T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Güzellik ve şifa kaynakları

Hem güzellik hem de şifa kaynağı olan otlar, ilaç fiyatlarına ard arda zam gelmesiyle birlikte yoğun ilgi görmeye başladı

İlaç fiyatlarına devamlı zam gelmesi, dar gelirli vatandaşı alternatif tedavi yollarına sevkediyor. Bunların başında da, 'alternatif tıp' denilen şifalı bitkilerle tedavi geliyor. 'Tabiat eczanesi'nden toplanan çeşitli şifalı bitkiler, aktarlarda ve baharatçılarda müşterilere sunuluyor. Uzmanlara göre, şifalı bitkilerden dereotu tohumu, sindirimi kolaylaştırarak mide ve bağırsak gazlarını gideriyor, kadınlarda ay hali dönemini düzenliyor. Hıyar tohumu da, kırışıklıkları gideriyor ve cilde güzellik veriyor. Kereviz tohumu da, iyi bir idrar söktürücü olup, sindirim sistemini düzenleyerek iştah açıcı özelliğe sahip. Keten tohumu da, basur, çıban ve dolamaya iyi geliyor. Şifalı bitkilerden bazıları:

DEREOTU ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIYOR: Sindirimi kolaylaştırarak mide ve bağırsak gazlarını giderir. İştahı açar. Sinir gerginliğini alarak uyku düzenini sağlar. Kadınlarda ay hali dönemlerini düzenleyerek kan sökümünü sağlar. Anne sütünü artırır. Ağız kokularını alır.

KIRIŞIKLIKLARA KARŞI HIYAR: Özünde bol miktarda A ve C vitamini bulunur. İnce dilimler halinde doğranıp boyun ve boyun üstü bölgeye konularak kırışıklıkların giderilmesi ve cilde güzellik vermesi sağlanır. Beden yorgunluğunu alır, rahatlama sağlar. İdrarı söktürür.

KAVUN ÇEKİRDEĞİ ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİYOR: 100 gr. kadar çekirdeği, 1 litre suyun içinde su yarıya inene kadar kaynatılıp içilirse, öksürüğe çok iyi gelir. Kabızlığı giderir. Meyvesinin yenmesi durumunda, tene güzellik ve canlılık verir. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine faydalıdır.

DELİKSİZ BİR UYKU İÇİN TURP SUYU: Göğsü yumuşatır, bronşları açar, öksürüğü keser, astım rahatsızlığı olanların nefes almasını rahatlatır. Yatmadan evvel içilecek olan bir bardak turp suyu rahat ve deliksiz bir uyku sağlayacaktır. Zayıflamak isteyenlerin dengeli beslenmeleri için idealdir.

KEREVİZ ŞİŞMANLAMAYI ENGELLİYOR: İyi bir idrar söktürücü ve sindirim sistemini düzenleyerek iştah açıcıdır. Uyarıcı olup beden gücünü artırır. Zihni yorgunlukları alarak kişinin rahatlamasını sağlar. Böbreklerde biriken kum ve taşların dökülmelerini sağlar, safra kesesi salgısını düzenler. Kanı zararlı maddelerden temizler. Bedeni ferahlatarak serinlik verir, susuzluğu giderir. Ağız kokusunu alır, hıçkırığı giderir. Şişmanlamayı, şeker ve guatr hastalıklarının oluşmasını engeller.

KETEN TOHUMU DİŞ AĞRISINI ALIYOR: Dövülerek ezilmiş tohumu, süt ile birlikte ısıtılarak karıştırılıp macun kıvamına geldiğinde, ağrıyan veya iltihaplı dişin yanına koyulursa, ağrıyı alır. Su ile karıştırılıp ısıtılarak, ince bir macun kıvamını alınca,bir beze sürülerek ağrılı bölgeye konulur.

MAYDANOZ TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR: A, B, C vitaminlerini içerir. Kadınlarda adet dönemlerini düzenler ve sancısız geçmesini sağlar. Emziren kadınların göğüslerindeki süt tıkanmalarına sıcak lapası iyi gelir. Zihin yorgunluklarını giderir, hafızayı güçlendirir. Terleterek ateşi düşürür. Yüksek tansiyonu düşürür.

REZENE ÇOCUKLARI RAHATLATIYOR: Toz haline getirilmiş bir çay kaşığı rezene tohumu bir çay bardağı kaynar suya atılıp 10 dakika sonra süzülüp içilirse; çocukların karın ağrılarını gidermede, gaz çıkarmalarında kullanılır.

PAPATYA AĞRILARA BİRE BİR

Papatya birleşikgillerden, 20-50 cm. yükseklikte, baharda çiçek açan, taç yaprakları beyaz, ortası sarı kömeçli, yıllık otsu bir bitkidir. İdrar yolları enfeksiyonlarında, boğaz, bademcik ve diş eti iltihaplanmalarında etkili olarak kullanılır. Gargara yapılarak diş ağrıları geçirilir. Bağırsak spazmlarına karşı kullanılır, bağırsak kurtlarını döker. Mide ve bağırsak yaralarına karşı faydalı olup, gazları söker. Sinirleri teskin ederek sinir sistemini düzenler.

Kasılmaları önler. Vücuda rahatlık vererek zindelik sağlar. Şuuru kuvvetlendirir. Ateşi düşürür, ağrıları giderir. İltihabik akıntıları durdurur. Kadınlarda adet dönemlerinin düzenli geçmesini sağlar. Saçları sarartmak için saçlar papatya suyu ile yıkanır. Gözlere kompres yapılarak göz şişlikleri alınır. Papatya zeytinyağı ile birlikte pişirilip lapa haline geldikten sonra haricen, çocukların karın sancılarına, yaralara ve şişliklere basur memelerinin üzerine sürülür.

 
'Safra kesesi'ne neştersiz çözüm
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, safra kesesi ameliyatı ile yemek borusu kanserinin tedavisinde neştersiz çözümler üretiliyor.
KEMİK HASTASININ OKUMA AZMİ
Kayseri'de, "cam kemik" hastası olduğu için okula gidemeyen ve okuma aşkını bugüne dek yüreğinde taşıyan Şerife Özdoğan (43), Kocasinan Kaymakamlığı'nca düzenlenen 1. Kademe Okuma-Yazma Kursu'na devam ederek herkese örnek oluyor. Özdoğan, 9 aylıkken "cam kemik" hastalığına yakanlandığını, 18 yaşına kadar da bu hastalıkla mücadele ettiğini söyledi. Eşinden 10 yıl önce ayrıldığını, tek çocuğunun da eğitimini Almanya'da sürdürdüğünü belirten Özdoğan, şunları anlattı: "18 yaşında hastalığın ilerlemesi durdu ancak, o zamana dek ayağım 70-80 kez kırıldı. Çok acı çektim. Bu nedenle de okuyamadım. Arkadaşlarım okula giderken ben onları camdan izleyebildim."
ASTIM ZENGİN HASTALIĞI
Astım hastalığının, gelişmiş toplumların en büyük sağlık sorunlarından biri olduğu bildirildi. Bir ilaç firmasının tanıtım toplantısı için Antalya'ya gelen İsveç Lund Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Olof Selroos, dünyada astım hastalığının yaygın olduğunu ve her yıl 180 bin kişinin bu hastalık nedeniyle öldüğünü belirtti. Hastalığın, gelişmiş toplumlarda daha fazla görüldüğüne dikkati çeken Prof.Dr. Selroos, "Astım, gelişmiş toplumlarda, gelişmemiş toplumlara oranla çok daha fazla görülmektedir. Bu nedenle astımı, gelişmiş toplumların hastalığı olarak tanımlayabiliriz" diye konuştu.
Temizliğin fazlası zararlı
Gelişmiş toplumlarda ailelerin çocuklarını çok temiz ortamlarda yetiştirdiklerine de dikkati çeken Solroos, şunları söyledi: "İnsanlar çocuklarına fazla ilgi gösteriyor. Vucut, enfeksiyonlara karşı antikorlar üretir ve bağışıklık oluşur. Bu yüzden mikroplara karşı vücut kendini korur. Ama evlerde çok temiz ortamlarda büyüyen çocuklar en ufak bir enfeksiyonda hastalanmaktadırlar. Çünkü bu çocuklarda enfeksiyona karşı vücut bağışıklığı yok. Çocuklar evdeki tozlardan bile alerji olabiliyor. Bu yüzden çocukları aşırı temiz ortamda yetiştirmemek gerekir."
18 Mart 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED