T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

ŞİFRE DAMAT

Fon tarafından el konulan Pamukbank operasyonunun arkasında Çukurova'nın rakiplerinin olduğu belirtiliyor.

Çukurova Grubu'na ait Pamukbank'a el konulmasının arkasında ilginç gelişmeler olduğu ortaya çıktı. El konmanın rakip sermaye grupları arasında yaşanan savaşın parçası olduğu öne sürülüyor. İddialara göre medya patronlarından birinin damadı, Pamukbank operasyonundan haftalar önce Çukurova Grubu'nun medyada güçlenmesinden duyduğu rahatsızlığı çevresine yansıttı.

İnternette haber portallarından habervitrini.com'da yer alan iddialara göre M. Emin Karamehmet'in TURKCELL'le birlikte daha da güçlenmesinin akabinde medyada da önemli bir aktör haline gelmesi bu gizli savaşın nedenleri arasında sayılıyor. Buna göre Hüsamettin Özkan ve BDDK üyelerinin çoğunluğu Pamukbank'ın fona devredilmesine karşı çıkarken, Başbakan Ecevit, Mesut Yılmaz, Kemal Derviş ile BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Pamukbank operasyonunu istedi. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ise pasif kalmayı tercih etti.

Emin Şirin'e göre, Pamukbank Operasyonu için düğmeye basılmasının nedeni, Digitürk'ün 1 milyon aboneye ulaşması. Haberx'de bir yazı kaleme alan Şirin, diğer faktörü şöyle anlatıyor:

"Türkiyenin en önde gelen medya gruplarından biri özellikle Digitürk'ün 1 milyon aboneye tırmanacak olmasından çok rahatsızdı. Çukurova'nın elinde Turkcell, Akşam ve SHOW TV nin yanısıra Digitürk'ün kuvvetlenmesi rahatsızlık veriyordu. Gruptaki bir damat, arkadaşlarına daha iki üç hafta evvel Pamukbank ve Yapıkredi'ye el konulacağını, dolayısı ile hem bu bankalardan birinin hem de Digitürk'ün devletten satın alınabilmesinin mümkün hale geleceğini anlatıyordu. Bu gurubun yayın organlarının odalarında Pamukbank operasyonundan bir gün evvel, olup bitecekler, olmuş bitmiş gibi konuşuluyordu."

Çukurova Grubu'na gözdağı

Bir diğer iddia ise, Karamehmet Grubu'na ait medya kuruluşlarının başta DYP ve diğer muhalefet partilerine yer vermesi, giderek küçülen ve zor duruma düşen ünlü bir siyasetçiyi rahatsız ettiği şeklinde. Sözkonusu ünlü siyasetçinin Devlet Bakanı Kemal Derviş'i Pamukbank Operasyonu için ikna ettiği öne sürülüyor.

Ünlü siyasetçinin devreye girmesiyle BDDK'nın Karamehmet'in bankalarına müfettişler gönderdiği ve bankaları sıkı denetim altına aldığı kaydediliyor. Denetimlerin niyetini anlayan Karamehmet'in durumu Hüsamettin Özkan'a açtığı, Özkan'ın destek vaadettiği ifade ediliyor.

Karamehmet'in MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüştüğü ve yardım istediği öne sürülürken, Karamehmet'in Başbakan Ecevit'ten ise randevu alamadığı ifade ediliyor. Karamehmet'i'da sürdürdüğü temaslar fayda vermedi. Devlet Bakanı Kemal Derviş, BDDK Başkanı Engin Akçakoca'dan Pamukbank'a el koymasını istedi. İddialara göre BDDK üyelerinin önemli bir kısmı operasyona karşı çıktı. Kemal Derviş ise Başbakan Ecevit'ten yardım istedi ve aldı

Digitürk korkuttu

SHOW TV ve Akşam Gazetesi ve bu gruba bağlı diğer gazetelerin yanı sıra yeni bir haber kanalı için başlatılan girişim Pamukbank Operasyonu'nun pimini çektiği belirtiliyor. Medyada tekel olmayı amaçlayan bir medya grubu patronunu siyasi ilişkilerini kullanarak Çukurova Grubu'nu topun ağzına koydurduğu da iddialar arasında yer alıyor.

Karamehmet'in çabası boşa gitti

Pamukbank'a el konulmasının önüne geçemeyeceğini anlayan M. Emin Karamehmet son çare olarak Pamukbank ve Yapıkredi Bankası'nı birleştirmek için kolları sıvayarak birleşme için BDDK'ya başvurdu. Konu BDDK içinde tartışılırken Derviş 17 Haziran'da BDDK Başkanı Akçakoca ile Başbakan Ecevit'i ziyaret etti. Derviş, Ecevit'e Niyet Mektubu'nun Pamukbank'ın durumunundaki belirsizlik nedeniyle verilemediğini söylediği, bunun üzerine Ecevit'in de 'Engeli aşabilmek için ne gerekiyorsa yapın' dediği belirtiliyor. Ecevit'ten vize alarak Hüsamettin Özkan ve BDDK'nın muhalif üyelerini devre dışı bırakmayı başaran Derviş operasyon için düğmeye basılması talimatını verdi. Böylece Pamukbank'ın Yapıkredi Bankası ile birleşmek için BDDK ve SPK nezdindeki izin istemi de akim kaldı.

Çelik: Çökertildi mi?

AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Çelik, Pamukbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesinin arkasındaki esrarın kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi. Çelik, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, "Pamukbank operasyonunun arkasında birçok soru işareti belirdiğini" kaydederek, şu soruların cevaplanmasını istedi:

"Pamukbank operasyonu, bir grubun bir başka grubu Ankara'yı arkasına alarak çökertme operasyonu mudur? Demirbank'ta olduğu gibi Pamukbank'ı da devlet mi batırmıştır? Pamukbank'ın Fiskobirlik'e açtığı kredilerden dolayı devletten 1,5 katrilyon liralık alacağı var mı? Bu mesele Pamukbank ile bitmeyecek görünüyor. Bu, Yapı-Kredi Bankası'na da yansıdı."

Çelik, IMF'ye 1,1 milyar dolarlık kredi için niyet mektubunun verildiği gün Pamukbank'ın Fon'a devriyle halka 2 milyar dolarlık zarar verildiğini, Başbakan'ın rahatsızlığının halka zararının 20 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Fon'a devredilecek 21. banka olup olmadığı konusunda şüpheler bulunduğunu ifade eden Hüseyin Çelik, BDDK Başkanı'nın daha önce de "bu son" dediğini, ancak banka operasyonlarının sürdüğünü söyledi.

Rakipler Ankara üzerinden geldi

Çukurova Grubu'na yakın kaynaklar, Pamukbank'a el koyma kararının çok önceden verildiğini, bankanın mali durumunun da operasyonun gerçek nedeni olmadığını düşünüyorlar. Buna göre, Çukurova Grubu'na İstanbul Yaklaşımı'ndan yararlanma imkanı tanınmadı, borçları ile ilgili müktesep haklarını kullanma hakları verilmedi. Grubun bir katrilyonu aşan devlet alacaklarının yanısıra iştirakleri ve gayrimenkulleri de çeşitli gerekçelerle yok sayıldı. Grubun iki bankayı birleştirme talebi incelenmeye alınmadığı gibi, cevap verme ihtiyacı dahi duyulmadı. Çünkü birleşme kararına vize verilseydi, bu operasyon yapılamayacaktı.

Çukurova hisseleri büyük değer yitirdi

Çukurova Grubu'nda halka açık 5 kuruluşun hisseleri büyük değer yitirdi. Y. Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Yapı Kredi Sigorta, Turkcell, Y. Kredi Finansal Kiralama ve Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı hisseleri, günün en çok değer yitiren hisseleri oldular. Dün sabah yeniden işleme açılan 5 şirketten Turkcell, 1.300 lira gerileyerek 6 bin liraya indi. Turkcell hisselerinin değer kaybı, yüzde 17,81 oldu.

Günün en çok değer yitiren şirketi Yapı Kredi Koray hisselerin değer kaybı yüzde 20 olarak hesaplandı. Yapı Kredi Sigorta hisseleri 2.400 liradan 1.950 liraya inerken, hisselerdeki değer kaybı yüzde 18,75'e ulaştı.

 
Her şey küçüldü borcumuz büyüdü
Hükümet çalışan kesimi yoksulluk sınırının altına indirirken, büyüme adına yaptığı tek şey borçlar oldu. Dış borçlar 114 milyar dolar, iç borçlar ise 122 katrilyon liraya çıktı.
Müteahhidin kefili devlet
Banka teminat mektupları kabul edilmeyen müteahhidlere, dış piyasalarda ihale almaları durumunda 'Devlet Garantili' teminat mektubu verilecek.
İşadamları tekneleri satıyor
Ekonomik kriz nedeniyle satışa çıkan teknelere vatandaşlar 'Maliye' korkusuyla yanaşmadığı için yüzde 60'ı yurtdışına satılıyor.
Süreyya Çelik: Tarım bilgi ağı gelişmelidir Ankara'da temaslarını sürdüren Anamur Belediye Başkanı Süreyya Çelik, "Tarım Bilgi Ağı Geliştirilmeli, Anamur'a yaprak ve toprak tahlil laboratuarı kurulmalıdır" dedi. Çelik açıklamasında, "Bütün bitkilerde virüssüz, sağlıklı fide üretimi için doku kültürü ile fidan üretimi yapabilecek gelişmiş bir laboratuarın kurulmasının yararlı olur" dedi.
Yargı, döviz kredisini TL'ye çevirdi
Kadıköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, avukat Korhan Engindeniz'in bir bankadan aldığı dövize endeksli konut kredisinin Türk Lirası'na uyarlanmasına karar verdi. Kadıköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin, 18 Haziran 2002 tarihli duruşmada verdiği kararda, açılan davanın bilirkişi raporunda belirtilen şekilde kabul edilmesini ve bu rapor çerçevesinde, "alınan dövize endeksli konut kredisinin aynı tarihte ve aynı miktarda Türk Lirası olarak kredi kullananların durumuna uyarlanmasını" hükme bağladı.
Derviş, 10 gün yurtdışında
Devlet Bakanı Kemal Derviş, yarından itibaren ABD, Kanada ve İsviçre'yi kapsayan 10 günlük bir geziye çıkıyor. Yarın Washington'a gidecek olan Derviş, Dünya Bankası'nın 24 Haziran'da düzenleyeceği toplantılara katılacak. Derviş, 25 Haziran'da Kanada'nın Montreal kentinde yapılacak Türkiye - Kanada işbirliği toplantısına katılacak.
Mustafa Koca ASKON'un yeni başkanı
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ASKON'un İkinci Olağan Genel Kurulu'nda seçilen yeni yönetim kurulu, ASKON Genel Başkanlığına Mustafa Koca'yı seçti. Koca, İkiyıldız Çamaşır Tic. San .Ltd Şti. Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor. Koca, hale İl Genel Meclis üyeliği, TEMA ve Sivasspor Kulubü üyeliği yapıyor.
Haşhaşa 1,5 milyon
Bakanlar Kurulu, 2003 yılı mahsulü haşhaş kapsülünün kilogram avans baş alım fiyatını 1 milyon 500 bin lira olarak açıkladı. 1 Temmuz 2002 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan karara göre, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, çizilmemiş haşhaş kapsüllerine kilogramda 1 milyon 300 bin lira ödeyerek satın alacak.
21 Haziran 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED