileceğini belirtiyorlar.

İran: En etkili araç petrol ambargosu

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ise, geçen cuma günü bir çağrıda bulunarak, "Elimizdeki araçları kullanalım. Bu araçlardan biri petroldür. Sembolik olarak 1 aylığına, İsrail ve İsrail'in dostu olan ülkelere petrol ihracını durduralım" demişti. Hamaney, Tahran Üniversitesi'nde verdiği Cuma hutbesinde, "Elimizdeki araçları kullanalım. Bu araçlardan biri petroldür" dedi. Financial Times gazetesi, dünkü manşetinde, dünya çapında bir petrol krizine dair endişeleri dile getirdi.

Haberde, Ortadoğu'daki gelişmelerin bu yıl zaten piyasaları etkilediği, ama ilk kez, petrolün pazara ulaşmasını fiziksel olarak engelleyen gelişmelerin kendini gösterdiğini vurgulandı.

Libya'dan destek

Libya ise, İsrail'in Filistinliler'e saldırılarını protesto için İsrail'in Batılı müttefiklerine petrol ambargosu uygulanmasını isteyen İran'a destek verdi. Resmi haber ajansı JANA, adını vermediği bir yetkilinin açıklamalarına dayanarak, "Libya Cumhuriyeti'nin siyonist varlığı destekleyen ülkelere petrol satışının durdurulması yönündeki İran çağrısına destek verdiğini" bildirdi. Haberde, atılacak bazı adamların, diğer Arap ülkeleri ve petrol üreten Müslüman ülkeler tarafından desteklenmesi durumunda, "siyonist sürüsünün" Filistinliler'i öldürmesini durduracağı ifade edildi.

Suudi Arabistan: Ambargoya karşıyız

Dünyanın iki büyük petrol üretici Suudi Arabistan ile Kuveyt ise petrolün silah olarak kullanılması fikrine sıcak bakmadıklarını açıkladılar. Londra'da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesine demeç veren Suudi Petrol Bakanı Ali Nuami, "Petrolün Batı'ya karşı siyasal silah gibi kullanılmasına karşıyız. Uluslararası petrol piyasasında istikrar istiyoruz" dedi. Suudi Arabistan, dünyanın bir numaralı petrol üreticisi konumunda. Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Irak'ın, 30 gün için ya da İsrail, Filistin topraklarından çekilinceye kadar petrol ihracatını önceki gün saat 13.00 itibariyle kesti. Yumurtalık ve Basra'daki petrol boru hatları üzerinden yapılan petrol ihracatını durdurdu.



10 Nisan 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED