|
|
'Gizli yasa' kimleri koruyor? 1937'de "yasa dışı iş yapan bazı devlet görevlilerini koruduğu" belirtilen 2425 sayılı 'gizli' bir kanun çıkarıldığı belirlendi. Kanun, milletvekillerine bile açıklanmıyor.
Kanunların Resmi Gazete'de yayınlanması zorunluluğu olmasına rağmen 1937 yılında çıkartılan 'gizli' bir kanunun olduğu ortaya çıktı. 2425 sayılı kanunla ilgili Meclis zabıtlarında ve Resmi Gazete'de hiçbir bilgi yer almıyor. Meclis tarafından bastırılan 'Kanunlar Külliyatı'nda ise "Bu kanun gizli olduğu için Resmi Gazete'de yayınlanmamıştır' ibaresi yer alıyor. Anayasa'ya ve hukuku devleti ilkesine aykırı olmasına rağmen 1937 yılında çıkartılan bu kanun aradan geçen 65 yıla rağmen hâlâ gizliliğini korumaya devam ediyor. Ne olduğu açıklanmıyor 1937 yılında çıkartılan 2425 sayılı gizli kanunun varlığını SP'nin hukukçularından Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak ortaya çıkardı. Kamalak, 1998 yılında Meclis Başkanı Mustafa Kalemli ve Başbakan Mesut Yılmaz'a müracaat ederek gizli kanunun kendisine verilmesini istedi. Ancak, Meclis Başkanlığı'ndan kendisine gönderilen cevapta, kanunun gizli olduğu belirtilerek verilemeyeceği bildirildi. Kamalak, "Hukuk devletinde böyle bir rezalet olamaz. Kanunun içinde ne olduğunu hiç kimse bilmiyor" dedi. Kamalak, gizli kanunu "çete kanunu" olarak nitelendirerek, "Ben bu kanunla bazı devlet görevlilerinin hukuka aykırı olarak yapacakları işlerin ve fail-i meçhul cinayetlerin koruma altına alındığını tahmin ediyorum. Böyle bir düzenleme varsa bu ayrı bir rezalet olur. 21. yüzyıla girdiğimiz bugünlerde eğer böyle bir düzenleme hâlâ yürürlükte ise bu utanç vericidir" dedi. İstanbul bağımsız milletvekili Azmi Ateş de "gzli kanun"la ilgili verdiği soru önergesine cevap alamadı. Şirin: Eken kurtulurdu
Gazeteci Emin Şirin ise Haberx isimli sitesinde gizli kanundan bahsederek "Konuları yakından takip eden bir arkadaşım 'Yahu, Korkut Eken, İbrahim Şahin neden mahkemede, yaptıklarının 2425 Sayı, 1937 Tarihli Kanun'un kapsamında olduğunu söylemediler? Muhtemelen kurtulurlardı' deyiverdi. 'Neymiş bu kanun' soruma da 'Bu gizli bir kanun. Dendiğine göre devletin yüksek menfaati için özel faaliyetlerde bulunması imkanını tanıyormuş' cevabını verdi" dedi.
|
|
|